Dobór opon, naciąg opon itp
- pinstonvw
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Witam, potrzebuję się doradzić jakie opony założyć na felgę 7Jx15"
Zależy mi żeby opona była optymalna (nie balon). Obecnie autko śmigało na 195/65 i trochę "pływa" po drodze (nie jest to wina zawieszenia), a na feldze opona wygląda jak balon. Ogólnie wiem, że ta szerokość opony jest najwęższa dla tej felgi (wg tabel).
Zastanawiam się nad 205/60 lub ostatecznie 215/55.
Auto typowo rodzinne bez tuningów itp.
Zależy mi żeby opona była optymalna (nie balon). Obecnie autko śmigało na 195/65 i trochę "pływa" po drodze (nie jest to wina zawieszenia), a na feldze opona wygląda jak balon. Ogólnie wiem, że ta szerokość opony jest najwęższa dla tej felgi (wg tabel).
Zastanawiam się nad 205/60 lub ostatecznie 215/55.
Auto typowo rodzinne bez tuningów itp.
...
- mikolajmakoski1
- Forum Master
Oryginalny rozmiar to 195/65 i taki proponowalbym ci zalozyc.
Ostatnio zmieniony pt paź 21, 2016 18:47 przez mikolajmakoski1, łącznie zmieniany 1 raz.
"Dla ciebie to wkładanie kasy w starego golfa,dla mnie to wkładanie serca w pasje."
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f= ... 6&start=56
-
- Gadatliwa bestia
Może jest to wynikiem miękkiej gumy. Tak jak kolega pisze, rozmiar zostaw, ewentualnie kup opony o oznaczeniu XL, czyli wzmacniane, twardsze na ściance bocznej
zmeń na 16 lub 17 innej opcji nie widzę,pinstonvw pisze:Auto typowo rodzinne bez tuningów itp.
dalej balon i będą przekłamania na licznikupinstonvw pisze: 205/60 lub ostatecznie 215/55.
„Nie umiera ten, kto trwa w sercach i pamięci naszej”
- pinstonvw
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Fabrycznie pod felgę wychodził rozmiar 205/60. Przynajmniej tak się doczytałem w literaturze. Poniżej fotka i raczej ładnie to wygląda. Zmiana na większy rozmiar nie wchodzi w rachubę. Chcę nadmienić, że jest to felga 7 calowa także 195 to najmniejsza szerokość opony jaką podaje tabela, także co by nie było z węższych będzie balonowate. Przy 205/60 przekłamania na liczniku to zaledwie 0,6km/h także tragedii nie ma. Balon będzie (nie jest to opona niskoprofilowa), ale zupełnie mniejszy jak obecnie. Przy 195 jeździ się jakby opona miała 1 atm. ciśnienia i odczuwa się to samo w trakcie pokonywania zakrętów albo hamowania. Przy feldze stalowej 6 cali rozmiar 195/65 leży idealnie i zupełnie inaczej się jeździ.
Jak zakładałem kapcie 195/65 to wulkanizator wspominał, że jest to nieodpowiednia opona do felgi, ponieważ będzie balonowata i to mocno. Niestety sugerowałem się kiedyś innymi priorytetami i zakupiłem takie, a nie inne opony. Dla porównania (trochę kiepskie foto) obecny balon (foto po prawej).
Jak zakładałem kapcie 195/65 to wulkanizator wspominał, że jest to nieodpowiednia opona do felgi, ponieważ będzie balonowata i to mocno. Niestety sugerowałem się kiedyś innymi priorytetami i zakupiłem takie, a nie inne opony. Dla porównania (trochę kiepskie foto) obecny balon (foto po prawej).
...
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
witam jeżdzę na oponach letnich 185 55 r14 felga 6j
okazyjnie dostałem zimówki 175 65 r14 czy mogę wrzucić ją na felgi 6j czy to będzie bezpieczne ?
ewentualnie jakie muszę dokupić felgi
auto to golf 2
okazyjnie dostałem zimówki 175 65 r14 czy mogę wrzucić ją na felgi 6j czy to będzie bezpieczne ?
ewentualnie jakie muszę dokupić felgi
auto to golf 2
Możesz bez problemukrzysiek_09 pisze:ogę wrzucić ją na felgi 6j cz
- miasikvw5GTI
- Mały gagatek
- Kontakt:
miasikvw5GTI, 2,5 wystarczy
- miasikvw5GTI
- Mały gagatek
- Kontakt:
Re: Dobór opon, naciąg opon itp
Czytałem co nie którzy dają 2.8 a nawet i 3 dałem 2.6Stalu pisze:miasikvw5GTI, 2,5 wystarczy
Ale dzieki za pomoc pozdro
Możesz dać 3 ale będzie twardo, o to się właśnie rozchodzi. opona w tedy tak nie pracuje i bardziej bym się obawiał rozerwania jej w dziurze jak tego że spadniemiasikvw5GTI pisze: nawet i 3
- mikolajmakoski1
- Forum Master
195/40
"Dla ciebie to wkładanie kasy w starego golfa,dla mnie to wkładanie serca w pasje."
zależy jeszcze w czym to ma jeździćBykol pisze:pony dac najlepiej na felge 9,5 cala 17