2 mapy wtrysku

Wszystko o sterownikach silnika. Standalone, komputery oryginalne, itp...

Moderatorzy: bugalon, kkkacper, toffic, VIP

daniel222
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 26
Rejestracja: sob lip 25, 2015 20:08

2 mapy wtrysku

Post autor: daniel222 » sob paź 31, 2015 20:24

czy da się zrobić żeby mieć w jednym ecu 2 mapy wtrysku . żeby działało na zasadzie przyciskam przycisk i buch mam 150 km . i fajnie jak by to działało w czasie jazdy :)



Awatar użytkownika
darwaz
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 984
Rejestracja: ndz paź 19, 2008 16:23
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Kontakt:

2 mapy wtrysku

Post autor: darwaz » sob paź 31, 2015 21:17

No raczej w golfie mk2 1.6td nie da rady :)



daniel222
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 26
Rejestracja: sob lip 25, 2015 20:08

2 mapy wtrysku

Post autor: daniel222 » ndz lis 01, 2015 15:01

już jest 1.9 TDI AFN



Awatar użytkownika
darwaz
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 984
Rejestracja: ndz paź 19, 2008 16:23
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Kontakt:

2 mapy wtrysku

Post autor: darwaz » ndz lis 01, 2015 20:06

No to trzeba było napisać, jak nie powiesz o co chodzi to nikt nie zgadnie :) A jeszcze powiedz jaki masz nr sterownika. W jednych da się łatwiej a w innych trochę na około. W dieslu wg mnie to nie ma sensu, no chyba że dajesz mocno zmodzonego diesla dziewczynie i się boisz że wciśnie gaz i wjedzie w płot :)



madKOWAL
Ma gadane
Ma gadane
Posty: 190
Rejestracja: śr lis 03, 2004 17:59
Lokalizacja: Żarnów/Kressbronn(Bodensee/DE)
Kontakt:

2 mapy wtrysku

Post autor: madKOWAL » czw lis 05, 2015 13:01

mozesz i 4 mapy miec....



Awatar użytkownika
darwaz
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 984
Rejestracja: ndz paź 19, 2008 16:23
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Kontakt:

2 mapy wtrysku

Post autor: darwaz » czw lis 05, 2015 13:08

Jeśli chodzi Ci o 4 bloki kodowań to nie da się ich zmieniać w trakcie jazdy. No dobra da się, ale odpalanie laptopa, wyłączanie i włączanie silnika w trakcie jazdy nie jest za wygodne :) hehe.



madKOWAL
Ma gadane
Ma gadane
Posty: 190
Rejestracja: śr lis 03, 2004 17:59
Lokalizacja: Żarnów/Kressbronn(Bodensee/DE)
Kontakt:

2 mapy wtrysku

Post autor: madKOWAL » wt lis 10, 2015 23:04

da sie. mozna miec 4 rozne mapy w sterowniku afn



Awatar użytkownika
darwaz
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 984
Rejestracja: ndz paź 19, 2008 16:23
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Kontakt:

2 mapy wtrysku

Post autor: darwaz » wt lis 10, 2015 23:25

No da się ale mówisz o 4 kodowaniach czyli o zestawach oddzielnych map czy o 1 kodowaniu i 4 różnych torque limiterach? Bo tego pierwszego nie zmienisz podczas jazdy a to drugie tak. No i pytanie na jakim sterowniku? MSA15 czy EDC15? Kolega założył wątek z zapytaniem czy można mieć różne mapy i czy można zmieniać przyciskiem i nic nie powiedział, jaki sterownik, jaki silnik, gdyby wszystko napisał to by się dowiedział czy się da i jak to zrobić.



madKOWAL
Ma gadane
Ma gadane
Posty: 190
Rejestracja: śr lis 03, 2004 17:59
Lokalizacja: Żarnów/Kressbronn(Bodensee/DE)
Kontakt:

2 mapy wtrysku

Post autor: madKOWAL » śr lis 11, 2015 14:48

Az tak dobrze sie nie znam wiec pewnie jest tak jak mowisz ....poprosu mam taki sterownik u siebie z 4 "mapami" czy jakby to nie zwal : tzn serie, eko soft ;1,23 bara i soft z odcinka przelączane w locie 2 przyciskami



daniel222
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 26
Rejestracja: sob lip 25, 2015 20:08

2 mapy wtrysku

Post autor: daniel222 » czw lis 19, 2015 21:57

a jak zrobione to jest zdj czy coś daj



Awatar użytkownika
darwaz
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 984
Rejestracja: ndz paź 19, 2008 16:23
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Kontakt:

Re: 2 mapy wtrysku

Post autor: darwaz » czw lis 19, 2015 23:01

daniel222 pisze:a jak zrobione to jest zdj czy coś daj
Co Ci da zdjęcie 2 przycisków? :) Możesz sobie nawet wsadzić dwa dodatkowe przyciski od świateł przeciw mgielnych i nimi zmieniać mapy. Albo 5 stanowy suwak podgrzewanych foteli i nim zmieniać :) Zimna pupa wolny program, ciepła pupa dużo mocy , hahhaa :)



Awatar użytkownika
OsteR9019
Forum Master
Forum Master
Posty: 1072
Rejestracja: czw gru 02, 2010 17:02
Lokalizacja: Toruń

2 mapy wtrysku

Post autor: OsteR9019 » pt lis 20, 2015 01:14

darwaz pisze:W dieslu wg mnie to nie ma sensu, no chyba że dajesz mocno zmodzonego diesla dziewczynie i się boisz że wciśnie gaz i wjedzie w płot :)
W takich sytuacjach można odłączać podciśnienie od turbiny.


Cały mój kraj >> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=519472" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
tomogolf2
Forum Master
Forum Master
Posty: 1172
Rejestracja: wt maja 30, 2006 07:12
Lokalizacja: Mrągowo
Kontakt:

2 mapy wtrysku

Post autor: tomogolf2 » pt gru 25, 2015 19:27

no dobra to mamy sterownik MSA15 028906021GL sa tam 3 codebloki to jak to zrobic na pstryczek elektryczek bez podłaczania lapka ;p?


Moj Fire & Ice TDI

KUPIE TYLNA ŁAPE SILNIKA SYNCRO MK3 PASSAT B4!!

Awatar użytkownika
darwaz
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 984
Rejestracja: ndz paź 19, 2008 16:23
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Kontakt:

2 mapy wtrysku

Post autor: darwaz » sob gru 26, 2015 00:33

Napisałem wcześniej że bloków kodowań nie da się zmieniać bez wyłączenia silnika.Przynajmniej według mojej wiedzy sterownik musi być zresetowany żeby zmienić blok na inny. W trakcie pracy silnika można zmieniać torque limitery ale też nie we wszystkich sterownikach da się to zrobić. Nie zaglądałem do wsadu z twojego ale na pewno 028906021HC ma 3 limitery i miejsce na 4ty więc można mieć 4 zmieniane przyciskiem mapy. W sterownikach msa15 które seryjnie nie mają 3 limiterów jest teoretycznie miejsce w pamięci na 3 ale nie próbowałem tego robić. Jeśli nie da się w sterowniku torque limiterem to można przyciskiem ograniczać doładowanie turbiny i wyjdzie na to samo.



ODPOWIEDZ

Wróć do „ECU forum”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość