Digi 1 - zawieszają sie obroty

Forum techniczne związane z silnikami 16V

Moderatorzy: bugalon, kkkacper, toffic, VIP

yogi_zg
...
...
Posty: 245
Rejestracja: czw sie 13, 2009 19:01
Lokalizacja: Zielona Góra

Digi 1 - zawieszają sie obroty

Post autor: yogi_zg » ndz sty 08, 2012 03:04

Witam. Od pewnego czasu mam problem z zawieszaniem sie obrotów. Soft kolegi gto. Wszystko kilka dni temu bylo ok.

Opisze dokładnie jak to sie dzieje:
Rano odpalam auto. Trzyma na ssaniu 12200-1300. Przejadę kilka km i jest ok 900. Staje na światłach i raz jest 900 raz 1200. Dopiero jak przytrzymam hamulec i puszcze sprzęgło ( tak żeby go przydusić ) to trzyma 900. Przejadę kawałek i nadal loteria. Raz ok raz lipa. Dzieje się to i na lpg i na pb.

Sprawdzałem cały układ dolotowy. Jest szczelny ( na wszystkie łączenia psikałem samostartem i nic nie przyduszało). Zmieniłem ecu, niebieski czujnik, krokówke ( od pf i od 2e bo takimi dysponuję), copot, przepustnice ( 2 sztuki i n każdej tak samo), wężyk od ecu. Już nie mam siły.

Jedyna rzezc którą wymieniłem to wałki z ori PL na ABF. Ale z tego co kojarzę to na tych z PL ki też już tak było.

p.s
zapłon ustawiony lampą na 6 st



Bardzo proszę o pomoc :crazy:



bugalon
V.I.P.
V.I.P.
Posty: 2358
Rejestracja: czw paź 14, 2004 14:41
Lokalizacja: Bydgoszcz, ewentualnie Olsztyn
Kontakt:

Digi 1 - zawieszają sie obroty

Post autor: bugalon » ndz sty 08, 2012 03:52

Sonda lambda do sprawdzenia w pierwszej kolejnosci.


Pozdrawiam
Bugalon

Mk2 syncro 1.8 16V T - GT2871R - składa sie :)
Mk3 Variant TDI 1.9 AFN na pokladzie

yogi_zg
...
...
Posty: 245
Rejestracja: czw sie 13, 2009 19:01
Lokalizacja: Zielona Góra

Digi 1 - zawieszają sie obroty

Post autor: yogi_zg » ndz sty 08, 2012 13:31

Podłączyłem miernik pod sondę i jest zmiana od ok 0,6-1V przy gorącym silniku .... co dalej mozna sprawdzic kolego ?



bugalon
V.I.P.
V.I.P.
Posty: 2358
Rejestracja: czw paź 14, 2004 14:41
Lokalizacja: Bydgoszcz, ewentualnie Olsztyn
Kontakt:

Digi 1 - zawieszają sie obroty

Post autor: bugalon » ndz sty 08, 2012 15:18

Żle oscyluje, powinna pokazywać od 0,1 do 1. Jak pokazuje od 0,6 to pokazuje caly czas za bogatą mieszankę, ster zuboża mieszankę i przez to obroty idą do góry. Przegazuj auto tak do 6 tysięcy obrotow i zdejmij nogę z gazu. Zobacz co pokaże sonda gdy silnik będzie tracił obroty po zamknieciu przpeustnicy. Jak pokaże o,5-0,6 to sonda jest do wymiany.


Pozdrawiam
Bugalon

Mk2 syncro 1.8 16V T - GT2871R - składa sie :)
Mk3 Variant TDI 1.9 AFN na pokladzie

yogi_zg
...
...
Posty: 245
Rejestracja: czw sie 13, 2009 19:01
Lokalizacja: Zielona Góra

Digi 1 - zawieszają sie obroty

Post autor: yogi_zg » ndz sty 08, 2012 16:04

ok, zaraz bede obczajał. Powiedz mi kolego co ma sonda do lpg ?



Awatar użytkownika
hubos21
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 361
Rejestracja: sob sty 17, 2009 13:50
Lokalizacja: Mogilno
Kontakt:

Digi 1 - zawieszają sie obroty

Post autor: hubos21 » ndz sty 08, 2012 16:53

jak masz instalke II generacji to sterownik od gazu ustala skład mieszanki głównie na podstawie odczytów z sondy jak rónież obrotów i sygnału z czujnika przepustnicy



yogi_zg
...
...
Posty: 245
Rejestracja: czw sie 13, 2009 19:01
Lokalizacja: Zielona Góra

Digi 1 - zawieszają sie obroty

Post autor: yogi_zg » ndz sty 08, 2012 17:44

zadnej 2 gen, lpg to zwykla 1 + blos



bugalon
V.I.P.
V.I.P.
Posty: 2358
Rejestracja: czw paź 14, 2004 14:41
Lokalizacja: Bydgoszcz, ewentualnie Olsztyn
Kontakt:

Digi 1 - zawieszają sie obroty

Post autor: bugalon » ndz sty 08, 2012 23:55

LPG ma inny sklad stechiometryczny niż benzyna, testów dokonuj na benzynie żeby nie było wątpliwości żadnych.


Pozdrawiam
Bugalon

Mk2 syncro 1.8 16V T - GT2871R - składa sie :)
Mk3 Variant TDI 1.9 AFN na pokladzie

yogi_zg
...
...
Posty: 245
Rejestracja: czw sie 13, 2009 19:01
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: Digi 1 - zawieszają sie obroty

Post autor: yogi_zg » ndz sty 08, 2012 23:58

sonda wymieniona ( od kolegi nową dostałem) i nadal tak samo :-(
View My Video



yogi_zg
...
...
Posty: 245
Rejestracja: czw sie 13, 2009 19:01
Lokalizacja: Zielona Góra

Digi 1 - zawieszają sie obroty

Post autor: yogi_zg » wt sty 10, 2012 01:25

jakieś pomysły jeszcze koledzy ?



bugalon
V.I.P.
V.I.P.
Posty: 2358
Rejestracja: czw paź 14, 2004 14:41
Lokalizacja: Bydgoszcz, ewentualnie Olsztyn
Kontakt:

Digi 1 - zawieszają sie obroty

Post autor: bugalon » wt sty 10, 2012 14:41

Zobacz jeszcze czy sie silniczek krokowy nie przycina, jesli sie nie przycina to pytanie czy czasem nie dales jakiegos innego osprzętu w stosunku do tego pod ktory robiony byl soft (np większe/mniejsze wtryskiwacze) lub czy czasem nie masz innej konfiguracji w stosunku do silnika z ktorego pochodzi soft.


Pozdrawiam
Bugalon

Mk2 syncro 1.8 16V T - GT2871R - składa sie :)
Mk3 Variant TDI 1.9 AFN na pokladzie

yogi_zg
...
...
Posty: 245
Rejestracja: czw sie 13, 2009 19:01
Lokalizacja: Zielona Góra

Digi 1 - zawieszają sie obroty

Post autor: yogi_zg » wt sty 10, 2012 14:44

może się przycina, będę musiał sprawdzić. A kolego na moim setupie wcześniej śmigał elegancko. Żadnych problemów nie było. Z tego co wymieniłem to tylko wałki na te z abfa


p.s
jak czyścic korkowca i sprawdzić czy sie nie przycina ?



Awatar użytkownika
hubos21
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 361
Rejestracja: sob sty 17, 2009 13:50
Lokalizacja: Mogilno
Kontakt:

Digi 1 - zawieszają sie obroty

Post autor: hubos21 » wt sty 10, 2012 15:32

ja mocze krokowca w nafcie, zobacz jeszcze czy masz zasialnie na krokowcu mi w się urwał kabelek we wtyczce i miałem to samo obroty ciągle 1200



yogi_zg
...
...
Posty: 245
Rejestracja: czw sie 13, 2009 19:01
Lokalizacja: Zielona Góra

Digi 1 - zawieszają sie obroty

Post autor: yogi_zg » wt sty 10, 2012 15:36

napięcie jest bo korkowiec brzęczy



ODPOWIEDZ

Wróć do „16V”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości