Wymiana anteny teleskopowej w przednim błorniku, nadkolu

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

arkadiuszoo
Nowicjusz
Nowicjusz

Wymiana anteny teleskopowej w przednim błorniku, nadkolu

Post autor: arkadiuszoo » pn gru 18, 2006 17:50

Witam.
Nie wiem czy w dobrym dziale wrzucam swoje zapytanie, ni mniej jednak proszę o jakieś wskazówki osoby która taką czynność już wykonywała.
Nie wiem jak zabrać się za wymianę anteny teleskopowej w Golfie 3 umieszczonej w lewym nadkolu...
Do tego jest to wersja nadwozia z plastikowymi nakładkami na błotnikach, przyklejonymi na stałe... (fotka auta poniżej).
Ja zmienić ową antenę nie odklejając plastików? Odkręcać całe nadkole, błotnik?
Ktoś przeprowadzał już podobną operację? :chytry:
Z góry dzięki za pomoc.
P.S. Poprzez opcję szukaj nic nie znalazłem, być może coś przeoczyłem.
Pozdrawiam.
Obrazek

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pn gru 18, 2006 18:00

Trzeba po ściągnięciu koła (bo wygodniej) odkręcić plastykowe nadkole. Kilka śróbek 8-ek. Pod nim zobaczysz antenę. Jedna śróba i po krzyku. Od razu rada. Jak będzie wyciągał stary kabel od anteny przywiąż do końca od strony radia sznurek. Potem tym samym sznurkiem pomożesz sobie we wciąganiu na miejsce nowego kabla. Nakładki na błotniki nie powinny przeszkadzać w odkręceniu nadkoli, chyba że to jakiś chałupniczy patent, bo nie wiem dlaczego sa klejone u Ciebie zamiast na spinki.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

arkadiuszoo
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: arkadiuszoo » pn gru 18, 2006 18:09

Z tego co wiem wersja GT miała to standardowo a to jest Golf GT Specjal...
Myślałem że oprócz spinek (są tak owe) to plastiki są jeszcze przyklejone do blach nadkola... :foch: Czy te spinki nie popękają ? Śmiało można ściągać? No i czy na pewno plastiki na karoserii nie są przyklejone ??
Pozdr.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pn gru 18, 2006 18:51

arkadiuszoo pisze:No i czy na pewno plastiki na karoserii nie są przyklejone ??
fabrycznie nie. ALe przecież ty chyba nie musisz ściągać nakładek tylko wewnętrzne nadkola, sa na śróbkach

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
Thug77
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Thug77 » pn gru 18, 2006 19:04

jak miałem golfa III to też złamał mi jakiś idiota po złości antene,sam niewiedziałem jak się do tego zabrać więc pojechałem do sklepu car audio,gośc bez sciągania koła odkręcił nadkole odchylił je(nie sciągał całego po czym wysypało sie pełno błota :))wsadził tam rękę odkręcił starą antenę wsadził nową(zamiennik)wyciągnął radio pociągnął do srodka kabel ,skręcił nadkole i git,zrobił to w 15 minut zapłaciłem z anteną 50pln(antena była od nich i w sumie za robociznę zapłaciłem z 15 złotych) a sam bym sie z tym ciągnięciem kabla męczył niewiem ile a chłop to robił po omacku :)

Awatar użytkownika
macil
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: macil » wt gru 19, 2006 07:37

Lepiej zdemontować koło i nadkole (lepsze i wygodniejsze dojście).
Jak będziesz wciskał nową uszczelkę antenki w ten rowek, to przed tym posmaruj ją czymś co ułatwi jej wejście (ja użyłem płynu do naczyń).

Obrazek
Obrazek
Radio Defending Club 161 RDC 063
Wywołanie "Chińczyk Kwidzyn"

arkadiuszoo
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: arkadiuszoo » wt gru 19, 2006 10:22

Dzięki wszystkim za odpowiedź.
Sam już nie wiem czy plastiki są przyklejone do blachy czy nie...
Przylegają idealnie do karoserii stąd też moje podejrzenie że są klejone...
W każdym bądź razie WIELKIE DZIĘKI za konkretne i pomocne odpowiedzi.
Pozdr.

Awatar użytkownika
adurweb
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: adurweb » czw kwie 26, 2007 09:36

Ściągasz koło, odkręcasz plastikowe nadkole i masz antenę. Odkręcasz uchwyt do którego przykręcona jest antena i wywal ją, bo brzydko wygląda antena w błotniku. Otwór po niej zablokujesz specjalną zaślepką, są takie do kupienia bo duzo osób wywala anteny z błotnika. Kup sobie antenę gumową i zamontuj na dachu. Ja tak zrobiłem.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”