Glowica VP blok PD a osprzet

Forum o modyfikacjach wszystkich silników TDI. Chiptuning, turbiny, pompy, wydechy i wszystko na te tematy.

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP

Awatar użytkownika
wesol
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Posty: 8352
Rejestracja: śr sie 13, 2008 14:01
Lokalizacja: Goleniów

Glowica VP blok PD a osprzet

Post autor: wesol » sob cze 22, 2013 18:31

e chyba sa inne szerkosci panewek w VP i PD ale juz nie pamietam czy aby napewno.


Touran bls+ oraz Touran cayc+

spawacz
Forum Master
Forum Master
Posty: 1533
Rejestracja: ndz maja 25, 2008 18:35
Lokalizacja: Przemyśl
Kontakt:

Re: Glowica VP blok PD a osprzet

Post autor: spawacz » sob cze 22, 2013 21:50

Nie prosciej, bo na wal z VP nie zalozysz korby z ASZ/ARL, mozesz za to zalozyc tlok + korba z AXR np. i tu juz znaczaco podniesiesz wytrymalosc. Ja mam calego ASZ + glowice ASV, silnik mial 72 tys. MIL , zmienilem tarcze imlulsowa, sprawdzilem dla pewnosci stan wszystkiego wszyskie uszczelnienia nowe, glowica porting i teraz ciesze sie ze sprawnego silnika ktory nie dymi na fioletowo i nie pcha oliwy przez odme. panewka vp i slabsze PD 47.x na korbie , ASZ/ARL i mcniejsze 50.x , glowne te same tu i tu.


Masz problem w Dieslem , potrzebujesz dodatkowych HP? Wiekszego turbo lub mocniejsza pompe/pompowtryski? Zapraszam do "Diesel-tech" Przemyśl. Tel . 531 038 213

zgredd
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 523
Rejestracja: ndz mar 08, 2009 01:27
Lokalizacja: Oborniki Śląśkie

Glowica VP blok PD a osprzet

Post autor: zgredd » sob kwie 19, 2014 12:27

Mam zamiar założyć do głowicy ALH dół od ASZ i mam pytanie bo kupiłem już uszczelkę i śruby do VP przypasuje to wszystko do takiej hybrydy? Przy zmianie tarczki czujnika muszę założyć nowe śruby do panewek? Ogólnie mam głowice zrobioną okazało się że dół też jest pęknięty od wypadku i muszę szukać alternatywy. Cały kompletny dół od ASZ został mi po naprawie innego silnika i mam to za darmo. Planuje kupić wszystkie śruby i podkładki w 1 dzień żeby kilka razy nie jeździć do sklepu i nie przerywać roboty.



spawacz
Forum Master
Forum Master
Posty: 1533
Rejestracja: ndz maja 25, 2008 18:35
Lokalizacja: Przemyśl
Kontakt:

Re: Glowica VP blok PD a osprzet

Post autor: spawacz » sob kwie 19, 2014 17:38

Sroby mozesz zostawic stare, korby przykrec na 50nm w etapach 20-40-50 , i glowne na 100nm w etapach 40-70-100, jezeli nie pojda na 50 i 100 do wymiany sroby, zaloz tez nowe uszelniacze na wal , i pamietaj ze to silnik na panewkach-bez zmakow, musisz to wysrodkowac przy skladaniu i pamietac o pol-ksiezycach zeby nie wypadly jak wal bedziesz wkladal. Sroby z glowicy VP pasuja, pasuja tez z PD jak je skrocisz.


Masz problem w Dieslem , potrzebujesz dodatkowych HP? Wiekszego turbo lub mocniejsza pompe/pompowtryski? Zapraszam do "Diesel-tech" Przemyśl. Tel . 531 038 213

Awatar użytkownika
rolek4
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 461
Rejestracja: śr kwie 28, 2010 10:29
Lokalizacja: Brzesko/Jasień

Glowica VP blok PD a osprzet

Post autor: rolek4 » wt kwie 22, 2014 15:11

sądząc po tabelce strikez, to jedno znacznie wynika że głowica AFN nie podejdzie do bloku ASZ/ARL???



eden1992
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 408
Rejestracja: sob gru 17, 2011 00:23

Glowica VP blok PD a osprzet

Post autor: eden1992 » czw kwie 24, 2014 19:15

rolek4, Do bloku ASZ/ARL podejdzie tylko głowica z ASV.


Sprzedam fabrycznie nowe wyświetlacze full fis do liczników z MK4
Wymiana za dopłatą.

Kontakt: 513680655 lub PW

spawacz
Forum Master
Forum Master
Posty: 1533
Rejestracja: ndz maja 25, 2008 18:35
Lokalizacja: Przemyśl
Kontakt:

Re: Glowica VP blok PD a osprzet

Post autor: spawacz » sob kwie 26, 2014 19:27

Eden jak zwykle napisales cos mądrego.... , pasuja prawie wszystkie glowice z nowszych TDI(alu pokrywa) , wyjatkiem jest AGR gdzie trzeba podwiercic glowice na 2 i 4 szpilce na tulejke centrujaca, to samo tyczy sie glowic nowszych SDI jak AGP. Wszystko jest w tabelce widac dla niektorych to zrozxumiec to za duzo. :banghead:


Masz problem w Dieslem , potrzebujesz dodatkowych HP? Wiekszego turbo lub mocniejsza pompe/pompowtryski? Zapraszam do "Diesel-tech" Przemyśl. Tel . 531 038 213

Awatar użytkownika
rolek4
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 461
Rejestracja: śr kwie 28, 2010 10:29
Lokalizacja: Brzesko/Jasień

Glowica VP blok PD a osprzet

Post autor: rolek4 » sob kwie 26, 2014 21:46

spawacz, Dzięki za odpowiedz :bigok:



Awatar użytkownika
wesol
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Posty: 8352
Rejestracja: śr sie 13, 2008 14:01
Lokalizacja: Goleniów

Glowica VP blok PD a osprzet

Post autor: wesol » ndz kwie 27, 2014 12:23

nawet gdyby pasowala od AFN totrzeba uwazac bo AFNy maja pasek rozrzadu innej kostrukcji co tez wiaze sie z innymksztaltem kol zebatych na rozrzadzie. Tak wiec zwracajcie uwage tez na to. Paski zebate moga miec trzy rodzaje ksztaltów: kwadratowy, trapezowy i polokragly. Ten ostatni to najnowsze rozwiazanie. Zwracam uwage bo tez dostawalem od klientow np kompletna glowice od afn do asv bo przecie to tdi i to tdi a jednak nawet gdyby siadla na bloku to nic z tego.


Touran bls+ oraz Touran cayc+

Awatar użytkownika
rolek4
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 461
Rejestracja: śr kwie 28, 2010 10:29
Lokalizacja: Brzesko/Jasień

Glowica VP blok PD a osprzet

Post autor: rolek4 » ndz kwie 27, 2014 20:07

wesol, zawsze można zamienić koła, bo raczej na pewno mają jednakową średnice i jednakową ilość zębów, także z tym by nie było problemu,



Awatar użytkownika
wesol
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Posty: 8352
Rejestracja: śr sie 13, 2008 14:01
Lokalizacja: Goleniów

Glowica VP blok PD a osprzet

Post autor: wesol » ndz kwie 27, 2014 20:45

tak byle o tym nie zapomniec przy podobnych manipulacjach.


Touran bls+ oraz Touran cayc+

zgredd
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 523
Rejestracja: ndz mar 08, 2009 01:27
Lokalizacja: Oborniki Śląśkie

Glowica VP blok PD a osprzet

Post autor: zgredd » pn kwie 28, 2014 19:35

Mam problem z jedną rolka złożyłem rozrząd i nie wiem czy będzie to działało.Obrazek



Awatar użytkownika
JABcok20
Forum Master
Forum Master
Posty: 1837
Rejestracja: ndz sty 02, 2005 03:32
Lokalizacja: Lębork
Kontakt:

Re: Glowica VP blok PD a osprzet

Post autor: JABcok20 » wt kwie 29, 2014 08:37

wesol pisze:nawet gdyby pasowala od AFN totrzeba uwazac bo AFNy maja pasek rozrzadu innej kostrukcji co tez wiaze sie z innymksztaltem kol zebatych na rozrzadzie. Tak wiec zwracajcie uwage tez na to. Paski zebate moga miec trzy rodzaje ksztaltów: kwadratowy, trapezowy i polokragly. Ten ostatni to najnowsze rozwiazanie. Zwracam uwage bo tez dostawalem od klientow np kompletna glowice od afn do asv bo przecie to tdi i to tdi a jednak nawet gdyby siadla na bloku to nic z tego.
To chyba aż takiego wpływu nie ma bo nie jeden jeździ na pompie z ASV w AFN i nic się nie dzieje a autko sam upalałem niemiłosiernie...


Golf mk1 AFN gtb3576klnrv 53mm,
Najmocniejszy AFN w Polsce i seryjny na świecie, najmocniejszy vp37 w Polsce
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=86&t=548005&p=6522426#p6522426

Awatar użytkownika
wesol
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Posty: 8352
Rejestracja: śr sie 13, 2008 14:01
Lokalizacja: Goleniów

Glowica VP blok PD a osprzet

Post autor: wesol » wt kwie 29, 2014 16:06

zaloz pasek takowy i sprawdz jak bedzie oplatac kolo zebate. Nawet gdyby podeszlo to a nie podjedzie bo ostatnio to przerabialem to wyhlasta pasek. kiedy i pryz jakim przelocie to ci nie powiem ale napewno bedzie kaleczyc pasek.


Touran bls+ oraz Touran cayc+

ODPOWIEDZ

Wróć do „TDI”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 10 gości