wyciek płynu chłodniczego

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
janekzawo
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 61
Rejestracja: pn lip 13, 2009 15:25
Lokalizacja: prudnikowo

wyciek płynu chłodniczego

Post autor: janekzawo » wt lut 23, 2010 16:29

Mam Golfa 3 z 96r z silnikiem 1.6 i wycieka mi płyn chłodniczy w okolicy plastikowego kolanka pod aparatem zapłonowym. Mechanik powiedział że też tak myślał ale okazało się że tam jest jakaś obudowa(która pękła) i ponoć można ją kupić tylko w serwisie ( a tam ponoć sporo kosztuje). Może ktoś zna temat i ile to może kosztować? :kac:



Awatar użytkownika
maryjan
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 862
Rejestracja: śr lip 04, 2007 09:04
Lokalizacja: Ostrowite city of country

Post autor: maryjan » wt lut 23, 2010 16:33

Z tego co pamiętam to się nazywa króciec przyłaczeniowy przy głowicy. W mk4 kosztowało 80pln więc do mk3 nic drożej nie powinnni zaśpiewać.


Dziki

Awatar użytkownika
dziejo
V.I.P.
V.I.P.
Posty: 8879
Rejestracja: pn lis 14, 2005 02:40
Lokalizacja: Kantorowice
Silnik: AFN

Post autor: dziejo » wt lut 23, 2010 16:34

janekzawo pisze:ponoć można ją kupić tylko w serwisie ( a tam ponoć sporo kosztuje). Może ktoś zna temat i ile to może kosztować?
nie prawda !!!!!!! ja bez problemu zakupiłem owy króciec w sklepie motor .
koszt 35 zł



wypity
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 140
Rejestracja: pn lip 20, 2009 09:50
Lokalizacja: Toruń

Post autor: wypity » wt lut 23, 2010 17:17

króciec od 30 do 40 zl kupisz w prawie każdym motoryzacyjnym, często lubi się to "psuć" w 3kach, nie musisz tego robić u mechanika, bo wymiana jest banalnie prosta.

i zmień mechanika :P


Obrazek

Awatar użytkownika
Bartek_R
Pasza dla Świń
Pasza dla Świń
Posty: 395
Rejestracja: pn gru 14, 2009 23:32
Lokalizacja: Krzemienna Podkarpackie
Kontakt:

Post autor: Bartek_R » wt lut 23, 2010 17:43

Zdecydowanie dasz sobie radę sam nie ma sensu płacić mechanikom kruciec to ok 25PLN+do 30 min wymiana

[ Dodano: 23 Lut 2010 16:47 ]
http://moto.allegro.pl/item935196564_kr ... vento.html
jeśli to z tego ci cieknie


Fortuna jeździ na jednym kole
a bieda na dwóch;
dlatego szybciej nas dogania
:rozpacz:
ObrazekObrazek

art_2008_a_
VW Baron
VW Baron
Posty: 3267
Rejestracja: czw lip 09, 2009 15:18
Lokalizacja: WOT
Kontakt:

Post autor: art_2008_a_ » wt lut 23, 2010 18:12

VireWolf88 pisze:Zdecydowanie dasz sobie radę sam nie ma sensu płacić mechanikom
Dokładnie, dodam jeszcze tylko mała uwaga aby nie przeginać z siłą dokręcania tego typu króćców, kiedyś też miałem podobny drobny wyciek i mechanik mi wstawił nowy porządnie dokręcił i ... za tydzień ciekło jeszcze bardziej. Kupiłem jeszcze jeden i przykręciłem samemu, delikatnie, z wyczuciem, nie za mocno i do dziś mam spokój.



Awatar użytkownika
janekzawo
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 61
Rejestracja: pn lip 13, 2009 15:25
Lokalizacja: prudnikowo

Post autor: janekzawo » wt lut 23, 2010 18:32

Ja też myślałem że to ten plastikowy element, do którego jest mocowany czujnik ale ten mechanik powiedział że to jakaś obudowa, którą można kupić w serwisie bo w sklepach nie ma. Macie pomysł co to może być? Dzięki za odpowiedzi!



Awatar użytkownika
rysiektr
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Posty: 6121
Rejestracja: ndz paź 22, 2006 23:49
Lokalizacja: Minczewo/Warszawa
Kontakt:

Post autor: rysiektr » wt lut 23, 2010 20:07

daj zdjęcie skąd Ci cieknie bo tak zgadywać to można długo...


http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=88&t=164952 mój były golf

Dzikun Performance - swapy silników VAG
adaptery do obrotomierza 1.8T VR5 VR6 R32 golf mk1 mk2
M 3.8.X, ME 7.X.X, MED 9.1 immo off, usuwanie sond, błędów DCT, dogrywanie LC, POPS & BANGS itd.
elektryka/wiązki do swapów wysyłkowo

Awatar użytkownika
janekzawo
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 61
Rejestracja: pn lip 13, 2009 15:25
Lokalizacja: prudnikowo

Post autor: janekzawo » wt lut 23, 2010 20:12

auto jest u mechanika i jutro da mi znać ile kosztuje i co to jest. hey.



Awatar użytkownika
Bartek_R
Pasza dla Świń
Pasza dla Świń
Posty: 395
Rejestracja: pn gru 14, 2009 23:32
Lokalizacja: Krzemienna Podkarpackie
Kontakt:

Post autor: Bartek_R » wt lut 23, 2010 20:14

tylko nie daj się na ciągnąć :bajer:


Fortuna jeździ na jednym kole
a bieda na dwóch;
dlatego szybciej nas dogania
:rozpacz:
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
janekzawo
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 61
Rejestracja: pn lip 13, 2009 15:25
Lokalizacja: prudnikowo

Post autor: janekzawo » czw lut 25, 2010 16:46

jednak ten króciec do mego Golfa3 z siln. 1,6 wygląda tak i kosztuje 100 zł : Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek



rush
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 14
Rejestracja: pt sty 01, 2010 12:52
Lokalizacja: wielkopolska

Post autor: rush » czw lut 25, 2010 23:49

Ja kilka dni temu wymienialem krociec z boku glowicy bo woda niezle uciekala. Sam krociec ten z boku to koszt 3zl :) + wymiana (15zl) + 2L plynu (16zl). Razem 34zl
Co do krocca z przodu glowicy to tez myslalem ze wycieka tam woda jednak okazalo sie ze wycieka.... ale olej :( co prawda bardzo malo i mechnik doradzil aby na razie nic nie robil.



grizzly83

Re: wyciek płynu chłodniczego

Post autor: grizzly83 » pt lut 26, 2010 00:01

janekzawo pisze:Mam Golfa 3 z 96r z silnikiem 1.6 i wycieka mi płyn chłodniczy w okolicy plastikowego kolanka pod aparatem zapłonowym. Mechanik powiedział że też tak myślał ale okazało się że tam jest jakaś obudowa(która pękła) i ponoć można ją kupić tylko w serwisie ( a tam ponoć sporo kosztuje). Może ktoś zna temat i ile to może kosztować? :kac:
co do wycieku tego płynu to są trzy opcje :
- wycieka na wężach zwłaszcza przy obejmach , wystarczy je dociągnac i powinno byc ok
- moze wyciekac z krucca przy termostacie ... tam przy tym kruccu są dwie tulejki malej srednicy ktore obejmuje plastik , moze byc mikro pekneicie przy nich i stad wyciek
- poscila uszelka pod glowica , tylko pytanie czy widzisz jakies wycieki pod silnikiem jesli nie to uszczelka :-(



Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.
Posty: 26259
Rejestracja: czw lis 18, 2004 22:29
Lokalizacja: Biertowice, Małopolska

Post autor: Paweł Marek » pt lut 26, 2010 00:04

janekzawo, to jest całość z termostatem u ciebie chyba, a koledzy tu pisali o silnikach 1.8 albo 2.0 , to w nich jest taki tani.


Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 19 gości