launch control , odcinka i inne bajery w TDI !

Forum o modyfikacjach wszystkich silników TDI. Chiptuning, turbiny, pompy, wydechy i wszystko na te tematy.

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP

Awatar użytkownika
marcinas1983
VW Baron
VW Baron
Posty: 3410
Rejestracja: pn lip 24, 2006 19:56
Lokalizacja: Poznań/Mrowino
Kontakt:

launch control , odcinka i inne bajery w TDI !

Post autor: marcinas1983 » śr gru 14, 2016 22:30

IskraKrk pisze:A czy jak zmienię na 16bit to da się program wgrać ten , który jest w tej chwili? Bo mam zrobiony program na kompie 8bit-owym
KLICHO pisze:Oczywiscie ze sa sie :)
Zanim coś napiszesz przeczytaj uważnie co autor postu napisał... nie da się wgrać softu 8 bitowego do 16bitowego bo niby jak??
IskraKrk pisze:Kupiłem komputer 028 906 021 GG i teraz mam pytanie jak ściągnąć IMO mam parę programów ale jest problem z połączeniem. Posiadam również różne kable obd i nie chcą programy współpracować. Mógłby ktoś podpowiedzieć jakiego programu użyć?
masz w swoim aucie immo?? Bo jeśli tak bo mając vag-coma wchodzisz immo na nowym kompie, robisz adaptacje grupa zerowa zapisujesz i już immo przypisane do kompa. Zmieniając kompa znów na 8 bit musisz znów zrobić adaptację. Jeśli nie masz immo w swoim aucie to musisz "wyzerować" ( tak to jest jak dla mnie zerowanie immo bo jeśli nie odłączy się box'a od immo to potrafi się uaktywnić ) immo w kompie i będzie chodzić.


http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=255554&p=3049586#p3049586

Obrazek

zgredd
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 523
Rejestracja: ndz mar 08, 2009 01:27
Lokalizacja: Oborniki Śląśkie

launch control , odcinka i inne bajery w TDI !

Post autor: zgredd » czw gru 15, 2016 01:13

Wrzucicie filmik z popcornem w 1Z lub innych VP. Komputery 028 wszystko trzeba na sól i lutować, czasami lepiej przeszczepić coś nowszego :)



IskraKrk
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 9
Rejestracja: śr gru 14, 2016 09:56

launch control , odcinka i inne bajery w TDI !

Post autor: IskraKrk » czw gru 15, 2016 13:48

Nie posiadam IMO u siebie. A komputer , który kupiłem ma IMO (auto odpala i za 1 sekund gasnie) i czy w takiej sytuacji jest jaka kol wiek możliwość wyłączenia go? Czy spróbować wsadzić sterownik do innego auta , zakodowane kluczyk wyłączyć IMO i wsadzić go do mojego? Ma to ręce i nogi czy próba zakończy się nie powodzeniem?



Awatar użytkownika
rysiektr
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Posty: 6146
Rejestracja: ndz paź 22, 2006 23:49
Lokalizacja: Minczewo/Warszawa
Kontakt:

launch control , odcinka i inne bajery w TDI !

Post autor: rysiektr » wt gru 27, 2016 14:51

IskraKrk pisze:Ma to ręce i nogi czy próba zakończy się nie powodzeniem?
Jeśli nie masz immo to to nic nie da.
Odezwij się do człowieka norek111 z forum w sprawie tego immo to Ci ogarnie temat.


http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=88&t=164952 mój były golf

Dzikun Performance - swapy silników VAG
adaptery do obrotomierza 1.8T VR5 VR6 R32 golf mk1 mk2
M 3.8.X, ME 7.X.X, MED 9.1 immo off, usuwanie sond, błędów DCT, dogrywanie LC, POPS & BANGS itd.
elektryka/wiązki do swapów wysyłkowo

patro130
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 4
Rejestracja: pn sie 01, 2016 00:11

launch control , odcinka i inne bajery w TDI !

Post autor: patro130 » ndz sty 08, 2017 01:12

dokładnie prace tunerów powinno się szanować ja tez poświęciłem sporo nauki na opanowanie takiego bajeru ;)



IskraKrk
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 9
Rejestracja: śr gru 14, 2016 09:56

launch control , odcinka i inne bajery w TDI !

Post autor: IskraKrk » pn sty 09, 2017 16:04

Znajomy wyłączył IMO wgral tam jakiś program i autko nie odpala. Kręci i kręci. Zaowazylem , że ko trójka świec zarowych się nie zaświeci tylko zaczyna klikać jakiś przekaźnik. Wyczytałem na forum , że trzeba przełożyć 2 pin od świec zarowych 28 do ping 48 , a pin 48 dać do 26. Czy jest to prawda?



Awatar użytkownika
rysiektr
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Posty: 6146
Rejestracja: ndz paź 22, 2006 23:49
Lokalizacja: Minczewo/Warszawa
Kontakt:

launch control , odcinka i inne bajery w TDI !

Post autor: rysiektr » pn sty 09, 2017 16:50

a zanim zaczął grzebać w sofcie to odpalał?


http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=88&t=164952 mój były golf

Dzikun Performance - swapy silników VAG
adaptery do obrotomierza 1.8T VR5 VR6 R32 golf mk1 mk2
M 3.8.X, ME 7.X.X, MED 9.1 immo off, usuwanie sond, błędów DCT, dogrywanie LC, POPS & BANGS itd.
elektryka/wiązki do swapów wysyłkowo

Awatar użytkownika
marcinas1983
VW Baron
VW Baron
Posty: 3410
Rejestracja: pn lip 24, 2006 19:56
Lokalizacja: Poznań/Mrowino
Kontakt:

launch control , odcinka i inne bajery w TDI !

Post autor: marcinas1983 » pn sty 09, 2017 20:24

rysiektr pisze:a zanim zaczął grzebać w sofcie to odpalał?
odpalał i gasł bo go immo trzymało.
IskraKrk pisze:Wyczytałem na forum , że trzeba przełożyć 2 pin od świec zarowych 28 do ping 48 , a pin 48 dać do 26. Czy jest to prawda?
może tak być... gdyby kontrolka działała poprawnie to już byśmy coś wiedzieli. Po przekręceniu stacyjki w pozycję zapłonu zawsze musi się zaświecić ( dla zimnego silnika ) lub mignąć ( jak silnik ciepły ) wtedy auto musi odpalić. Jeśli kontrolki świec brak... auto nie odpali ( albo problem z kostkami, sumami kontrolnymi, gniazdami epromów, soft od innego kompa ) sporo rzeczy może być tego powodem.


http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=255554&p=3049586#p3049586

Obrazek

Daron7
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 144
Rejestracja: czw maja 06, 2010 20:18
Lokalizacja: lubelskie
Kontakt:

Re: launch control , odcinka i inne bajery w TDI !

Post autor: Daron7 » sob sty 14, 2017 18:16

IskraKrk pisze:Znajomy wyłączył IMO wgral tam jakiś program i autko nie odpala. Kręci i kręci. Zaowazylem , że ko trójka świec zarowych się nie zaświeci tylko zaczyna klikać jakiś przekaźnik. Wyczytałem na forum , że trzeba przełożyć 2 pin od świec zarowych 28 do ping 48 , a pin 48 dać do 26. Czy jest to prawda?
Nic nie trzeba przekładać, Marcin wymienił Ci dokładne możliwe przyczyny, a więc:
- lutowanie kostek/podstawek, brak styku
- soft z innego sterownika który może nie podejść pod tą płytkę
- nie policzone sumy kontrolne w zmodyfikowanym sofcie

Krótko mówiąc, wracaj do kolegi niech poprawia temat i niech siedzi aż wrzucisz sterownik do auta i mrugnie kontrolka świec = auto odpali.



KLICHO
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 668
Rejestracja: ndz paź 09, 2011 14:45

launch control , odcinka i inne bajery w TDI !

Post autor: KLICHO » ndz sty 15, 2017 18:28

A jesli kosci wyjmowane to moze zle kosci wlozone sa albo tez nie docisniete ?


Diagnostyka 1.9 TDI 2.5 TDI 2.7 TDI 3.0 TDI 4.2 TDI . Podnoszenie mocy w silnikach TDI każdego rodzaju. Wszystko na terenie Kielc lub okolic.

W sprawie diagnostyki lub programu pisać na PW

Awatar użytkownika
19ARL
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 76
Rejestracja: pn maja 12, 2014 22:10
Lokalizacja: Ostrowiec Św

launch control , odcinka i inne bajery w TDI !

Post autor: 19ARL » śr sty 18, 2017 18:59

Gdyby ktoś potrzebował wrzucam tutka jak zrobić LC samemu :)
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=PS7qkY1x57Y[/youtube]


Obrazek
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
DjExit
Ma gadane
Ma gadane
Posty: 197
Rejestracja: śr kwie 28, 2010 11:45
Lokalizacja: Wałbrzych

launch control , odcinka i inne bajery w TDI !

Post autor: DjExit » wt kwie 25, 2017 08:43

Czy ktoś powiązał uszkodzenie lub mocne zużycie pompowtryskiwaczy z używaniem popcorn limitera? Jakieś (przykre) doświadczenia w tej materii?


VW Golf MK3 TDI Pink Floyd 1Z++ 125KM/300Nm ---> VW Golf MK4 TDI Highline ARL (194KM 433Nm) Stage :satan: ---> ARL + GTB2060VKLR (247KM 508Nm) Stage :satan: :satan: ---> Coming soon :D

viewtopic.php?f=89&t=559688

barzowskister
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 51
Rejestracja: ndz lut 22, 2015 15:31

launch control , odcinka i inne bajery w TDI !

Post autor: barzowskister » czw maja 04, 2017 21:00

Wszędzie filmiki jak to zrobić na sterowniku EDC15 dla pompowtrysków. Pytanie czy taka sama zasada jest na EDC15 dla silnika VP?



Awatar użytkownika
speedi93
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 128
Rejestracja: śr paź 31, 2012 16:01
Lokalizacja: Jelenia Góra
Auto: Golf IV
Silnik: ALH+
Kontakt:

Re: launch control , odcinka i inne bajery w TDI !

Post autor: speedi93 » pt maja 05, 2017 07:46

Tak

Wysłane z mojego UMIDIGI Z przy użyciu Tapatalka


ALH + GTB17 + FMIC + WZM230 + 107J = 194HP 397Nm

ODPOWIEDZ

Wróć do „TDI”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 11 gości