Sonda Lambda do silnika 1.6 SR 101 KM AKL
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Dzięki pasażer za pomoc ;] Zamówiłem tą sondę od tego człowieka z allegro za 50zł z wysyłką (nie ma to jak targowanie się
), więc wyszło po taniości. W poniedziałek wyjeżdżam w delegacje na Pomorze, więc napiszę co i jak po moim powrocie za tydzień. Pozdrawiam

A więc tak - mechanik wymienił sondę - działa, a spalanie w trasie spadło do ok. 7,5l/ 100km więc znośnie. Niestety nadal 10 po mieście, ale to już chyba urok mojego golfa^^
Pasażer wielkie dzięki za pomoc w dobraniu sondy - rzeczywiście można niedrogo to znaleźć na allegro, a kwestia tego, iż producent nie podaje tej sondy w specyfikacji jest dziwaczna.
Całość operacji kosztowała mnie (50zł sonda NGK + 80zł wymiana)zamiast ponad 400zł - jednym słowem rewelacja
Pasażer wielkie dzięki za pomoc w dobraniu sondy - rzeczywiście można niedrogo to znaleźć na allegro, a kwestia tego, iż producent nie podaje tej sondy w specyfikacji jest dziwaczna.
Całość operacji kosztowała mnie (50zł sonda NGK + 80zł wymiana)zamiast ponad 400zł - jednym słowem rewelacja

ten typ tak ma . . na autostradzie przy spokojnej, równej jeździe nie przekraczającej 130km/h spalanie 6,7l/100km, natomiast po mieście ok. 8,5-9l a czasem i więcej . . . te silniki lubią by je wysoko wkręcać . . .korhazz pisze:A więc tak - mechanik wymienił sondę - działa, a spalanie w trasie spadło do ok. 7,5l/ 100km więc znośnie. Niestety nadal 10 po mieście, ale to już chyba urok mojego golfa^^
... po wymianie na tą uniwersalną również coś widzę, że paliwa starcza na więcej kilometrów . . tylko nie wymieniajcie zaraz wszyscy sondy
no i gitarakorhazz pisze:Pasażer wielkie dzięki za pomoc w dobraniu sondy - rzeczywiście można niedrogo to znaleźć na allegro, a kwestia tego, iż producent nie podaje tej sondy w specyfikacji jest dziwaczna.

Re: Sonda Lambda do silnika 1.6 SR 101 KM AKL
Zamontowana i pasuje - identyczna jak była wcześniej
Potrzebowałbym szybkiej odpowiedzi czy ta będzie pasować do VW BORA 1.6 SR AKL - numery się zgadzają lecz komunikat na stronie nie
ale chyba trzeba go ominąć prawda?
https://www.ucando.pl/p/sonda-lambda-bo ... 3D962-3922" onclick="window.open(this.href);return false;
Potrzebowałbym szybkiej odpowiedzi czy ta będzie pasować do VW BORA 1.6 SR AKL - numery się zgadzają lecz komunikat na stronie nie

https://www.ucando.pl/p/sonda-lambda-bo ... 3D962-3922" onclick="window.open(this.href);return false;
Jazz_Blue pisze:Numer Bosch'a: 0 258 005 079 lub 0 258 005 080korhazz pisze:Witam.
Potrzebuję numer kodowy sondy Lambda do silnika od mojego golfa - 1.6 SR 101KM AKL
Numer VW: 06A 906 265
Oryginalnie montowane byly wlasnie z Bosch'a.
Panowie jak to jest z tą sondą. Te numery 0 258 005 079 to sonda z odpowiednią wtyczką 4 pin kształt D czarna ale z przewodem długości 490 - 500mm. Czy w 1.6 AKL sonda lambda nie znajduje się w kolektorze wydechowym z tyłu razem z uchwytem na kabel. a pod nogami pasażera pod podłogą jest skrzynka i wtyczka? przewód musi mieć 1140 - 1350mm. Jednak nie może mieć aż 1760mm sonda z numerów. Sonda do nowszych modeli 1.6 8v. Dłuzszy przewód to opór na kablu sygnałowym a więc niższy sygnał efekt to wskazanie za wysokich dawek i obnizenie dawki (czy się myle niższe napięcie to mniej tlenu a więc ECU odczyta więcej paliwa zmniejszy dawkę).
Ostatnio zmieniony ndz sie 24, 2025 19:41 przez Bohnooze, łącznie zmieniany 2 razy.
Dla silnika akl to sonda ma nr 06a906262ak przewód o dł 1140mm
- beRRo
- Użytkownik
- Silnik: AKL
- Kontakt:
Pytanie czy taka sonda jeżeli nie działa to od razu wywali błąd po odpaleniu silnika czy jest w pół sprawna i może wywalić błąd po rozgrzaniu się do pewnej temperatury bądź innych czynników silnika, przeciążenia, przedmuchy itp.?

Błąd samej sondy to będzie dopiero jak pewne wartości adaptacyjne/ regulacyjne nie zostaną osiągnięte. Popatrz bagien na kanał od sondy i ile jest tam wskazywane w stosunku do zadanych. Najczęściej błąd sondy to wyrzuca od zwarcia w grzałce sondy
- beRRo
- Użytkownik
- Silnik: AKL
- Kontakt:
Czyli mogę mieć uszkodzoną już sondę skoro szwankuje mi ciepłymi dniami bądź na włączonej klimatyzacji lub szybciej jeździe. Wtedy przestaje działać i mam cały czas wartość bez zmian 0.2 na vagu.

Sprawdź wiązkę elektryczną od so dy czy nie jest za blisko rury wydechowej. Może coś się tam grzeje na kablach lub wtyczce.