wymiana silnika

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
dawidb1987
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 131
Rejestracja: ndz mar 14, 2010 12:49
Lokalizacja: Zamość/Tomaszów Lub.

wymiana silnika

Post autor: dawidb1987 » sob cze 19, 2010 22:30

Szykuje sie do wymiany silnika w moim MK3. Dzwonilem po kilku mechanikach i jeden z nich stwierdzil ze posiada motor z MK4 TDI 110 PS i jest mozliwe zeby go bez problemu wstawić. Czy to możliwe bez zbednych modyfikacji???



Awatar użytkownika
yesterday
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 53
Rejestracja: sob kwie 25, 2009 08:48
Lokalizacja: Opole

Post autor: yesterday » ndz cze 20, 2010 00:09

zobacz sobie silnik w golfie 3 a golfie iv


[url=http://img121.imageshack.us/i/przechwytywaniexz.jpg/][img]http://img121.imageshack.us/img121/5820/przechwytywaniexz.jpg[/img][/url]

Awatar użytkownika
gOOzOl
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 519
Rejestracja: pt mar 16, 2007 21:11
Lokalizacja: tarnowskie góry
Kontakt:

Post autor: gOOzOl » ndz cze 20, 2010 01:44

wsadzic mozna wszystko :) ale mozna sobie na sile zrobic problem. 110 to pewnie bedzie ASV, czyli nowszy AFN, komp 16 bit czyli to samo co AHU. powinno to dzialac :bajer:



Awatar użytkownika
dawidb1987
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 131
Rejestracja: ndz mar 14, 2010 12:49
Lokalizacja: Zamość/Tomaszów Lub.

Post autor: dawidb1987 » ndz cze 20, 2010 10:40

a co ze 110 knnym AFN z MK3, bedzie z tym problem wielki???
moze przedstawie sytuacje od poczatku. Podczas jazdy przez zbiorniczek wyrównawczy wywaliło mi cały płyn chłodzacy, zrobiłem moze 15 km :/ ( moja głupota ) i zaczeło cos stukać. Mechanik stwierdził ze to panweka. Nie znam sie ale powiedział ze taniej wyjdzie mi wymienić cały motor niż robić ten.



Enten
Ma gadane
Ma gadane
Posty: 216
Rejestracja: czw lis 23, 2006 01:50
Lokalizacja: Otwock
Kontakt:

Post autor: Enten » ndz cze 20, 2010 10:45

mechanicznie mocowanie silnika na łapach i do skrzyni masz to samo co 1Z.
Osprzęt coś się różni. Chyba sterowanie turbiną. Szczerze nie wiem i nie będę czarował.
W każdym bądź razie ja bym nie cudował na Twoim miejscu i wrzucił ponownie 1Z...


Nie mam niczego. Poza tym mam wszystko.
Golf MK1 1978 1.1 GG > 1.6D JK > 1.9TDI ASZ + GTB2260VK
Audi A3 8P Sportback 2.0 TDI BKD + GTB2260VK

Awatar użytkownika
dawidb1987
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 131
Rejestracja: ndz mar 14, 2010 12:49
Lokalizacja: Zamość/Tomaszów Lub.

Post autor: dawidb1987 » ndz cze 20, 2010 10:50

nie powiedziałem ze mam 1Z, w moim MK3 siedzi AHU jesli to jakaś różnica

[ Dodano: 20 Cze 2010 10:50 ]
nie powiedziałem ze mam 1Z, w moim MK3 siedzi AHU jesli to jakaś różnica na mocowaniach



Enten
Ma gadane
Ma gadane
Posty: 216
Rejestracja: czw lis 23, 2006 01:50
Lokalizacja: Otwock
Kontakt:

Post autor: Enten » ndz cze 20, 2010 10:56

mea culpa jakiś nieprzytomny jestem.... :(
jeśli tak to powinno to banglać :)


Nie mam niczego. Poza tym mam wszystko.
Golf MK1 1978 1.1 GG > 1.6D JK > 1.9TDI ASZ + GTB2260VK
Audi A3 8P Sportback 2.0 TDI BKD + GTB2260VK

Awatar użytkownika
dawidb1987
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 131
Rejestracja: ndz mar 14, 2010 12:49
Lokalizacja: Zamość/Tomaszów Lub.

Post autor: dawidb1987 » ndz cze 20, 2010 10:59

ostatnie pytanie. Ile kosztuje taka wymiana motoru???



Enten
Ma gadane
Ma gadane
Posty: 216
Rejestracja: czw lis 23, 2006 01:50
Lokalizacja: Otwock
Kontakt:

Post autor: Enten » ndz cze 20, 2010 11:03

ceny są różne.... od 200 do 500 powinieneś to ogarnąć za samą robociznę


Nie mam niczego. Poza tym mam wszystko.
Golf MK1 1978 1.1 GG > 1.6D JK > 1.9TDI ASZ + GTB2260VK
Audi A3 8P Sportback 2.0 TDI BKD + GTB2260VK

Awatar użytkownika
dawidb1987
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 131
Rejestracja: ndz mar 14, 2010 12:49
Lokalizacja: Zamość/Tomaszów Lub.

Post autor: dawidb1987 » ndz cze 20, 2010 11:13

rece opadają :( no ale nic. Dziekuje za pomoc :pub: sie należy ;)

[ Dodano: 20 Cze 2010 11:24 ]
dajmy na to ze wsadze 110KM. Powiedzcie mi czy musze w takim wypadku wymieniać dowód rejestracyjny i w karte pojazdu cos wbijać??? Jak to działa?



Enten
Ma gadane
Ma gadane
Posty: 216
Rejestracja: czw lis 23, 2006 01:50
Lokalizacja: Otwock
Kontakt:

Post autor: Enten » ndz cze 20, 2010 11:37

jeśli nie zmieniasz pojemności to ja bym sobie oszczędził kosztów...


Nie mam niczego. Poza tym mam wszystko.
Golf MK1 1978 1.1 GG > 1.6D JK > 1.9TDI ASZ + GTB2260VK
Audi A3 8P Sportback 2.0 TDI BKD + GTB2260VK

Awatar użytkownika
dawidb1987
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 131
Rejestracja: ndz mar 14, 2010 12:49
Lokalizacja: Zamość/Tomaszów Lub.

Post autor: dawidb1987 » ndz cze 20, 2010 11:42

no i wszystko juz wiem :D



Awatar użytkownika
morfeusz86r
Forum Master
Forum Master
Posty: 1234
Rejestracja: śr sty 02, 2008 16:58

Post autor: morfeusz86r » ndz cze 20, 2010 12:00

dawidb1987 pisze:Czy to możliwe bez zbednych modyfikacji???
musisz mieć kompletny motor z pompą, wtryskami, ECU, turbo może zostać twoje.
pasuje P&P w miejsce starego
dawidb1987 pisze:dajmy na to ze wsadze 110KM. Powiedzcie mi czy musze w takim wypadku wymieniać dowód rejestracyjny i w karte pojazdu cos wbijać??? Jak to działa?
jak nie zmieniasz pojemności to nie musisz zgłaszać.
w twoim wypadku nic nie musisz robić bo wszystkie diesle w mk3 i mk4 o 1.9



Awatar użytkownika
munior
Forumowy spamer :)
Forumowy spamer :)
Posty: 2307
Rejestracja: sob lis 03, 2007 20:53
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Post autor: munior » ndz cze 20, 2010 12:11

dawidb1987 pisze:nie powiedziałem ze mam 1Z, w moim MK3 siedzi AHU jesli to jakaś różnica na mocowaniach
AHU to praktycznie to samo co 1Z rózni sie tylko osprzętem .Jak chcesz założyć 110 AFN np.to masz tam turbo ze zmienną geometrią sterowaną podciśnieniem ,a u ciebie jest" normalna" turbina której zawór upustowy WG sterowany jest ciśnieniem .Czyli nie będzie gadał AFN z twoim kompem przynajmniej na pewno w kwesti sterowania turbiną.A tak wogóle to silnik 90 koni jest taki sam jak 110 przynajmniej w przypadku 1Z ,AHU ,AFN i paru innych .90konne 1Z czy AHU róznią się od AFN wtryskami ,programem w ECU i turbiną .Bez większego problemu możesz zrobić z 1Z czy AHU 110 koni wymieniając wtryskiwacze z 0,185 na 0,205 i po małej korekcie map w sterowniku masz powyżej 100koników
Ostatnio zmieniony ndz cze 20, 2010 12:46 przez munior, łącznie zmieniany 4 razy.


Sprzedam : Czysciutki ori nastawnik HDK z każdą wtyczką wystepujacą w tdi ,Tuningowy komputer 16 i 8 bit ,części do ecu 16 i 8 bit .Uszczelnioną pompę wtryskową do tdi ,wszystkie części do pomp vp37 ,dezaktywuję immo w sterownikach 1,9 tdi 028906021,038906018

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 44 gości