Montaż webasto
Moderatorzy: Moderatorzy, VIP
- abrams
- VR6 Driver

- Kontakt:
montaż webasto
sa 3 otwory do montażu nagwintuj i bedzie ok
M6 ładnie trzyma ... no chyba że wyrwiesz gwint M8 powinien też się udać tam dosyć grubo ALU jest więc 
Spawanie plastików PP/ABS/PP-EPDM
Spawanie metodą TIG ALU itp....
Naprawa i montaż dogrzewaczy/pełnych ogrzewań postojowych (webasto,ebersprecher)
Naprawa i montaż dogrzewaczy/pełnych ogrzewań postojowych (webasto,ebersprecher)
- abrams
- VR6 Driver

- Kontakt:
montaż webasto
spoko doskonale to rozumiem z racji ze mam samochód na PB a webasto na ON
więc też kombinowałem 2 gi zbiorniczek.... założyłem malutki od sprysków z paska B2 pozdrawiam
- bradley
- Forum Master

montaż webasto
Tak sie sklada, ze nawet taki posiadamdon vittorio pisze:zbiorniczkiem od spryskiwaczy z Malucha (taki worek, jak pamiętasz![]()
VW Vento 1.9TDI 1Z++ :)
[i]Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0[/i]
Re: montaż webasto
cyngiel masz może fotkę spod maski ? chodzi mi o wpięcie w obieg wody.
Grzana multifunkcja, FIS, Delta 6 + USB w łokciu, Fotochrom z kompasem, Pikowana deska, PDC
ThermoTop E, Xen, Gwint, 312 heble, Thule, mało mocy, dużo rdzy i trochę zadrapań...
ThermoTop E, Xen, Gwint, 312 heble, Thule, mało mocy, dużo rdzy i trochę zadrapań...
- bradley
- Forum Master

Montaż webasto
Co sie wlacza w ogrzewaniu postojowym jako pierwsze po wcisnieciu przycisku na panelu? W srodku urzadzenia cos buczy jak wentylator. Dzis przy -15C eber nie wystartowal. Cos tam pojeczalo w srodku i sie wylaczylo po kilku minutach. Jak silnik odpalil i wlaczylem ogrzewanie jako dodatkowe to dzialalo juz normalnie. Akumulator raczej niezle dostal od mrozow bo napiecie spoczynkowe 12.1V... 
Montaż webasto
bradley, w pierwszej kolejności wiatrak *#cenzura#* komorę spalania oraz rusza pompka wody, później zaczyna grzać świeca i podawane jest paliwo, wiatrak pieca na niskich obrotach podaje powietrze. Po wykryciu ognia przyspiesza nadmuch powietrza i pompka paliwa. Po osiągnięciu 30`C rusza dmuchawa wewnątrz samochodu.
Piec pobiera trochę prądu, może w czasie jego rozruchu napięcie na aku spadło już do 11V i zwyczajnie wyłączył się aby zostawić trochę mocy na zapłon silnika.
Piec pobiera trochę prądu, może w czasie jego rozruchu napięcie na aku spadło już do 11V i zwyczajnie wyłączył się aby zostawić trochę mocy na zapłon silnika.
Grzana multifunkcja, FIS, Delta 6 + USB w łokciu, Fotochrom z kompasem, Pikowana deska, PDC
-
ronuch
- Gadatliwa bestia

Montaż webasto
ile wam spala to webasto podczas pracy jako podgrzewacz? ja zrobilem po koleii takie trasy 4km, 1,5km, 4km, 5km, 5km, 5km, i w sumie zjadlo mi pol litra paliwa - to w normie wynik
kupie kierownice 3-ramienna do passata 3bg czarna skóra i galke zmiany biegow do skrzyni 6
- abrams
- VR6 Driver

- Kontakt:
Montaż webasto
12.1V nie jest zle...
ciekawe ile pod obciążeniem...
1 jest test wentylatora a przyokazji przedmuchiwanie komory spalania...
ebery to bestie... najlepiej podpiac sie do dziada i zadać pytanie co go boli 
1 jest test wentylatora a przyokazji przedmuchiwanie komory spalania...
- bradley
- Forum Master

Montaż webasto
Zrobilem z 10km po miescie, odczekalem godzine i juz bylo 12,7V. Czasem jakby nie zaskakiwal z panelu. Jak nacisne guzik grzania natychmiastowego ze 3x (on/off) to zaskakuje i grzeje.
- bradley
- Forum Master

Montaż webasto
A jest ktos z okolic Bielska/Katowic, kto ma zegar modulowy Ebera? Bo nie usmiecha mi sie jezdzenie co chwila do serwisu i kasowanie glupich bledow czy samo ich sczytywanie. Nie wiem co go boli, ale czasem startuje bez problemow 6x pod rzad, a czasem brak reakcji.
Re: Montaż webasto
Czy Twoje Webasto wisi tylko na tym pionowym kawałku blachy przed nadkolem czy za piecem jest dalsza część tej blachy?wisnia82 pisze:Ja w swoim MK4 mam tak zamocowane od prawie 3 lat i do dziś chodzi - co prawda przez 1 rok nie było używane (nie miałem dostępu do swojego autka).
Ja bym raczej nie puszczał spalin na żadne elementy samochodu - spaliny będą Ci się gromadzić w komorze silnika, bo pod miską masz płytę i wentylacja jest utrudniona. Poza tym wylot spalin ma być skierowany pionowo w dół a w tej konfiguracji nie da się dmuchać na miskę.owies pisze:colby, wykombinowałeś coś z rurką wydechową ? Tak sobie myślę czy nie dać dłuższej, zrobić otwór w osłonie i skierować wydech spalin na mise olejową... przecież tyle ciepła się tam marnujeO ile teraz nie ma problemu z zapachem spalin w kabinie o tyle w nowej konfiguracji zastanawiam się czy nie zacznie zaciągać ich do środka...
U mnie niestety montaż stoi w miejscu (jak przyszły te siarczyste mrozy to zacząłem żałować, że nie zamontowałem pieca z analogowym sterownikiem dogrzewacza - zawsze to lepsze niż grzanie samym silnikiem). Zanabyłem jakiś czas temu interfejs ale na razie nie udało mi się uruchomić żadnego z dwóch sterowników (o tym za chwilę poniżej).
Jeśli chodzi o wydech to okazało się, że rurki miedziane nie do końca się u mnie sprawdzą. Do pieca pasują, bo wyjście wydechu jest fi 22 mm natomiast tłumik mam fi 24 mm a takich rurek miedzianych już na rynku nie spotkałem. Zakupiłem po przyzwoitej cenie rurę wydechową spiro fi 24 mm i mam ten problem z głowy.
Wracając do tematu sterownika u mnie problem wygląda następująco:
- komunikuję się bez problemu na 1szym pinie przy użyciu kabla USB KKL.
- testowanie niektórych komponentów działa - dmuchawa pracuje, pompa cieczy pracuje, pompa paliwa pracuje, kołek żarowy pracuje
- próba włączenia wentylacji nie daje żadnej reakcji a po kilkunastu sekundach następuje przerwa w komunikacji (czasami program zgłasza informację o błędzie sterownika)
- próba uruchomienia pieca powoduje przejście w tryb chłodzenia komory spalania (dmuchawa + pompa cieczy) na ok 2 minuty
- sterownik ma zarejestrowany błąd F4h (bez opisu), którego program nie potrafi usunąć. Nie udało mi się nigdzie znaleźć objaśnienia do tego błędu? Ktoś może podpowiedzieć co to za błąd?
- tabela informacyjna w polu Stan urządzenia zawiera kod STFL - co to oznacza?
- próba uruchomienia pieca Telestartem T90 nie powoduje żadnej reakcji. Telestart raczej jest sprawny - tor analogowy działa prawidłowo, toru cyfrowego za bardzo nie mam jak sprawdzić (da się to przetestować jakimś programem?). Czy każdy sterownik współpracujący z Thermo Test'em będzie dał się następnie uruchomić Telestartem (oczywiście sygnałem analogowym lub cyfrowym w zależności od typu sterownika)?
- poniżej zamieszczam zrzuty ekranów z programu

Montaż webasto
Pewne zasady zawsze można nagiąć a inne ominąć. Odpuściłem temat, nie warto kombinować a warunków ku tremu nie mamcolby pisze:Ja bym raczej nie puszczał spalin na żadne elementy samochodu - spaliny będą Ci się gromadzić w komorze silnika, bo pod miską masz płytę i wentylacja jest utrudniona. Poza tym wylot spalin ma być skierowany pionowo w dół a w tej konfiguracji nie da się dmuchać na miskę.
Ciężkie pytania zadajesz, ostatnio znalazłem ta stronkę. Żuć okiem, można wyłuskać coś dla siebie
- abrams
- VR6 Driver

- Kontakt:
Montaż webasto
obstawiam że sterownik zgoncolby pisze:- tabela informacyjna w polu Stan urządzenia zawiera kod STFL - co to oznacza?