Wymiana telefonu i montaż tempomatu

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

michallodz
Ma gadane
Ma gadane
Posty: 228
Rejestracja: ndz sie 01, 2010 22:03

Wymiana telefonu i montaż tempomatu

Post autor: michallodz » pn gru 10, 2018 22:59

Cześć, pacjent gulf 4 variant 2006r 1.6 automat.
1. mogę zamienić widoczny na zdjęciu "telefon" a raczej jego uchwyt na coś co będzie obsługiwać bluetooth i będzie pasować w to miejsce plug&play żeby działał głośnomówiący przez radio?
2. co muszę kupić i zrobić żeby zamontować u siebie tempomat? Jak bardzo to skomplikowane? Czy w ogóle to możliwe?
3. bonus da się ustawić jakoś przy pomocy vaga żeby np. szyby się otwierały jak przytrzymam na pilocie guzik od otwierania drzwi? albo jakieś inne bajery? :D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.



bolo9823
Ma gadane
Ma gadane
Posty: 166
Rejestracja: czw kwie 19, 2018 14:29
Auto: Volkswagen Golf 4 1.9 TDI ALH

Re: Wymiana telefonu i montaż tempomatu

Post autor: bolo9823 » wt gru 11, 2018 01:31

1. Nie ma czegoś takiego (przynajmniej ja nie słyszałem) , możesz jedynie kupic jakis adapter zeby łaczyc sie przez aux albo samemu takie cos zrobic, ale to juz wchodzi lutowanie itd.
2. Najpierw musisz sie dowiedziec czy masz przepustnice elektroniczą czy na linke,zamontować mozna tylko w elektronicznej (przypuszczam ze masz tą elektroniczną, bo to automat). Potrzebna bedzie manetka z tempomatem ( kupujesz nową albo uzywaną, ale te nowe chinskie ponoc sie rozlatują), dodatkowo okablowanie plus wtyczka, jeszcze potrzebny bedzie laptop z kablem zeby zaprogramować komputer ( wystarczy najtanszy kabel kkl, jakies 20 zł na Alledrogo), sama procedura nie jest skomplikowana, ale trzeba na to poswiecic z godzinke, dwie. Bedziesz musiał rozebrac kolumne kierowniczą zeby zdemontowac stara manetke i zamontować nową. Trzeba bedzie zdemontować podszybie zeby podpiąc sie pod kabelki, Gdy wszystko zrobisz wystarczy tylko przeprogramowc kompa. Dokładna instrukcja jest gdzieś na forum.
3. Musiałbys zobaczyć jaki masz moduł komfortu, wiem że jakies modele ( chyba 1C0, ale nie jestem pewien) mają taką mozliwośc, wystarczy pobrac program i podłaczyc sie z modułem, na youtube jest nawet filmik jak to sie robi. A jeżeli twój moduł nie ma takiej opcji, to mozesz sobie taki kupic na Alledrogo koszt 50 zł, sam zamontowałem taki moduł i domyka mi szyby po zamknieciu samochodu



Awatar użytkownika
grg474
_
_
Posty: 5601
Rejestracja: ndz lut 27, 2011 10:56
Lokalizacja: Skarżysko

Re: Wymiana telefonu i montaż tempomatu

Post autor: grg474 » wt gru 11, 2018 20:50

ad 3. da się bez względu na to czy 1J0 czy 1C0


Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR :( jest A3 8P i EOS :)

Awatar użytkownika
Garrison
Forum Master
Forum Master
Posty: 1455
Rejestracja: pt lut 26, 2016 18:07
Lokalizacja: Wrocław
Auto: Octavia 1Z3
Silnik: BXE

Re: Wymiana telefonu i montaż tempomatu

Post autor: Garrison » wt gru 11, 2018 23:38

bolo9823 pisze:
wt gru 11, 2018 01:31
1. Nie ma czegoś takiego (przynajmniej ja nie słyszałem) , możesz jedynie kupic jakis adapter zeby łaczyc sie przez aux albo samemu takie cos zrobic, ale to juz wchodzi lutowanie itd.
2. Najpierw musisz sie dowiedziec czy masz przepustnice elektroniczą czy na linke,zamontować mozna tylko w elektronicznej (przypuszczam ze masz tą elektroniczną, bo to automat). Potrzebna bedzie manetka z tempomatem ( kupujesz nową albo uzywaną, ale te nowe chinskie ponoc sie rozlatują), dodatkowo okablowanie plus wtyczka, jeszcze potrzebny bedzie laptop z kablem zeby zaprogramować komputer ( wystarczy najtanszy kabel kkl, jakies 20 zł na Alledrogo), sama procedura nie jest skomplikowana, ale trzeba na to poswiecic z godzinke, dwie. Bedziesz musiał rozebrac kolumne kierowniczą zeby zdemontowac stara manetke i zamontować nową. Trzeba bedzie zdemontować podszybie zeby podpiąc sie pod kabelki, Gdy wszystko zrobisz wystarczy tylko przeprogramowc kompa. Dokładna instrukcja jest gdzieś na forum.
3. Musiałbys zobaczyć jaki masz moduł komfortu, wiem że jakies modele ( chyba 1C0, ale nie jestem pewien) mają taką mozliwośc, wystarczy pobrac program i podłaczyc sie z modułem, na youtube jest nawet filmik jak to sie robi. A jeżeli twój moduł nie ma takiej opcji, to mozesz sobie taki kupic na Alledrogo koszt 50 zł, sam zamontowałem taki moduł i domyka mi szyby po zamknieciu samochodu
W 2006 przepustnica na linkę to raczej mało prawdopodobne :D

Moduł też pewnie 1C0 więc kabel od viakena, czeski program i 2 minuty roboty, by mieć ten bajer. W 1J0 było to bardziej skomplikowane z tego co kojarzę, ale nie spodziewałbym się go w tym roczniku.



michallodz
Ma gadane
Ma gadane
Posty: 228
Rejestracja: ndz sie 01, 2010 22:03

Re: Wymiana telefonu i montaż tempomatu

Post autor: michallodz » czw gru 13, 2018 00:23

Okej wracając do punktu 1 ma ktoś jakiś pinout tego ustrojstwa? Lutowanie to nie problem kwestia tylko dobrania czegoś żeby chciało gadać z wbudowanym zestawem.



ODPOWIEDZ

Wróć do „Volkswagen: Golf - mk4 (1997 - 2005)”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości