wysokie obroty przy ciepłym silniku
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
witam mam golfa 3 1.8 90km instalacja gazowa od niedawna przy gorącym silniku obroty same się zwiększają do 4tyś po zgaszeniu problem ustaje i po przejechaniu kilku km dalej ten sam problem. wymieniłem silniczek krokowy ponoć miało pomóc ale niestety nie.silniczek krokowy sam zwiększa obroty dopiero jak jest goracy na zimnym pracuje oki pomocy
problem nie jest związany z LPG. na pewno coś z komputerem silnik krokowy dostaje komendę i się wysuwa powoduje wysokie obroty...tak jakby był zimny...czujnik od temp wody może nie wiem
jak mam odłączony silnik krokowy to wszystko chodzi idealnie...wiec po co grzebać w lpg spalanie oki nie mam problemu z gazem
- Paweł Marek
- V.I.P.
maniek783, poczytaj o resecie sterownika silnika i wykonaj go. Jak to zrobić i co potem zrobić jeśli po resecie jakiś czas będzie ok znajdziesz na forum opisane milion razy. I niestety ale najprawdopodobniej jest to związane z LPG, a z przyczyn z LPG niezwiązanych najczęściej jest dziura w podstawie wtrysku
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
tak zrobiłem reset było oki ale tylko jakieś 3dni i problem znowu,emulacja sondy jak mam to zrobić zastąpienie stałego plusa zmiennym od stacyjki normalnie czarna magia prosiłbym o tak na chłopski rozum albo jakies fotki
- Paweł Marek
- V.I.P.
Ale przecież to naprawde było. Napisz jaka instalacja gazowa I czy II generacja. Jeśli II z silniczkiem krokowym to trzeba się z nią połączyć laptopem poprzez interfejs i zmienić sposób emulacji sondy (czyli rodzaj sygnału jaki sterownik LPG podstawia sterownikowi silnika zamiast sygnału sondy) zwykle "na masę".
Jesli nie pomoże: sterownik silnika ma zasilanie stałym plusem, trzeba go odciąć i doprowadzić zasilanie plusem po przekręceniu kluczyka . Numer styku we wtyczce sterownika z plusem stałym w sterowniku znajdziesz na forum, to jest coś bardzo prostego, jeśli nie czujesz się na siłach oddaj auto do elektryka lub gazownika albo poproś kogoś z forum o pomoc na miejscu
Jesli nie pomoże: sterownik silnika ma zasilanie stałym plusem, trzeba go odciąć i doprowadzić zasilanie plusem po przekręceniu kluczyka . Numer styku we wtyczce sterownika z plusem stałym w sterowniku znajdziesz na forum, to jest coś bardzo prostego, jeśli nie czujesz się na siłach oddaj auto do elektryka lub gazownika albo poproś kogoś z forum o pomoc na miejscu
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
instalacja brc zakładana 3lata temu i na pewno muszę dać go do gazownika może im uda sie to zrobić. na razie jeżdżę bez silnika krokowego stary który wymontowałem podłączyłem obok wisi luzem i nie dodaje już takich obrotów.dzięki za pomoc teraz na pewno wiem co jest grane ciekawe tylko ile sobie zaśpiewają za taką usługe
czytałem forum i może problemem jest np jak jade po odpaleniu zimnego silnika to jak by była turbina zamontowana może nieszczelny wtrysk mam że łapie powietrze i to powoduje błedy na kompie. a taką uszczelke kupie w sklepie???
poszukuje dobrego gazownika z kompem z woj dolnośląskiego najlepiej okolice wołów trzebnica
witam wymieniłem podstawę pod mono-wtrysk i nic nie pomogło. własnie wruciłem z diagnostyki komputera cały czas 2błedy 00515 i 00282 kasowanie nie pomaga
przyczyna znaleziona instalacja od głównego komputera była uszkodzona tzn kabelki od silnika krokowego....słaba masa itp koszt 50zł