Chip tuning zgranie eeprom

Forum o modyfikacjach wszystkich silników TDI. Chiptuning, turbiny, pompy, wydechy i wszystko na te tematy.

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP

adrianagent
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 6
Rejestracja: sob gru 25, 2010 15:46
Lokalizacja: Jarosław

Chip tuning zgranie eeprom

Post autor: adrianagent » śr maja 07, 2014 19:49

Dziękuję za czujność :)
Wstawiona orientacyjnie :) ze starego- TDI-ka, dawkę wystarczy zapodać od 200 rpm. Nowsze TDI-ki zapodają paliwo dopiero przy pewnych obrotach by oszczędzić dwumase.



zgredd
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 523
Rejestracja: ndz mar 08, 2009 01:27
Lokalizacja: Oborniki Śląśkie

Chip tuning zgranie eeprom

Post autor: zgredd » czw maja 08, 2014 01:25

Jak napisałeś że jest słaba to wrzuć jak powinna wyglądać i co zmienić.



Awatar użytkownika
JABcok20
Forum Master
Forum Master
Posty: 1837
Rejestracja: ndz sty 02, 2005 03:32
Lokalizacja: Lębork
Kontakt:

Chip tuning zgranie eeprom

Post autor: JABcok20 » czw maja 08, 2014 07:36

Post przed masz napisane przykład przez kolegę i dokładnie wytłumaczone


Golf mk1 AFN gtb3576klnrv 53mm,
Najmocniejszy AFN w Polsce i seryjny na świecie, najmocniejszy vp37 w Polsce
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=86&t=548005&p=6522426#p6522426

Awatar użytkownika
toffic
V.I.P.
V.I.P.
Posty: 3842
Rejestracja: pn gru 25, 2006 14:35
Lokalizacja: RKR
Kontakt:

Chip tuning zgranie eeprom

Post autor: toffic » czw maja 08, 2014 23:14

Nie lepiej naprawić rozrusznik zamiast psuć coś, co nie jest bezpodstawne w ECU :chytry:



zgredd
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 523
Rejestracja: ndz mar 08, 2009 01:27
Lokalizacja: Oborniki Śląśkie

Chip tuning zgranie eeprom

Post autor: zgredd » pt maja 09, 2014 00:51

Rozrusznik trzeba wyciągać i się narobić. Lepiej grzebać mapę i mieć spokój nawet przy słabszym akumulatorze da rade odpalić diesla, od razu można dorzucić kilka km, i wyciąć przepływkę która bardzo często tnie i nie jest tania. W większości nowszych sterowników idzie to zrobić po kablu wiec za kasę i czas naprawy rozrusznika można wgrać kilka rzeczy które usprawnią jazdę.



Awatar użytkownika
toffic
V.I.P.
V.I.P.
Posty: 3842
Rejestracja: pn gru 25, 2006 14:35
Lokalizacja: RKR
Kontakt:

Chip tuning zgranie eeprom

Post autor: toffic » pt maja 09, 2014 13:32

Więc zamiast zrobić coś dobrze lepiej zastosować drut i zmienić mapę startową, naciągając klienta na koszty, bo przecież za cene naprawy rozrusznika nikt tego nie zrobi, naciągając go dodatkowo na koszty w przyszłości, to jest Polska rzeczywistość :kac:



zgredd
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 523
Rejestracja: ndz mar 08, 2009 01:27
Lokalizacja: Oborniki Śląśkie

Chip tuning zgranie eeprom

Post autor: zgredd » sob maja 10, 2014 02:31

Zależy ile u Ciebie kosztuje taka modyfikacja, podliczając koszty związane z regeneracja lub kupnem innego rozrusznika i innych dodatkowych pierdół to pozbywamy się prze pływki która kosztuje grosze w zamienniku ale nie podziała dłużej niż rok, a gwarancje mało kto daje. Tak więc lepiej za te około 400-500zł dołożyć sobie kilka koni plus usunięcie przepływki i modyfikacja map startowych. Mam pomysł nie rób nikomu takich modów bo to naciąganie!!!!! szczególnie w VP które czasami są ware 2-5 tys złotych i mają przebieg 500 tys+. Mało kto włoży 1000zł w elektroniczne pierdoły które można ogarnąć za 500zł i cieszyć się większą mocą i momentem.



Awatar użytkownika
toffic
V.I.P.
V.I.P.
Posty: 3842
Rejestracja: pn gru 25, 2006 14:35
Lokalizacja: RKR
Kontakt:

Chip tuning zgranie eeprom

Post autor: toffic » pn maja 12, 2014 12:27

Więc lepiej zrobić coś gorzej za 500zł niż lepiej za połowe tej ceny, ekstra :goof:



Awatar użytkownika
JABcok20
Forum Master
Forum Master
Posty: 1837
Rejestracja: ndz sty 02, 2005 03:32
Lokalizacja: Lębork
Kontakt:

Chip tuning zgranie eeprom

Post autor: JABcok20 » pn maja 12, 2014 13:20

Szkoda gadać. W aucie będzie do wymiany aku lub rozrusznik to zmieniają mapy. Nie w tej kolejności się to robi :bigok:


Golf mk1 AFN gtb3576klnrv 53mm,
Najmocniejszy AFN w Polsce i seryjny na świecie, najmocniejszy vp37 w Polsce
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=86&t=548005&p=6522426#p6522426

szczajgiel89
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 26
Rejestracja: czw sie 01, 2013 01:23

Chip tuning zgranie eeprom

Post autor: szczajgiel89 » czw lis 20, 2014 10:23

adrianagent pisze:Witam dla potomności postaram się odpowiedzieć na dość stary temat, lecz nie zakończony.
W silnikach 1.9 TDI do roku ok. 2000 soft wgrywa się przez wylutowanie pamięci eprom (jednokrotnego zapisu) i wlutowanie pamięci eeprom (wielokrotengo zapisu) w podstawkach z których można je bez problemu wyciągnąć i zaprogramować w programatorze.
Mam pytanie: Czy po przelutowaniu pamięci na eeprom będzie możliwość programowania przez kabel i złącze OBD tak jak w tdi po 2000r? Mam ahf-a 1999r i przymierzam się do takiej operacji.



deskjet
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 552
Rejestracja: czw sie 25, 2011 20:37
Auto: Golf IV
Silnik: ALH+

Re: Chip tuning zgranie eeprom

Post autor: deskjet » czw lis 20, 2014 11:12

W moim ALH z 1999r programowanie idzie po kablu wiec moze i u Cb?


ALH + 205 + CHIP 140KM/318Nm :bigok:

zgredd
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 523
Rejestracja: ndz mar 08, 2009 01:27
Lokalizacja: Oborniki Śląśkie

Chip tuning zgranie eeprom

Post autor: zgredd » czw lis 20, 2014 15:00

Nic nie da wlutowanie nowych kości, tylko tyle że można je kilkakrotnie zapisywać. Jak masz sterownik 012XX ta pójdzie po kablu. Jak masz 018 to niestety tylko programator i lutowanie AHF miał różne sterowniki więc nie można jednoznacznie napisać.



szczajgiel89
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 26
Rejestracja: czw sie 01, 2013 01:23

Chip tuning zgranie eeprom

Post autor: szczajgiel89 » wt lis 25, 2014 17:38

Niestety mam 018 dlatego pytam, dzieki za info :kufel:



szczajgiel89
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 26
Rejestracja: czw sie 01, 2013 01:23

Chip tuning zgranie eeprom

Post autor: szczajgiel89 » czw lis 27, 2014 14:22

Jeszcze jedno pytanie do Was, mam możliwość kupienia kości od ahf 018 BA z wirusem. Będą one kompatybilne z moim sterownikiem 018 BM ?



ODPOWIEDZ

Wróć do „TDI”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości