podgrzewacz płynu chłodniczego.

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Detektor
Forum Master
Forum Master
Posty: 1066
Rejestracja: śr lis 18, 2009 16:40
Lokalizacja: Warszawa

podgrzewacz płynu chłodniczego.

Post autor: Detektor » czw gru 05, 2013 22:47

wesol pisze:a vagi mama czujnik temp powietrza w dolocie w MAP sensorze ktory jest zazwyczaj kolo IC. Niekotre auta maja na dolocie tez ale na przeplywce a tu juz bedzie temp praktycznie taka na na dworze
wesol, czy Ty w ogóle czytasz to co piszesz do ludzi ? napisałeś taki bełkot, że nowicjusz który zacznie czytać ten
temat za cholerę nie zrozumie o co Ci chodzi. Przy okazji napiszę jeszcze, że takie byki sadzisz w każdym temacie
w którym się udzielasz.
Macieja112 pisze:nie sądzę zeby w kilka sekund po odpaleniu (postoj po nocy) turbina nagrzala powietrze.
Macieja112, weź pod uwagę to, że zaraz po uruchomieniu silnika mieszanka paliwowo-powietrzna która się spala
w cylindrach jest nie wiele "chłodniejsza" niż na rozgrzanym silniku. Tam od samego uruchomienia silnika są naprawdę
wysokie temperatury a co za tym idzie spaliny również, więc taki osprzęt jak turbina momentalnie łapie temperaturę.
Macieja112 pisze: to na dworzu musi byc -10 zeby podgrzewacz sie wlaczyl w moim przypadku.
Macieja112 pisze: ze na blacie mam temp +3 a w dolocie mam +13 odczytane z klimatronika
Po tych postach widzę, że Ty chyba mieszasz pewne rzeczy. Temperaturę powietrza która wyświetla Ci się na blacie
jest mierzona przez czujnik, który masz za zderzakiem a temperaturę w dolocie masz mierzoną przez zupełnie inny czujnik
o którym Ci napisał wesol i który to w twoim silniku jest oznaczony nr.12 na zdjęciu ,które masz
na poprzedniej stronie.


W zasadzie, w życiu można dojść do wszystkiego. Ale dojechać łatwiej.

coval
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 70
Rejestracja: ndz sie 02, 2009 17:43
Lokalizacja: Zielona Góra

podgrzewacz płynu chłodniczego.

Post autor: coval » pt gru 06, 2013 01:05

Ja natomiast mam taki problem ze na blacie mam temp +3 a w dolocie mam +13 odczytane z klimatronika na kanale 4. I teraz odczyty z klimy sa do du... czy tak przeklamuje czujnik w dolocie co wy na to?
W klimatroniku w trybie serwisowym nie ma mozliwości odczytu temp. w dolocie (G72), ten odczyt o którym piszesz to z czujnika G89 w kanale świeżego powietrza do wentylacji wnętrza.



Macieja112
LIDER
Posty: 18
Rejestracja: sob maja 09, 2009 14:02
Lokalizacja: Łódzkie
Kontakt:

podgrzewacz płynu chłodniczego.

Post autor: Macieja112 » pt gru 06, 2013 22:53

no to szacun dla kolegi COVAL. bylem w bledzie myslalem ze to mierzy dolot



Awatar użytkownika
wesol
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Posty: 8309
Rejestracja: śr sie 13, 2008 14:01
Lokalizacja: Goleniów

podgrzewacz płynu chłodniczego.

Post autor: wesol » sob gru 07, 2013 09:20

Detektor pisze:wesol, czy Ty w ogóle czytasz to co piszesz do ludzi ? napisałeś taki bełkot, że nowicjusz który zacznie czytać ten
temat za cholerę nie zrozumie o co Ci chodzi. Przy okazji napiszę jeszcze, że takie byki sadzisz w każdym temacie
w którym się udzielasz.

Wiesz nie jest latwo pisac z dzieciakiem na ręku. Poza tym nie zawsze siedze na lapku tylko czasami pisze z telewizora a czasami z komórki. Wtedy bywa tak ze zgubie literke albo dodam inną. W TV mam tka ze zawsze musze zmienic z ENG na POL bo mi wtedy wywala zamiast "Z" "Y" i kilka innych literek tez zamienia miejscami na klawiaturze. Zeby bylo śmiesznie to przełączenie miedzy tymi trybami mam na przycisku "ALT" co wiadomo wywoluje normalnie polskie znaki jak: ąężźć itd a tu sie kiełbasi.
Niezmienia to faktu ze chyba tak najgorzej nie napisalem i raczej wiekszosc sie polapala z sensem tego.


Touran bls+ oraz Touran cayc+

Awatar użytkownika
Detektor
Forum Master
Forum Master
Posty: 1066
Rejestracja: śr lis 18, 2009 16:40
Lokalizacja: Warszawa

podgrzewacz płynu chłodniczego.

Post autor: Detektor » sob gru 07, 2013 21:16

wesol pisze:Niezmienia to faktu ze chyba tak najgorzej nie napisalem i raczej wiekszosc sie polapala z sensem tego
wtedy napisałeś strasznie ale za to teraz się przyłożyłeś :pub:


W zasadzie, w życiu można dojść do wszystkiego. Ale dojechać łatwiej.

lukkasprzyk
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 2
Rejestracja: pn gru 23, 2013 20:46

podgrzewacz płynu chłodniczego.

Post autor: lukkasprzyk » pn gru 23, 2013 20:58

gdyby ktoś chciał to pomierzyłem napięcia na kostce i wygląda to tak:

1 masa -
2 napięcie +
3 masa -

bez włożonego kluczyka w stacyjkę
1 12,76
2 0
3 12,70

kluczyk w 1 pozycji podgrzewanie świec rzarowych:

1 5,62
2 12,66
3 12,24

po zapaleniu samochodu (włączony silnik):
1 7,56
2 14,56
3 14,16


u mnie wyszło że mam spalony przekaźnik..... przewody dają sygnał ale brak napięcie na przewodach do świec.



Awatar użytkownika
wesol
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Posty: 8309
Rejestracja: śr sie 13, 2008 14:01
Lokalizacja: Goleniów

podgrzewacz płynu chłodniczego.

Post autor: wesol » wt gru 24, 2013 09:22

nie mierz napiec miernikiem elektornicznym bez obciazenia. To zaden pomiar. Najlpeiej jak wezmiesz zarowke sobie na kabelkach i tak przeswietlisz co jest gdzie.


Touran bls+ oraz Touran cayc+

Awatar użytkownika
takos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 280
Rejestracja: sob mar 14, 2009 16:20
Lokalizacja: Stegna

podgrzewacz płynu chłodniczego.

Post autor: takos » sob gru 28, 2013 16:59

Na pin 2 w map sensorze wstawilem opornik 2,4 kilo-oma. Temperatura na komputerze z 7*C spadla do -2*C. podgrzewacz dziala. przy temperaturze 20*C na dworze podgrzewacz sie nie wlaczy. Opornik w zaden sposob nie wplywa na prace silnika


(\X/)

lukkasprzyk
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 2
Rejestracja: pn gru 23, 2013 20:46

podgrzewacz płynu chłodniczego.

Post autor: lukkasprzyk » śr sty 01, 2014 22:07

tak pomyślałem że dał bym zasilanie na ten włącznik co załącza ale tam są 3 piny, zasilanie jakie on dostaje u mnie napisałem a jakie muszę podać żeby się załączył??



Awatar użytkownika
Adek99
_
_
Posty: 1010
Rejestracja: czw wrz 27, 2007 14:26
Lokalizacja: Lubelskie
Kontakt:

podgrzewacz płynu chłodniczego.

Post autor: Adek99 » pn sty 06, 2014 22:24

Panowie ostatnio u siebie zakładałem podgrzewanie płynu i nie działa :grrr: pokazuje coś takiego:
Obrazek

U mnie w w drugiej kolumnie są 2 jedynki i myślę że przez tą ostatnią ecu nie załącza instalki tylko za co ona odpowiada? Z tego co wywnioskowałem to chyba alternator ma za duże obciążenie dobrze myślę? Podpowiedzcie coś.



Awatar użytkownika
takos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 280
Rejestracja: sob mar 14, 2009 16:20
Lokalizacja: Stegna

podgrzewacz płynu chłodniczego.

Post autor: takos » pn sty 06, 2014 22:28

kolego, pierwsza jedynka sie nie liczy, ostatnia oznacza ze jest za cieplo na dworze. Ja ten problem roziwazalem za pomoca opornika
Na pin 2 w map sensorze wstawilem opornik 2,4 kilo-oma. Temperatura na komputerze z 7*C spadla do -2*C. podgrzewacz dziala. przy temperaturze 20*C na dworze podgrzewacz sie nie wlaczy. Opornik w zaden sposob nie wplywa na prace silnika
Aha, ja mam silnik na pompie, i temperatura w kolektorze dolotowym nie koreguje w zaden sposob dawki paliwa, nie wiem jak jest na pompowtryskach, nie biore za to odpowiedzialnosci :P


(\X/)

Awatar użytkownika
wesol
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Posty: 8309
Rejestracja: śr sie 13, 2008 14:01
Lokalizacja: Goleniów

podgrzewacz płynu chłodniczego.

Post autor: wesol » pn sty 06, 2014 23:25

Nie jest taka wazna temp powietrza bo powiem szczerze ze ni zawsze jest tak ze w MAP sensorze jest czujnik temp. Np w oplach map sensor jest trzy pinowy nie mierzy temp powietrza. Temp powietrza mierzy przeplywka.


Touran bls+ oraz Touran cayc+

Awatar użytkownika
Adek99
_
_
Posty: 1010
Rejestracja: czw wrz 27, 2007 14:26
Lokalizacja: Lubelskie
Kontakt:

Re: Odp: podgrzewacz płynu chłodniczego.

Post autor: Adek99 » pn sty 06, 2014 23:44

takos pisze:kolego, pierwsza jedynka sie nie liczy, ostatnia oznacza ze jest za cieplo na dworze. Ja ten problem roziwazalem za pomoca opornika :P
Tak tylko zauważ że temp na dworze jest poniżej 5 stopni. Nic poczekam do pierwszych mrozów i się zobaczy wtedy.

Wystrugano z via tapatalk



Awatar użytkownika
takos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 280
Rejestracja: sob mar 14, 2009 16:20
Lokalizacja: Stegna

podgrzewacz płynu chłodniczego.

Post autor: takos » wt sty 07, 2014 11:18

Jedni pisza ze sie wlacza przy 5*C inni ze przy 0*C, a jeszcze inni ze przy -5*C, u mnie sie przy -2*C wlaczyl.


(\X/)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google Adsense [Bot] i 23 gości