nowy płyn chłodniczy i wentylator nie chodzi
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
nowy płyn chłodniczy i wentylator nie chodzi
witam
wymieniałem dziś płyn na nowy w kolegi aucie, spuściliśmy stary płyn, dmuchaliśmy w zbiornik wyrównawczy co by wszystko zleciało (na zimnym silniku), zalaliśmy nowy do znaczka MAX na zbiorniczku,
i odpaliliśmy (korek zbiornika pozostal odkręcony) grzał się, podnosił stan płynu jak już zaczął się gotować to wyrzucał, (zeby nie leciało w ziemie zbieraliśmy strzykawą z napełniającego sie zbiornika)
jak już się ustatkowało to temperaura miała około 100^C, i nie spadała, kontrolka się nie paliła, wentylator się nie załączył ani razu:/ wsiedliśmy i przejechaliśmy 2km,
nawiew THERMOTRONIC ustawiony na ciepło dmuchał ZIMNYM POWIETRZEM!!!, temperatura pomimo przedkości 50kmh nie spadała cały czas bylo 100^C,
w aucie wczesniej już przy 70^C potrafił chodzić wentylator, (tyle że płyn był troche poniżej stanu) ale w każdym razie chodził wentylator,
auto ma instalację LPG,
z tego co wiem silnik ABS ma wentylator II - biegowy, a TERMOSTAT sie otwiera słabo przy 87^C, a całkowcie przy 102^C i dla tych dwu temperatur są przydzielone te dwa biegi wentylatora.
CZY TO MOŻE BYĆ TERMOSTAT??????
Dzieki z góry za wasze porady i pozdrawiam
wymieniałem dziś płyn na nowy w kolegi aucie, spuściliśmy stary płyn, dmuchaliśmy w zbiornik wyrównawczy co by wszystko zleciało (na zimnym silniku), zalaliśmy nowy do znaczka MAX na zbiorniczku,
i odpaliliśmy (korek zbiornika pozostal odkręcony) grzał się, podnosił stan płynu jak już zaczął się gotować to wyrzucał, (zeby nie leciało w ziemie zbieraliśmy strzykawą z napełniającego sie zbiornika)
jak już się ustatkowało to temperaura miała około 100^C, i nie spadała, kontrolka się nie paliła, wentylator się nie załączył ani razu:/ wsiedliśmy i przejechaliśmy 2km,
nawiew THERMOTRONIC ustawiony na ciepło dmuchał ZIMNYM POWIETRZEM!!!, temperatura pomimo przedkości 50kmh nie spadała cały czas bylo 100^C,
w aucie wczesniej już przy 70^C potrafił chodzić wentylator, (tyle że płyn był troche poniżej stanu) ale w każdym razie chodził wentylator,
auto ma instalację LPG,
z tego co wiem silnik ABS ma wentylator II - biegowy, a TERMOSTAT sie otwiera słabo przy 87^C, a całkowcie przy 102^C i dla tych dwu temperatur są przydzielone te dwa biegi wentylatora.
CZY TO MOŻE BYĆ TERMOSTAT??????
Dzieki z góry za wasze porady i pozdrawiam
Ostatnio zmieniony czw cze 25, 2009 08:22 przez altus140, łącznie zmieniany 1 raz.
Kolego nalej płynu, zakrtęć zbiornik, ustaw nawiew na ciepłe powietrze, odpal silnik i przegazuj go na postoju. U mnie tak robiłem i układ całkowicie się odpowietrzył
zapraszam do oceny mojego golfika:
[url]http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=159996[/url]
[b]Kupię ciemne kierunki w zderzak ori FER lub HELLA[/b]
[url]http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=159996[/url]
[b]Kupię ciemne kierunki w zderzak ori FER lub HELLA[/b]
parownik gazu jest zimny i węże przed nim stygną a dociera ciepła woda tylko jakby obiegu nie było, a jest on zasilany z króćca z prawej strony głowicy a wyjście ma właśnie na jeden z węży nagrzewnicy wnętrza, do tej nagrzewnicy też niby dochodzą ciepłe węze ale na ostatnim zagięciu przed komorą grodziową stygną:/
ściagaliśmy wąż z króćca przy głowicy i z tego metalowego węża co idzie po silniku i zaczyna się od pompy i oboma wciąga płyn jak się zakręci
co poradzić, ja już zgłupiałem:/
[ Dodano: 25 Cze 2009 11:55 ]
dziękuje za pomoc, temat można zamknąć punkt dla kolegi.
pozdrawiam
ściagaliśmy wąż z króćca przy głowicy i z tego metalowego węża co idzie po silniku i zaczyna się od pompy i oboma wciąga płyn jak się zakręci
co poradzić, ja już zgłupiałem:/
[ Dodano: 25 Cze 2009 11:55 ]
tutaj leży pies pogrzebany, trzymałem go na 2300 obr, i obieg ruszył, pompa na wolnych obrotach działa jakby na biegu jałowym czyli mieliła wodę a jej nie pogoniła:)danioo pisze:odpal silnik i przegazuj go na postoju
dziękuje za pomoc, temat można zamknąć punkt dla kolegi.
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony czw cze 25, 2009 17:48 przez altus140, łącznie zmieniany 1 raz.