czy możliwe by po ostrym hamowaniu przestawiła sie zbieżność
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- patryk2340
- Carpe Diem 
- Kontakt:
czy możliwe by po ostrym hamowaniu przestawiła sie zbieżność
Witam! Pytanie jak w temacie. Po kilku ostrych hamowaniach mój golfik zaczął źle się prowadzić. Zauważyłem, że koła nie stoją równolegle, tzn gdy jedno skręca lekko w lewo to drugie w prawo. Czy to możliwe by od kilku ostrych hamowań zbieżność sama się przestawiła? (od temperatury np albo coś) Dzięki za sugestie.

Golf II 1.6 RF  --> Golf III 1.4 ABD --> Vento 2.0 2E --> Octavia 1.9 ASZ
						Raczej jest to mało prawdopodobne, ponieważ samochód jest przystosowany do hamowania   

Prawdopodobnie poleciały Ci koncówki drążków ze starości i stąd ten problem. Musisz podnieść auto albo na kanał wjechać i na wyprostowanych kołach złapać za drążek kierowniczy i nim poruszać wzdłuż. Złap koło i również poruszaj poziomie, jeżeli wyczujesz luz to prawdopodobnie padła końcówka drążka. Jeżeli koło ma luz w pionie to pewnie sworzeń się skończył.

Prawdopodobnie poleciały Ci koncówki drążków ze starości i stąd ten problem. Musisz podnieść auto albo na kanał wjechać i na wyprostowanych kołach złapać za drążek kierowniczy i nim poruszać wzdłuż. Złap koło i również poruszaj poziomie, jeżeli wyczujesz luz to prawdopodobnie padła końcówka drążka. Jeżeli koło ma luz w pionie to pewnie sworzeń się skończył.
- patryk2340
- Carpe Diem 
- Kontakt:
- patryk2340
- Carpe Diem 
- Kontakt:
A więc dzisiaj wszedłem pod golfika i okazało się że.... pękła przednia belka  Praktycznie całe mocowanie przedniej tulei lewego koła pękło (zabrakło może jakiegoś 1cm aby koło urwało mi się w czasie jazdy...) Miałem wielkiego farta, bo akurat sąsiad rozbierał gofera po wypadku, więc wziąłem od niego całą belkę razem z przekładnią. Tak przy okazji: czy belka i przekładnia od golfa z silnikiem 1.3 podejdzie do 1.6? Wizualnie są identyczne, ale wole się upewnic. Praktycznie cały dzień zajęło mi wyciąganie tej pieprzonej belki z golfika. Jutro muszę kupić poduszkę skrzyni i będę walczył ze złożeniem tego wszystkiego do kupy...
  Praktycznie całe mocowanie przedniej tulei lewego koła pękło (zabrakło może jakiegoś 1cm aby koło urwało mi się w czasie jazdy...) Miałem wielkiego farta, bo akurat sąsiad rozbierał gofera po wypadku, więc wziąłem od niego całą belkę razem z przekładnią. Tak przy okazji: czy belka i przekładnia od golfa z silnikiem 1.3 podejdzie do 1.6? Wizualnie są identyczne, ale wole się upewnic. Praktycznie cały dzień zajęło mi wyciąganie tej pieprzonej belki z golfika. Jutro muszę kupić poduszkę skrzyni i będę walczył ze złożeniem tego wszystkiego do kupy... 
To już kolejna moja awaria, której nikt nigdy nie miał, a w sklepie motoryzacyjnym łapią się za głowy i krzyczą "chłopie ty się ciesz że żyjesz"... (jakies pół roku temu koło zablokowało mi się przy jeździe ponad 120km/h...). Ten golf chyba chce mnie zabić... pozdro

Praktycznie całe mocowanie przedniej tulei lewego koła pękło (zabrakło może jakiegoś 1cm aby koło urwało mi się w czasie jazdy...) Miałem wielkiego farta, bo akurat sąsiad rozbierał gofera po wypadku, więc wziąłem od niego całą belkę razem z przekładnią. Tak przy okazji: czy belka i przekładnia od golfa z silnikiem 1.3 podejdzie do 1.6? Wizualnie są identyczne, ale wole się upewnic. Praktycznie cały dzień zajęło mi wyciąganie tej pieprzonej belki z golfika. Jutro muszę kupić poduszkę skrzyni i będę walczył ze złożeniem tego wszystkiego do kupy...
  Praktycznie całe mocowanie przedniej tulei lewego koła pękło (zabrakło może jakiegoś 1cm aby koło urwało mi się w czasie jazdy...) Miałem wielkiego farta, bo akurat sąsiad rozbierał gofera po wypadku, więc wziąłem od niego całą belkę razem z przekładnią. Tak przy okazji: czy belka i przekładnia od golfa z silnikiem 1.3 podejdzie do 1.6? Wizualnie są identyczne, ale wole się upewnic. Praktycznie cały dzień zajęło mi wyciąganie tej pieprzonej belki z golfika. Jutro muszę kupić poduszkę skrzyni i będę walczył ze złożeniem tego wszystkiego do kupy... To już kolejna moja awaria, której nikt nigdy nie miał, a w sklepie motoryzacyjnym łapią się za głowy i krzyczą "chłopie ty się ciesz że żyjesz"... (jakies pół roku temu koło zablokowało mi się przy jeździe ponad 120km/h...). Ten golf chyba chce mnie zabić... pozdro
Golf II 1.6 RF  --> Golf III 1.4 ABD --> Vento 2.0 2E --> Octavia 1.9 ASZ
						patryk2340 pisze:pękła przednia belka
patryk2340 pisze:To już kolejna moja awaria, której nikt nigdy nie miał,
e tam, mnie też pękła belka pod silnikiem podczas jazdy, tylko ja byłem bliski zbierania sinika i skrzyni z ulicy, bo ledwo się trzymał. Ponadto jedno koło jechało prosto a drugie skręcało w prawo. Dojechałem do mechanika i aż się wystraszył jak zobaczył tę belkę...
to po co hamujeszpatryk2340 pisze:Ten golf chyba chce mnie zabić.

[ Dodano: 22 Maj 2008 20:57 ]
jak wizualnie są identyczne i mocowanie poduszek są takie same, to będzie posować.patryk2340 pisze:czy belka i przekładnia od golfa z silnikiem 1.3 podejdzie do 1.6?
- patryk2340
- Carpe Diem 
- Kontakt:
- patryk2340
- Carpe Diem 
- Kontakt: