Ciasne panewki AAZ

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

JohnyOne
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 127
Rejestracja: czw mar 08, 2012 22:45
Lokalizacja: Klucz

Ciasne panewki AAZ

Post autor: JohnyOne » pn lip 02, 2012 18:52

Witam zrobiłem generalny remont silnika wszystko wymienione na nowe jest pewny mały problem.
Panewki też mam nowe i są bardzo ciasne (praktycznie nie da się przekręcić wałem z zamontowaną głowica bez głowicy dało rade jakoś obrócić)
Aha blok wał korby i korbo wody zą z 1.9 d bo wcześniejszy blok pękł i niewiem czy to może być przyczyną
I teraz co zrobić w książce napisane jest że dokręcamy na 30 nm i 90 stopni gdy dokręce na 30 nm wszystkie kręci się jak powinno ale jak juz dociągne te 90 stopni to jest lipa
Więc pytanie brzmi czy narazie przykręcic na 30 nm dać silnikowi pochodzić i później dokręcić czy ....


Moc jest Bogiem,prędkość nałogiem,nitro zabawa a turbo podstawa
Było:
VW mk II 1.3
VW mk III 1.9 AAZ +
Vento 1.9 TDI 1z
VW mk II 1.6 TD SB +
Jest:
VW mk3 1.9 TDI 1Z

Awatar użytkownika
Neoarti
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 893
Rejestracja: wt lis 01, 2005 20:18
Lokalizacja: Toruń
Kontakt:

Re: Ciasne panewki AAZ

Post autor: Neoarti » pn lip 02, 2012 19:29

A szlif robiłeś ??? czy tylko panewki wymieniasz ??
na pewno ten sam wymiar ? jesli nie da się przekręcić to nie ma sensu tak zostawiać bo momentalnie się przekręcą i narobą bałaganu


NordGlass Diamentowe szyby samochodowe, jak masz problem z szybą wal śmiało na PW :)

JohnyOne
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 127
Rejestracja: czw mar 08, 2012 22:45
Lokalizacja: Klucz

Ciasne panewki AAZ

Post autor: JohnyOne » pn lip 02, 2012 19:35

a blok itd z diesla są te same co w AAZ cie ???


szlifu nie był


Moc jest Bogiem,prędkość nałogiem,nitro zabawa a turbo podstawa
Było:
VW mk II 1.3
VW mk III 1.9 AAZ +
Vento 1.9 TDI 1z
VW mk II 1.6 TD SB +
Jest:
VW mk3 1.9 TDI 1Z

Awatar użytkownika
Neoarti
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 893
Rejestracja: wt lis 01, 2005 20:18
Lokalizacja: Toruń
Kontakt:

Ciasne panewki AAZ

Post autor: Neoarti » pn lip 02, 2012 22:16

no z tego co wiem to wał jest inny


NordGlass Diamentowe szyby samochodowe, jak masz problem z szybą wal śmiało na PW :)

Awatar użytkownika
J.B.S.
Forum Master
Forum Master
Posty: 1815
Rejestracja: sob mar 22, 2008 19:08
Lokalizacja: Radom

Ciasne panewki AAZ

Post autor: J.B.S. » wt lip 03, 2012 00:11

Może zadam głupie pytanie ,ale posmarowałeś je obficie olejem.Znaczy panewki przed montażem?



JohnyOne
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 127
Rejestracja: czw mar 08, 2012 22:45
Lokalizacja: Klucz

Ciasne panewki AAZ

Post autor: JohnyOne » wt lip 03, 2012 00:41

No coś ty a trzeba ???

NIe no żartuje oczywiście że posmarowałem ;)

prosze bardzo o informacje na temat tego dołu


Moc jest Bogiem,prędkość nałogiem,nitro zabawa a turbo podstawa
Było:
VW mk II 1.3
VW mk III 1.9 AAZ +
Vento 1.9 TDI 1z
VW mk II 1.6 TD SB +
Jest:
VW mk3 1.9 TDI 1Z

JohnyOne
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 127
Rejestracja: czw mar 08, 2012 22:45
Lokalizacja: Klucz

Ciasne panewki AAZ

Post autor: JohnyOne » wt lip 03, 2012 17:19

i co macie jakieś pomysły ???? naprawde mi zależy


Moc jest Bogiem,prędkość nałogiem,nitro zabawa a turbo podstawa
Było:
VW mk II 1.3
VW mk III 1.9 AAZ +
Vento 1.9 TDI 1z
VW mk II 1.6 TD SB +
Jest:
VW mk3 1.9 TDI 1Z

Awatar użytkownika
kret077744
Forum Master
Forum Master
Posty: 1157
Rejestracja: śr lis 19, 2008 23:06
Lokalizacja: Bralin (wielkopolskie)

Ciasne panewki AAZ

Post autor: kret077744 » śr lip 04, 2012 08:04

nie przekładałeś ze swojego stopek wału ??
panewki jak pytali wczesniej brałes nadwymiar czy nominalne ?
Jak dokręcisz jak ksiażka przypisała to i tak powinno się lekko kręcić.
Ja jedną stopkę niechcąco zamieniłem od innego bloku i już lipa była, wałem nie szło okręcić, ale po zamienieniu na dobrą szło rączką kręcić. :bajer:


Golf Country 4x4 1.9 TD AAZ
http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=591164" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
JABcok20
Forum Master
Forum Master
Posty: 1837
Rejestracja: ndz sty 02, 2005 03:32
Lokalizacja: Lębork
Kontakt:

Ciasne panewki AAZ

Post autor: JABcok20 » czw lip 05, 2012 00:27

wymiar musi byc widocznie nie ten , nie ma możłiwosci aby się nie kręciło. ew. dokręć 30nm i pokręć wałem , wtedy dociągnij jak farbyka każę. oporu nie może być, jak wyglądają czopy korbowodów gdzie panewka siedzi. gładkie?


Golf mk1 AFN gtb3576klnrv 53mm,
Najmocniejszy AFN w Polsce i seryjny na świecie, najmocniejszy vp37 w Polsce
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=86&t=548005&p=6522426#p6522426

JohnyOne
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 127
Rejestracja: czw mar 08, 2012 22:45
Lokalizacja: Klucz

Ciasne panewki AAZ

Post autor: JohnyOne » czw lip 05, 2012 10:05

dobra dzięki panewki nominał czopy czyste i proste .awaria już zrobiona zaraz bede wkładał silniczek i teraz pytanie jeszcze mam do was ile km docierania ??

Pozdrawiam


Moc jest Bogiem,prędkość nałogiem,nitro zabawa a turbo podstawa
Było:
VW mk II 1.3
VW mk III 1.9 AAZ +
Vento 1.9 TDI 1z
VW mk II 1.6 TD SB +
Jest:
VW mk3 1.9 TDI 1Z

tower
Ma gadane
Ma gadane
Posty: 152
Rejestracja: ndz lip 12, 2009 18:37
Lokalizacja: Toruń

Re: Ciasne panewki AAZ

Post autor: tower » czw lip 05, 2012 10:27

JohnyOne pisze:dobra dzięki panewki nominał czopy czyste i proste .awaria już zrobiona zaraz bede wkładał silniczek i teraz pytanie jeszcze mam do was ile km docierania ??

Pozdrawiam
To co było nie tak z tymi panewkami?


A80 B4 1,9 MTDI
A80 B4 2,8 AAH Quattro

golfi16TDI
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 81
Rejestracja: wt gru 15, 2009 15:07
Lokalizacja: kalwaria Zeb

Ciasne panewki AAZ

Post autor: golfi16TDI » pt lip 06, 2012 20:26

JohnyOne napisał(a):
dobra dzięki panewki nominał czopy czyste i proste .awaria już zrobiona zaraz bede wkładał silniczek i teraz pytanie jeszcze mam do was ile km docierania ??

Pozdrawiam


To co było nie tak z tymi panewkami?
no i tak wlasnie jest, gosc jak ma problem to jeczy rzeby mu pomóc, a jak rozwiaze problem to nie potrafi podziekowac i napisac co bylo powodem problemow :banghead:


1.6 TDic

JohnyOne
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 127
Rejestracja: czw mar 08, 2012 22:45
Lokalizacja: Klucz

Ciasne panewki AAZ

Post autor: JohnyOne » śr lip 11, 2012 00:32

Witam sorki że nie pisałem ale nie maiałem neta .oczywiścioe bardzo dziękuję za pomoc .Okazało się że nie wyczyściłem korbowodów tak jak się należało i juz było ciasno także polecam przy tego typu robotach wszystko dokładnie wyczyścić sorki za opóźnienia ale no tak wyszło

Pozdrawiam


Moc jest Bogiem,prędkość nałogiem,nitro zabawa a turbo podstawa
Było:
VW mk II 1.3
VW mk III 1.9 AAZ +
Vento 1.9 TDI 1z
VW mk II 1.6 TD SB +
Jest:
VW mk3 1.9 TDI 1Z

Awatar użytkownika
souler
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Posty: 2515
Rejestracja: pn gru 12, 2005 15:04
Lokalizacja: Zabrze/Ruda Śląska
Kontakt:

Ciasne panewki AAZ

Post autor: souler » śr lip 11, 2012 18:02

jak na tym etapie juz zapomniales umyc, to czekam na odpalenie :satan:


Był Dzik Power Diesel, jest Astra Turbo

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 40 gości