Kącik posiadaczy MK4

Wymiana doświadczeń użytkowników poszczególnych modeli VW.

Moderator: VIP

Awatar użytkownika
sebekgolf
Forum Master
Forum Master
Posty: 1893
Rejestracja: sob wrz 25, 2010 09:48
Lokalizacja: Goteborg/Oberschlesien

Re: Kącik posiadaczy MK4

Post autor: sebekgolf » pn lis 11, 2019 11:38

Garrison pisze:
ndz lis 10, 2019 21:50
Majstry, potrzebuję ogarnąć pewien temat. Rozchodzi się o Golfa 4 ASZ, w którym został wymieniony licznik VDO immo3 na drugi VDO immo3 z przepisaniem vin, kodu, pinu i numeru immobilizera w eepromie. Wszystko pięknie grało, aż dziś auto zdechło na trasie - przy próbie odpalenia kontrolka immo i duszenie silnika chwilę po odpaleniu. Włożony stary licznik - nie gada. Włożony nowy i komunikat immo już nie wyskakuje, a silnik kręci i nie łapie. Drogą dedukcji doszliśmy do wniosku, że pompa paliwa w baku siadła (nie wydaje dźwięków, na krótko nie chodzi, przy włączeniu jej VCDSem słychać było tylko przekaźnik, w przewodach susza). Czy pompy w Golfach były tak połączone z immo, że ich usterka mogła się objawić komunikatem ww. immo na zegarach? Próbuję znaleźć powiązanie.
Pompa paliwa z immo nie jest połączona raczej żadną diagnostyką. Jak wywaliło ci błąd immo, to raczej obstawiałbym uszkodzenie pastylki w kluczyku albo pętli na kierownicy. Próbowałeś drugim kluczem odpalić auto? Co do pompy, jak chcesz sprawdzić jej działanie, to wystarczy, że ją na sztywno zasilisz kablem pomijając całą elektrykę auta. Wystarczy pokrywę pod siedzeniami zdjąć i wypiąć wtyczkę.

Inna sprawa, że brak paliwa w PD się nie objawia zdechnięciem silnika od razu podczas jazdy ( chyba że na wolnych obrotach), tylko szarpaniem coraz większym aż do kompletnego zdechnięcia. Jeśli miałbyś w baku pełno paliwa i odkręcisz korek, to tandempompa powinna sama ( bez udziału elektrycznej) paliwo zasysać z baku. Przy czym nie możesz mieć zapowietrzonego układu paliwowego. Kiedyś zapomniałem podłączyć pompę paliwa do zasilania ( robiłem z instalacją) i auto mi zdechło dopiero po 4 km ( czyli tyle przejechałem z wyłączoną pompą elektryczną w baku).


Tarpan 1,5 OHV -> Swap 1,4 dohc R.I.P -> Swap 1,6 DOHC R.I.P -> Swap 1,4 DOHC R.I.P ->Swap 1,8 DOHC R.I.P -> Swap 1,8+ DOHC -> Swap 1,8T +++ DOHC in progresssss

Pomagamy Domom Dziecka -> ZŁOMBOL '11/'12 /'14/'15/'16

https://pl-pl.facebook.com/tarpaniatka/

Awatar użytkownika
Garrison
Forum Master
Forum Master
Posty: 1451
Rejestracja: pt lut 26, 2016 18:07
Lokalizacja: Wrocław
Auto: Octavia 1Z3
Silnik: BXE

Re: Kącik posiadaczy MK4

Post autor: Garrison » pn lis 11, 2019 18:49

oxine pisze:
ndz lis 10, 2019 22:50
Garrison też jestem Ciekawy- :-(
Zatem opisz dokładniej przypadek, bo ja nie dopytałem o wszelkie szczegóły :D Szczególnie drugi klucz, o którym sebekgolf pisze, mnie zainteresował. Chociaż jak przyjechałem to immo siedziało cicho, ino susza w filtrze paliwa była :D



Awatar użytkownika
oxine
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 11
Rejestracja: śr lis 26, 2008 17:43
Lokalizacja: Wrocław
Silnik: asz+

Re: Kącik posiadaczy MK4

Post autor: oxine » pn lis 11, 2019 19:24

Garrison pisze:
pn lis 11, 2019 18:49
oxine pisze:
ndz lis 10, 2019 22:50
Garrison też jestem Ciekawy- :-(
Zatem opisz dokładniej przypadek, bo ja nie dopytałem o wszelkie szczegóły :D Szczególnie drugi klucz, o którym sebekgolf pisze, mnie zainteresował. Chociaż jak przyjechałem to immo siedziało cicho, ino susza w filtrze paliwa była :D
Auto jechało normalnie 10 km potem na chwile zostało zgaszone przejechało kilometr, zaczęło szarpać jakby już nie podawał paliwa i zapaliła się wtedy kontrolka immo.
potem auto odpaliło przejechało jakieś pół kilometra i za każdym razem zapalała się kontrolka immo i gasł.
Po kilku próbach przejechało tak 200 metrów i stanął.- już nie odpalił.
Potem rano już próbowałem odpalić na oba kluczki - nie odpalał tylko kręcił.
zmieniłem licznik na stary - nie pomogło. Nie było też informacji o immo więcej.
Po przyjeździe z Garrisonem wykasował on błędy immo . Sprawdziliśmy jeszcze przekaźnik czy go słychać - działał.
Sprawdziliśmy bezpieczniki.
podłączyliśmy na krótko po aku bezpośrednio pompę- nie zadziałała.
odłączyliśmy węże od filtra zarówno powrotny jak i zasilający był suchy- nie pompowało paliwa .
bak pełny - jakby ktoś miał wątpliwości.
akumulator sprawny- sprawdzony.



Awatar użytkownika
Qto
_
_
Posty: 19185
Rejestracja: pt wrz 01, 2006 19:14
Lokalizacja: Guadalajara
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Re: Kącik posiadaczy MK4

Post autor: Qto » pn lis 11, 2019 20:19

Dziwne...mało, że pompa nie ma połączenia z immo, to chyba w ogóle nie jest diagnozowalna przez VAG...ewentualnie przekaźnik może być.
Gdyby coś się działo z samym immo (pętla, licznik czy jakieś okablowanie), to ma to wpływ tylko na odpalanie auta. Jeśli auto odpalimy, to licznik można odłączyć i jechać bez.

Jak już wymienicie pompę...zróbcie test - odłączcie pompę na odpalonym silniku...ciekawe czy coś się pojawi na desce.

W benzynie jak mi pompa umarła (a miałem dużo bardziej rozbudowany przekaźnik niż w TDI PD), to sam musiałem dojść do tego że padła...na desce nic nie było.


Sprzedam:
Cały osprzęt 1.4 APE, skrzynia DUW, sprzęgło ok 20kkm
LB5N mk4 3D: maska, drzwi lewe/prawe
LA7W BORA: wszystkie furtki, klapa bagażnika
Pełny FIS 3B0920849 w obudowie z mk4 ze wsadem pod 1.4
Elementy karoserii odbiór osobisty - północ wlkp

Awatar użytkownika
sebekgolf
Forum Master
Forum Master
Posty: 1893
Rejestracja: sob wrz 25, 2010 09:48
Lokalizacja: Goteborg/Oberschlesien

Re: Kącik posiadaczy MK4

Post autor: sebekgolf » pn lis 11, 2019 22:19

Nie ma żadnej informacji zwrotnej z pompy. Z resztą jakbyście to chcieli realizować? Jedyna opcja to pobór prąd ale takich rzeczy się nie robi. Sprawdźcie przekażnik. Bo to że cyka, to nie znaczy że działa. U mnie w Audicy też cykał przekaźnik od kompresora zawieszenia, a się okazało że styki miał dawno upalone i zespawane, przez co kompresor też spaliło.

Co do immo to przychodzi mi na myśl jeden temat. U siebie w aucie zauważyłem, że jak aku jest trochę mocniej rozładowany bo np. auto stało 2 miesiące na lotnisku, to przy odpalaniu potrafiło zrobić choinkę na zegarach. Może u was jest podobnie. Jak silnik zaczyna zdychać bo brakuje mu paliwa, to macie skoki napięcia na instalacji ( jak alternator gwałtownie schodzi z obrotów to też gwałtownie spada napięcie na instalacji z tych książkowych 14,3V do poziomu do jakiego naładowany jest aku). Być może coś się pierniczy w układzie pomiarowym napięcia na instalacji i po prostu elektronika głupieje? Jakby nie patrzeć to napięcie na instalacji jest mierzone cały czas w samochodzie bo i korekty po dawkach paliwa np. w benzynowcach robi się po napięciu instalacji. Aku jest na 100% sprawny i naładowany (tylko interesuje mnie sprawność pod obciążeniem tak żeby z aku pobierało te minimum 200A)? ASZ potrafi odpalać od kopa nawet przy padniętej celi w akumulatorze i jego napięciu pod obciążeniem na poziomie 8,5V ( przetestowane).


Tarpan 1,5 OHV -> Swap 1,4 dohc R.I.P -> Swap 1,6 DOHC R.I.P -> Swap 1,4 DOHC R.I.P ->Swap 1,8 DOHC R.I.P -> Swap 1,8+ DOHC -> Swap 1,8T +++ DOHC in progresssss

Pomagamy Domom Dziecka -> ZŁOMBOL '11/'12 /'14/'15/'16

https://pl-pl.facebook.com/tarpaniatka/

perki
...
...
Posty: 2357
Rejestracja: wt gru 09, 2008 10:18
Lokalizacja: Zagłębie

Re: Kącik posiadaczy MK4

Post autor: perki » wt lis 12, 2019 09:33

Panowie 195/65 r 15 et 35 będzie pasować do mk4?



Awatar użytkownika
Garrison
Forum Master
Forum Master
Posty: 1451
Rejestracja: pt lut 26, 2016 18:07
Lokalizacja: Wrocław
Auto: Octavia 1Z3
Silnik: BXE

Re: Kącik posiadaczy MK4

Post autor: Garrison » wt lis 12, 2019 22:31

Nie chodzi o to, że był błąd pompy. Padło na nią, bo pomimo aktywowania jej kilka razy VCDSem, ta nie dawała oznak życia. Podobnie było po podpięciu jej bezpośredniego zasilania. Akumulator jak sprawdzałem miernikiem, niedługo po przybyciu, miał około 11.9V.



dany_47
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 991
Rejestracja: sob mar 14, 2015 17:24
Lokalizacja: Międzyrzec Podlaski

Re: Kącik posiadaczy MK4

Post autor: dany_47 » wt lis 12, 2019 22:32

To rozładowany.

Wysłane z mojego POCOPHONE F1 przy użyciu Tapatalka



MK4 1.8 BIG TURBO 370KM i 470Nm

Obrazek

R32 TURBO in progress

Awatar użytkownika
Garrison
Forum Master
Forum Master
Posty: 1451
Rejestracja: pt lut 26, 2016 18:07
Lokalizacja: Wrocław
Auto: Octavia 1Z3
Silnik: BXE

Re: Kącik posiadaczy MK4

Post autor: Garrison » wt lis 12, 2019 22:37

dany_47 pisze:
wt lis 12, 2019 22:32
To rozładowany.

Wysłane z mojego POCOPHONE F1 przy użyciu Tapatalka
Proponowałem próbować odpalić z kabli :grin: Sam w poniedziałek miałem akcję, że kręcił, a nie chciał złapać, a przez weekend całkowicie rozładowałem akumulator lampkami w środku :los2: Dalej pozostaje jednak kwestia pompy, która nie dawała oznak życia w żaden sposób, gdzie u mnie jest ona wyraźnie słyszalna. Poczekajmy na wypowiedź właściciela, może coś ruszyło po długim weekendzie.



Awatar użytkownika
sebekgolf
Forum Master
Forum Master
Posty: 1893
Rejestracja: sob wrz 25, 2010 09:48
Lokalizacja: Goteborg/Oberschlesien

Re: Kącik posiadaczy MK4

Post autor: sebekgolf » wt lis 12, 2019 22:54

Garrison pisze:
wt lis 12, 2019 22:31
Nie chodzi o to, że był błąd pompy. Padło na nią, bo pomimo aktywowania jej kilka razy VCDSem, ta nie dawała oznak życia. Podobnie było po podpięciu jej bezpośredniego zasilania. Akumulator jak sprawdzałem miernikiem, niedługo po przybyciu, miał około 11.9V.
Akumulatora nie mierzy się miernikiem. Albo jak już nie masz czym tylko masz miernik do dyspozycji, to chociaż załącz wszystkie możliwe odbiorniki ( wszystkie lampy, wbij wsteczny, daj przeciwmłowe, naciśnij stop) aby był jak największy pobór prądu. Wtedy będziesz miał w miarę miarodajny pomiar, choć najlepiej to byłoby aku obciążyć rozrusznikiem i mierzyć. Pewnie spadnie ci poniżej 10V znając życie. Tak więc albo masz coś z ładowaniem, albo aku dead.

Ktoś tu pisał że słychać jak pompa idzie. Otóż nie zawsze słychać. Słychać ją w pierwszym momencie po przekręceniu kluczyka, ale potem jest odłączana. Nie mniej jednak jeśli zasilił ją na krótko i pompa stoi i paliwa nie tłoczy, to jest martwa.


Tarpan 1,5 OHV -> Swap 1,4 dohc R.I.P -> Swap 1,6 DOHC R.I.P -> Swap 1,4 DOHC R.I.P ->Swap 1,8 DOHC R.I.P -> Swap 1,8+ DOHC -> Swap 1,8T +++ DOHC in progresssss

Pomagamy Domom Dziecka -> ZŁOMBOL '11/'12 /'14/'15/'16

https://pl-pl.facebook.com/tarpaniatka/

Awatar użytkownika
Garrison
Forum Master
Forum Master
Posty: 1451
Rejestracja: pt lut 26, 2016 18:07
Lokalizacja: Wrocław
Auto: Octavia 1Z3
Silnik: BXE

Re: Kącik posiadaczy MK4

Post autor: Garrison » śr lis 13, 2019 11:23

sebekgolf pisze:
wt lis 12, 2019 22:54
Garrison pisze:
wt lis 12, 2019 22:31
Nie chodzi o to, że był błąd pompy. Padło na nią, bo pomimo aktywowania jej kilka razy VCDSem, ta nie dawała oznak życia. Podobnie było po podpięciu jej bezpośredniego zasilania. Akumulator jak sprawdzałem miernikiem, niedługo po przybyciu, miał około 11.9V.
Akumulatora nie mierzy się miernikiem. Albo jak już nie masz czym tylko masz miernik do dyspozycji, to chociaż załącz wszystkie możliwe odbiorniki ( wszystkie lampy, wbij wsteczny, daj przeciwmłowe, naciśnij stop) aby był jak największy pobór prądu. Wtedy będziesz miał w miarę miarodajny pomiar, choć najlepiej to byłoby aku obciążyć rozrusznikiem i mierzyć. Pewnie spadnie ci poniżej 10V znając życie. Tak więc albo masz coś z ładowaniem, albo aku dead.

Ktoś tu pisał że słychać jak pompa idzie. Otóż nie zawsze słychać. Słychać ją w pierwszym momencie po przekręceniu kluczyka, ale potem jest odłączana. Nie mniej jednak jeśli zasilił ją na krótko i pompa stoi i paliwa nie tłoczy, to jest martwa.
Użyłem skrótu myślowego - mam tester do akumulatorów i jego użyłem.

Wyszło, że pompa się spaliła przez spalony przekaźnik - świeże info od kolegi Oxine :D



Awatar użytkownika
Chrzanek`
Forum Master
Forum Master
Posty: 1564
Rejestracja: pt lis 21, 2014 01:56
Lokalizacja: Ostrołęka
Kontakt:

Re: Kącik posiadaczy MK4

Post autor: Chrzanek` » czw lis 14, 2019 23:55

Czy tomnik dalej jest dealerem ledów? :D na PW nie odpisuje. Może ktoś ma jego e-mail?


______________________________________________
Kliknij, a zostaniesz przeniesiony do mojego tematu :dol: ;)
Obrazek
Nowe auto. Będą swapy i te sprawy, ale 4x4 już jest! :hmm:
http://bit.ly/sklep-fm_world - mój sklep internetowy

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Posty: 19185
Rejestracja: pt wrz 01, 2006 19:14
Lokalizacja: Guadalajara
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Re: Kącik posiadaczy MK4

Post autor: Qto » pt lis 15, 2019 00:11

no mam nadzieję że Go nie posadzili za dilowanie...z godzinę temu przelew zrobiłem na kolejny komplet ledów :D - prolumo@yahoo.com


Sprzedam:
Cały osprzęt 1.4 APE, skrzynia DUW, sprzęgło ok 20kkm
LB5N mk4 3D: maska, drzwi lewe/prawe
LA7W BORA: wszystkie furtki, klapa bagażnika
Pełny FIS 3B0920849 w obudowie z mk4 ze wsadem pod 1.4
Elementy karoserii odbiór osobisty - północ wlkp

Awatar użytkownika
sebekgolf
Forum Master
Forum Master
Posty: 1893
Rejestracja: sob wrz 25, 2010 09:48
Lokalizacja: Goteborg/Oberschlesien

Re: Kącik posiadaczy MK4

Post autor: sebekgolf » pt lis 15, 2019 21:32

Dziś na topie nie jest wsadzanie za dilowanie, a za podatki :bigok:


Tarpan 1,5 OHV -> Swap 1,4 dohc R.I.P -> Swap 1,6 DOHC R.I.P -> Swap 1,4 DOHC R.I.P ->Swap 1,8 DOHC R.I.P -> Swap 1,8+ DOHC -> Swap 1,8T +++ DOHC in progresssss

Pomagamy Domom Dziecka -> ZŁOMBOL '11/'12 /'14/'15/'16

https://pl-pl.facebook.com/tarpaniatka/

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kąciki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości