Chip tuning zgranie eeprom

Forum o modyfikacjach wszystkich silników TDI. Chiptuning, turbiny, pompy, wydechy i wszystko na te tematy.

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP

Awatar użytkownika
Antonioo
VW Baron
VW Baron
Posty: 3138
Rejestracja: ndz lis 29, 2009 20:05
Lokalizacja: (VWLKP)

Chip tuning zgranie eeprom

Post autor: Antonioo » pn cze 25, 2012 01:20

Witam, czy jak u mnie w Golfie jest wgrany chip, to polega to na wgraniu innej mapy zaplonowej czy na dolutowaniu czegos do komputera. A jak na mapie
to czy ona jest zapisana w pamieci EPROM komputera od silnika
i czy jak sie to zgra do innego golfa to czy bedzie wszystko gites grałoo


Prosiłbym o wypowiedzi bo nas to dzisiaj zaciekawiło, obydwa silniki to ASZ


MK IV 4Motion

Turbo żyje turbo pije..

Awatar użytkownika
spanky
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 553
Rejestracja: pn maja 25, 2009 20:35
Lokalizacja: Otwock
Kontakt:

Re: Chip tuning zgranie eeprom

Post autor: spanky » pn cze 25, 2012 14:26

Antonioo pisze:Witam, czy jak u mnie w Golfie jest wgrany chip, to polega to na wgraniu innej mapy zaplonowej czy na dolutowaniu czegos do komputera. A jak na mapie
to czy ona jest zapisana w pamieci EPROM komputera od silnika
i czy jak sie to zgra do innego golfa to czy bedzie wszystko gites grałoo


Prosiłbym o wypowiedzi bo nas to dzisiaj zaciekawiło, obydwa silniki to ASZ
w Twoim przypadku idzie po kablu
nie bedzie wszystko gralo



Awatar użytkownika
roman_tyk
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 92
Rejestracja: pn lis 27, 2006 19:44
Lokalizacja: PL
Kontakt:

Chip tuning zgranie eeprom

Post autor: roman_tyk » pn cze 25, 2012 17:44

Ohoo.. chcą z auta do auta kopiować :) Jakby co to mogę pomóc w odratowaniu tego, który nie będzie odpalał.



Awatar użytkownika
Antonioo
VW Baron
VW Baron
Posty: 3138
Rejestracja: ndz lis 29, 2009 20:05
Lokalizacja: (VWLKP)

Chip tuning zgranie eeprom

Post autor: Antonioo » pn cze 25, 2012 23:16

Noo sprawdzamy czy sie tak daa mamy jak coś stary eeprom zapisany immo obejdziemy bo to z mojego pójdzie wtedy.


MK IV 4Motion

Turbo żyje turbo pije..


Awatar użytkownika
TuneFORCE
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 465
Rejestracja: pt lis 14, 2008 10:51
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: Chip tuning zgranie eeprom

Post autor: TuneFORCE » sob lip 07, 2012 18:10

pnie wiem czy się śmiać czy płakać....więc moja odpowiedź będzie na odpowiednim poziomie żebyś zrozumiał...

ino jak zapodasz chipa przylutowanego do ecu do wszystko sie rozj.. w piz..u...

a tak na poważnie to wstyd by mi było zadawać takich głupich pytań zanim bym nie przejrzał forum od a do z


http://www.tuneforce.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.dpfserwis.pl" onclick="window.open(this.href);return false;

zgredd
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 523
Rejestracja: ndz mar 08, 2009 01:27
Lokalizacja: Oborniki Śląśkie

Re: Chip tuning zgranie eeprom

Post autor: zgredd » ndz lip 08, 2012 01:57

Po pierwsze bym sprawdził numery sterowników czy się zgadzają jeśli tak to zgranie programu i wgranie poprzez OBD bo w tym roczniku nie trzeba już lutować. Imo można ewentualnie wyłączyć w sterowniku i nie ma problemu. Jedna rzecz do sprawdzenie to pompo wtryski czy w obydwóch autach są takie same. Następnie jazda testowa jakiś skaner lub komputer z Vagiem i posprawdzać parametry jak wszystko się zachowuje, jeśli wszystko w normie to cieszyć się modyfikacją.



Awatar użytkownika
Antonioo
VW Baron
VW Baron
Posty: 3138
Rejestracja: ndz lis 29, 2009 20:05
Lokalizacja: (VWLKP)

Chip tuning zgranie eeprom

Post autor: Antonioo » ndz lip 15, 2012 12:19

zgredd, dzieki kolego za info :) bedziemy działać dalej


TuneFORCE, mi wstyd nie jest bo sie na tym nie znam wiec pytam kogoś mądrzejszego.


MK IV 4Motion

Turbo żyje turbo pije..

Awatar użytkownika
roman_tyk
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 92
Rejestracja: pn lis 27, 2006 19:44
Lokalizacja: PL
Kontakt:

Chip tuning zgranie eeprom

Post autor: roman_tyk » ndz lip 15, 2012 17:23

numery sterowników to nie wszystko, sprawdźcie wersje softu, może być tak że auto nie odpali z powodu innej wersji. AAA i kolega ma 4motion ;] ciekawe czy drugi golf tez ma 4motion :hmm:



zgredd
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 523
Rejestracja: ndz mar 08, 2009 01:27
Lokalizacja: Oborniki Śląśkie

Re: Chip tuning zgranie eeprom

Post autor: zgredd » pn lip 16, 2012 12:51

Według mnie akurat napęd na 4 koła nie ma nic wspólnego tym zarządza pompa ABS i inne czujniki. Przecież silnik i kod silnika jest ten sam. Kilka razy miałem komputer od kolegi z wyłączonym immo i bez problemu chodził w moim aucie co prawda spalanie było większe ale on miał inne pompki. On miał komputer od ARL a ja miałem ASZ i chodziło bezproblemowo.



Awatar użytkownika
JABcok20
Forum Master
Forum Master
Posty: 1837
Rejestracja: ndz sty 02, 2005 03:32
Lokalizacja: Lębork
Kontakt:

Chip tuning zgranie eeprom

Post autor: JABcok20 » ndz lip 22, 2012 10:38

jak będą różnic w adresach map to mogą być problemy. u mnie szedł ak szatan al kiepsko palił jak ciepły. Na jałowym pracwał za gośno. Różnice w adresach były delikatne.


Golf mk1 AFN gtb3576klnrv 53mm,
Najmocniejszy AFN w Polsce i seryjny na świecie, najmocniejszy vp37 w Polsce
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=86&t=548005&p=6522426#p6522426

Awatar użytkownika
Antonioo
VW Baron
VW Baron
Posty: 3138
Rejestracja: ndz lis 29, 2009 20:05
Lokalizacja: (VWLKP)

Chip tuning zgranie eeprom

Post autor: Antonioo » ndz lip 22, 2012 12:58

JABcok20, dobra dzieki za info. Próbowaliśmy i niestety nie chodzi :/


MK IV 4Motion

Turbo żyje turbo pije..

adrianagent
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 6
Rejestracja: sob gru 25, 2010 15:46
Lokalizacja: Jarosław

Re: Chip tuning zgranie eeprom

Post autor: adrianagent » śr maja 07, 2014 15:03

Witam dla potomności postaram się odpowiedzieć na dość stary temat, lecz nie zakończony.
W silnikach 1.9 TDI do roku ok. 2000 soft wgrywa się przez wylutowanie pamięci eprom (jednokrotnego zapisu) i wlutowanie pamięci eeprom (wielokrotengo zapisu) w podstawkach z których można je bez problemu wyciągnąć i zaprogramować w programatorze.

Co do odpalania na ciepłym:
Mapy startowe od 98r są tak ustawione że jak silnik jest nagrzany, komputer podaje paliwo dopiero jak rozrusznik nada określone obroty silnikowi. Poniżej mapki przed i po modyfikacji.
ObrazekObrazek

Jeżeli mamy auto 10 letnie to trudno żeby wszystko w nim było sprawne na 100%, sprężenie, wtryski, rozrusznik, akumulator dlatego zmienia się mapę startową na taką ze starych TDI-ków :) przed 98r.


Po wymianie ECU (komputera) należy zaadoptować komputer do immo np .przez VAG-COM i kabelek za 20 zł.
immo>adaptacje>kanał 00>wartość 0>test>save-> GOTOWE

zapomniałem odpowiedzieć na jeszcze jedno pytanie, co do napędu 4x4
w ECU jest kilka wersji softu, między innymi do:
-skrzynia manualna
-skrzynia automatyczna
-napęd 4x4


Obrazek

Pozdrawiam



Awatar użytkownika
JABcok20
Forum Master
Forum Master
Posty: 1837
Rejestracja: ndz sty 02, 2005 03:32
Lokalizacja: Lębork
Kontakt:

Chip tuning zgranie eeprom

Post autor: JABcok20 » śr maja 07, 2014 15:21

Ta mapa startowa zmieniona jest kiepska...


Golf mk1 AFN gtb3576klnrv 53mm,
Najmocniejszy AFN w Polsce i seryjny na świecie, najmocniejszy vp37 w Polsce
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=86&t=548005&p=6522426#p6522426

ODPOWIEDZ

Wróć do „TDI”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 11 gości