[TDI CR] Dziwny odgłos Klimatyzacja?

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
kwadrat
Forum Master
Forum Master
Auto: 2x Golf
Silnik: 2x +

[TDI CR] Dziwny odgłos Klimatyzacja?

Post autor: kwadrat » śr wrz 10, 2025 09:27

Od jakiegoś czasu zaobserwowałem, a w zasadzie zasłyszałem dziwne odgłosy z komory silnika. Jest to takie jakby obcieranie, ale nie dźwięk "zerojedynkowy" tylko taki narastający i słabnący. Nie wiem jak to wytłumaczyć, ale jakby koło od roweru było krzywe na połowie swego obwodu i tą połową opony obcierało o ramę roweru. Dźwięk narasta wraz z obrotami, na wolnych obrotach jest to częstotliwość ok 2-3 sekundy, przy ok 2 tys. obr. jest to ok 1-2 sekundy. I co najważniejsze wpływ na to ma klimatyzacja. Jeżeli jest włączona dźwięk ustaje, jeżeli jest wyłączona to słychać te odgłosy. Byłem u mechanika, pierwsze co podejrzewał rozrząd, podobno miał już przypadki, że nowy napinacz się rozsypał. Ale po zrzuceniu paska osprzętu dźwięku nie słychać. Stwierdził, że to przez uszkodzone sprzęgło kompresora klimatyzacji, niestety wymiana nie pomogła. No to alternator poszedł do regeneracji, także nic to nie dało. Mechanik się poddał.
Ja z początku myślałem, że to gdzieś pasek obciera, ale nic nie zauważyłem niepokojącego, poresztą ten dźwięk jest jakby "wolniejszy" niż obracające się rolki/paski. Byłem też w dwóch warsztatach od klimatyzacji, panowie twierdzą, że kompresor nie wydawałby takich dźwięków, a szczególnie na wyłączonej klimie.
macie jakieś sugestie?

Mein grün GT(i) produziert in Wolfsburg
ObrazekObrazek
Golf II GTi 2.0 jest, Polo 9n 1.4 TDI było, Golf Plus II 2.0 TDI+ jest

Awatar użytkownika
grg474
_
_

[TDI CR] Re: Dziwny odgłos Klimatyzacja?

Post autor: grg474 » śr wrz 10, 2025 15:32

pasek napędu klimatyzacji zmieniałeś?

Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR :(, A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5

Awatar użytkownika
kwadrat
Forum Master
Forum Master
Auto: 2x Golf
Silnik: 2x +

Post autor: kwadrat » śr wrz 10, 2025 15:53

Nie, na oko wydaje się w porządku, ok 1,5 roku temu zmieniany z rozrządem

Mein grün GT(i) produziert in Wolfsburg
ObrazekObrazek
Golf II GTi 2.0 jest, Polo 9n 1.4 TDI było, Golf Plus II 2.0 TDI+ jest

Awatar użytkownika
grg474
_
_

Post autor: grg474 » śr wrz 10, 2025 19:35

pomimo wszystko - nie jest drogi, przy okazji sprawdź czy nie ma bicia na kole pasowym na wale korbowym i koło na kompresorze

Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR :(, A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”