Witam, dziś z racji zimnego poranka chciałem po raz pierwszy podgrzać się ciepłym powietrzem z nawiewów ale ku mojemu zaskoczeniu przez całe 20km które przejechałem leciało tylko zimne .  Autko to mk4 1.9 z manualną klimatyzacją . Do ostatniej wiosny ogrzewanie działało OK . Płyn chłodniczy w na max , silnik normalnie dogrzał się do 90stopni , węże dochodzące do nagrzewnicy gorące . Na postoju trzymałem go na obrotach około 3tys przez minute i nie zauważyłem żadnej poprawy . Pokusiłem się również o odpowietrzenie układu (otworzyłem ogrzewanie na max i odkręciłem korek zbiorniczka wyrównawczego i tak autko chodziło 10min od czasu do czasu mu zwiększałem obroty- zero poprawy) . Według mnie wygląda,że gorąca woda nie dociera wogóle do nagrzewnicy  i tu moje pytanie .  Co steruje otwieraniem i zamykaniem dopływu płynu?  (chodzi mi o to czy to jakaś elektronika czy jest to na zasadzie linek i jakiegoś zaworu na nagrzewnicy????   Czy da się to ogarnąć samemu?  
Proszę o podpowiedzi gdzie szukać

Brak ciepłego powietrza
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- Qto
 - _

- Auto: MK 4
 - Silnik: ASZ
 - Kontakt:

Brak ciepłego powietrza
Steryd126 pisze:Według mnie wygląda,że gorąca woda nie dociera wogóle do nagrzewnicy
jedno przeczy drugiemu...jeśli obydwa węże ciepłe/gorące to nagrzewnica jest ok.Steryd126 pisze:węże dochodzące do nagrzewnicy gorące
Możliwe, że coś się stało z klapką regulującą temperaturę...
- 
				Steryd126
 - Gadatliwa bestia

- Kontakt:

Brak ciepłego powietrza
da się to jakoś zobaczyć bez ściągania całości?  czym ta klapka jest sterowana?  silniczkiem czy na linkę?

- 
				Steryd126
 - Gadatliwa bestia

- Kontakt:

Brak ciepłego powietrza
Problem rozwiązany , uszkodzone było sterowanie klapką urwane mocowanie cięgna . Naprawione 
 . W końcu w aucie przyjemne ciepełko.  temat zamknięty