Tajemnica krytyki czy pochwały znajduje się w oleju bazowym - takie jest moje przypuszczenie.arturo pisze:Właśnie! norma B4 jest do silników z wtryskiem bezpośrednim a należałoby zauważyć, że praktycznie na żadnym oleju (CASTROL SHELL MOBIL 10w40) nie ma normy B4 jest natomiast B3 z wyjątkiem oleju produkcji gdańskiej rafinerii - LOTOS 10W40 który spełnia normę B4 (SL/CF) VW 505.00 a większość użytkowników forum wypowiada się negatywnie na temat tego oleju.oldstaszek pisze:B4 - oleje do diesla z bezpośrednim wtryskiem - TDI
Niemal żadna firma produkująca oleje nie podaje tego składnika(jaki i skąd).Dlatego porównanie nie wychodzi gdyż brak info o podstawowym składniku.
Są jednak wyjątki - znajdziesz pod linkiem na dole.

Niestety nie wiem jaki jest tam zalany, do tego silnika zalecany i lany oryginalnie był syntetyk 5W30 auto było serwisowe w Niemczech (ma przebieg 136tyś) zapewne był wymieniany na ten 5W30 ale co jeśli jakiś inny? Mogę spokojnie dać 5W30 albo inny syntetyk nawet jeśli był 10W40 czy inny? Jest to bezpieczne? Jeszcze mam pytanie, ile oleju "wchodzi" o tego auta? 4l bańka starczy?
 Niestety nie wiem jaki jest tam zalany, do tego silnika zalecany i lany oryginalnie był syntetyk 5W30 auto było serwisowe w Niemczech (ma przebieg 136tyś) zapewne był wymieniany na ten 5W30 ale co jeśli jakiś inny? Mogę spokojnie dać 5W30 albo inny syntetyk nawet jeśli był 10W40 czy inny? Jest to bezpieczne? Jeszcze mam pytanie, ile oleju "wchodzi" o tego auta? 4l bańka starczy?