- MKIV Variant
- 2002
- zakupiłem już czarny kabelek OBDII - RS232 a, że lapek jest z dzisiejszych czasów i nie ma rs232 to spróbowałem epresscard - rs232 (unitek na jakimś chipsecie PL coś tam). Coś tam niby działa ale jako wirtualny port a słyszałem że są takie, które widziane są jako fizyczne porty com. Obiło mi się coś o uszy, że tylko niektóre chipsety tych kart express do rs232 działają dobrze z fejsami do vagów. Oprócz tego mam też ten najtańszy niebieski chiński na usb ale to chyba pomyłka.
- Zależy mi na standardowym minimum - moduł comfortu (adaptacja pilotów), sprawdzanie błędów itp.
Pytania:
1. jaki chipset, i którzy producenci stosują działające z VAG chipsety expresscard do rs232
2. Czy ktoś ma doświadczenia z taką sytuacją, jak moja? Zaznaczam, że wszystko mi działa i ten kabel z tą kartą Expr.C. łączy się np z modułem silnika ale nie łączy się z modułem komfortu, na którym mi najbardziej zależy. Mianowicie na lapku postawiony OS X (hackintosh), w wirtual boksie odpalony win xp - i do tego właśnie karta EC do RS232? Zaznaczam, że próbowałem przez VW TOOL (wogóle się nie łączy), VAG COM 3.11, 4.09 i vcds-lite łączą się tylko z silnikiem, abs i to wszystko.