Witam
Mam do wymiany tylne klocki golf 7 1.4 tsi 125km 2016r elektryczny reczny i moje pytanie brzmi czy można je wymienić normalnie czy jest potrzebny do tego komp byłem u dwóch mechaników i każdy twierdzi co innego jeden mowi bez kompa nie da rady drugi ze nie ma problemu jak ktoś robił proszę o podpowiedź
Pozdrawiam
Wymiana klocków hamulcowych tył
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- VWGolf.pl Killer
Re: Wymiana klocków hamulcowych tył
Tak, zgadza się jest identyko. Można cofnąć tłoczek podając odpowiednio napięcie do tego silniczka. Po wymianie trzeba zbliżyć klocki do tarcz. Czyli można zrobić bez kompa ale z kompem chyba wygodniej. Zawodne dość to rozwiązanie z tym elektrycznym. Lepsze jest takie hybrydowe czyli jest tradycyjnie linka i siłownik który naciąga linki razem w przeciwnych stronach obu kół. Tak jak w astrach j czy insigniach.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to
- flo89
- Użytkownik
- Auto: Golf MK7 2016
- Silnik: CZCA
Można jeszcze prościej, odkręcając silniczek od zacisku i kręcąc imbusem w odpowiednią stronę. Taka sama rzeźba, najłatwiej i najszybciej kompem. I tak potem trzeba wciskać tłoczek.
MK7 2016 1.4 TSI CZCA Highline
- kamska
- Użytkownik
- Auto: Skoda Karoq Sportline FL 2.0 TDI, Suzuki Bandit 650N, Renault Premium 270dci, Kangoo 1,5 DCI
Lakierowałem niedawno zaciski i zrobiłem jeszcze prościej- oszukałem go trochę . Otworzyłem okno i wcisnąłem hamulec kijem po czym zwolniłem ręczny i zgasiłem zapłon nie otwierając drzwi kierowcy, dzięki temu tłoczki zostały cofnięte i w takim stanie zostały.
Można by też np. rozłączyć akumulator bądź zwyczajnie wykręcić jak przedmówca pisał silniczki.
Można by też np. rozłączyć akumulator bądź zwyczajnie wykręcić jak przedmówca pisał silniczki.
-
- VWGolf.pl Killer
do wymiany klocków nie wystarczy jedynie zwolnić ręczny do zdjęcia zacisku to i owszem i ręczny można normalnie zwolnić nie trzeba przez szybę kijem.