[mk4] Błąd centralnego zamka VW Bora 1.6 kombi 2002 r
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
[mk4] Re: Błąd centralnego zamka VW Bora 1.6 kombi 2002 r
Ale po wymianie przez chwilę działał dobrze. Jak kupiłeś w pobliżu to podjedź i pokaż w czym jest problem. Linkę w klamkę zewnętrzną wpiąłeś w tym samym miejscu? Tak aby nie była za mocno naciągnięta?

- 
				samnaprawiam75
- Ma gadane 
- Auto: volkswagen Bora 1.6/16 v/Benzyna /Kombi Variant / 77KW/105KM/2002 r.Stan licznika 263 000
- Silnik: BCB
linkę  tak  samo  wpiąłem jak  było  i  próbowałem  o  kilka  ząbków  też  poluźnić  ale  nic  nie  pomogło  ale  znalazłem  w  internecie  taki  tekst :
W niektórych typach samochodów uszczelki drzwiowe są profilami zamkniętymi i wówczas zamknięte w nich powietrze powoduje, że działają one jak sprężyny, nie pozwalając na łagodne, delikatne zatrzaśnięcie drzwi. Można wówczas w takiej uszczelce wykonać kilka niewielkich otworów odpowietrzających, np. rozgrzaną do czerwoności grubą igłą, lub odszukać i udrożnić te już istniejące.

W niektórych typach samochodów uszczelki drzwiowe są profilami zamkniętymi i wówczas zamknięte w nich powietrze powoduje, że działają one jak sprężyny, nie pozwalając na łagodne, delikatne zatrzaśnięcie drzwi. Można wówczas w takiej uszczelce wykonać kilka niewielkich otworów odpowietrzających, np. rozgrzaną do czerwoności grubą igłą, lub odszukać i udrożnić te już istniejące.
Jakby to była uszczelki wina to ja starym zamku też by się tak działo. Sprawdź czy rygel na słupku nie jest zbyt daleko od zapadki zamka wskutek czego zapadka nie ma możliwości całkowitego obrotu. Być może wystarczy delikatnie odsunąć ten rygel w stronę drzwi podkładając cienkie blaszki pomiędzy niego a słupek. Skoro na śrubokręcie dobrze się rygluje to być może tam coś przeszkadza aczkolwiek nadal uważam to wina zamka. Miałem tak już do czynienia przy 2 zamiennikach z różnych firm.

- 
				samnaprawiam75
- Ma gadane 
- Auto: volkswagen Bora 1.6/16 v/Benzyna /Kombi Variant / 77KW/105KM/2002 r.Stan licznika 263 000
Jak  kupiłem  ten  zamek  to  karton  był  otwarty  ,może  ktoś  oddał  bo  się  nie  zamykał  dobrze. 
Jak naprawiałem w domu zamek to szyba była wyjętą i mogła uszczelka zawilgotnieć i zrobiła się grubsza i może przez to się drzwi nie domykają .
Teraz byłem przy samochodzie i otworzyłem tylną klapę to drzwi się dobrze zamykały a jak mocno trzasnąłem drzwiami to się nie zamknęły do końca .
Dobra podsuszę uszczelkę i dalej będę kombinował .

Jak naprawiałem w domu zamek to szyba była wyjętą i mogła uszczelka zawilgotnieć i zrobiła się grubsza i może przez to się drzwi nie domykają .
Teraz byłem przy samochodzie i otworzyłem tylną klapę to drzwi się dobrze zamykały a jak mocno trzasnąłem drzwiami to się nie zamknęły do końca .
Dobra podsuszę uszczelkę i dalej będę kombinował .
Zobacz z uchyloną szybą w drzwiach. Czyżby robiła ci się taka mocna poduszka powietrzna wewnątrz auta że aż drzwi odbija...

- 
				samnaprawiam75
- Ma gadane 
No  właśnie  tak  podejrzewam   ale  od  czego  ? czyżby wilgoć  w  uszczelce  ,otworze  szybę  i  zobaczę  jak  się  zamykają.
Okazało się że przy otwartej szybie drzwi się lepiej zamykają ,nie mają oporu powietrza tak jakby powietrze nie pozwalało swobodnie zamknąć drzwi .

Okazało się że przy otwartej szybie drzwi się lepiej zamykają ,nie mają oporu powietrza tak jakby powietrze nie pozwalało swobodnie zamknąć drzwi .
To chyba masz problemy z wentylacją auta? Uszczelki to musiałaby być twarde jak kamień.

- 
				samnaprawiam75
- Ma gadane 
a  tylne  drzwi  się  zamykają  dobrze  to  coś  się  nie   zgadza  to  by  też  się  nie domykały  a  za  każdym  razem  lekko  puszcze  je  i  się  zamykają    ,czyli  problem  jest  w  uszczelce   chyba  .Dużo  roboty  jest  odkręcić  plastiki  żeby  wyjąć  uszczelkę ,  bo  jak  to już   nie  pomoże  to  zamek  popsuty  jest .
Zregeneruje ten stary i wymienię aha jeszcze nie mam VAG chyba za kilka dni ,to czy się da otworzyć awaryjnie drzwi od pasażera bo się zablokowały?

Zregeneruje ten stary i wymienię aha jeszcze nie mam VAG chyba za kilka dni ,to czy się da otworzyć awaryjnie drzwi od pasażera bo się zablokowały?
I to właśnie jest dziwne. Obstawiam jednak nadal wadę zamka.

- 
				samnaprawiam75
- Ma gadane 
Pojechałem  do  tego  sklepu  co  kupiłem  zamek  i  mi ten sprzedawca i   zarazem  mechanik  wyregulował  rygiel (zamek) i ten  bolec (zaczep ) ,też  mi  wyregulował  i  dokręcił  na max  ale  z  wyczuciem  żeby  gwint  się  nie  zerwał  a  ja  miałem  prawie  na  max śruby dokręcone  .  Powiedział  że  faktycznie  coś  blokuje  przy  zamykaniu  drzwi  ,chyba  uszczelka .Powiedział  że  mam  kupić  silikon na  uszczelki   i  tym  psiknąć  wszystkie  uszczelki  .  Linkę  od  zamka klamki   ułożyłem   na  środku  w  to  plastikowe miejsce .
Jak wracałem do domu bo już zamek działał prawidłowo i drzwi się zamykają normalnie lekko to włączyłem muzykę na max z dużymi basami na cztery drzwi i jechałem dość szybko i ostro i dojechałem na miejsce a tu następna niespodzianka ,drzwi od pasażera się odblokowały ,bolec poszedł do góry .
Przez jakiś czas nie będę nikogo woził z przodu bo drzwi mogą się zablokować .
Co o tym sądzicie ?

Jak wracałem do domu bo już zamek działał prawidłowo i drzwi się zamykają normalnie lekko to włączyłem muzykę na max z dużymi basami na cztery drzwi i jechałem dość szybko i ostro i dojechałem na miejsce a tu następna niespodzianka ,drzwi od pasażera się odblokowały ,bolec poszedł do góry .
Przez jakiś czas nie będę nikogo woził z przodu bo drzwi mogą się zablokować .
Co o tym sądzicie ?
Czyli coś gdzieś przymarza,z zaciera się jak jest zimno. Trzeba zamek przesmarować i go rozruszać.

- 
				samnaprawiam75
- Ma gadane 
aha  to  opanuje  jeszcze  ten  drugi  zamek ,przesmaruje  ale  gdzie  popadnie  czy  jak

Wszystkie elementy ruchome czyli tam gdzie zapięte są linki, pręt blokady, zapadka. Luty oczywiście też warto poprawić na zapas.

- 
				samnaprawiam75
- Ma gadane 
luty  były  w  lewym  zamku  ok  bez  wady to   też    w  prawym zamku  powinny  być  podobnie ,przesmaruje ruchome  rzeczy    a  mogę  psiknąć  silikonem przed  mrozem   na  uszczelki ?   bo  smar  też  mam  łożyskowy .Tylko  ja  muszę  trochę  odpocząć  bo  non  stop  robię  przy  aucie  aż  sąsiedzie  patrzą  co  ja  kupiłem  za  wynalazek  .