od pewnego czasu zastanawiam sie nad nastepujaca sprawa...Moj golf MK3 2.0 (115KM) 2E staje sie coraz slabszy....Zauwazylem ze od pewnego czasu wydobyc pisku z pod kol mojej bestii
Wymiana tarczy sprzegla
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Wymiana tarczy sprzegla
Witam
od pewnego czasu zastanawiam sie nad nastepujaca sprawa...Moj golf MK3 2.0 (115KM) 2E staje sie coraz slabszy....Zauwazylem ze od pewnego czasu wydobyc pisku z pod kol mojej bestii
staje sie problemem,wkreca sie normalnie na obroty puszczam sprzeglo obroty nadal sa dosyc wysokie a tu drobne piskniecie jak z poloneza
jak by chcial a nie mogl...w dodatku dzisiaj gdy holowalem kolege przy zmianie biegu z 2 na 3 po puszczeniu sprzegla i dodaniu gazu obroty wzrosly a auto nie przyspieszylo...Wiec mysle ze czeka mnie wymiana tarczy.... i tu powstaje problem bo nigdy tego nie robilem....Moje pytanie jest takie czy ktos wymienial w 2E owa tarcze??? Jak sie do tego zabrac i na co zwracac uwage???Prosze o pomoc i jakies instrukcje 
- Paweł Marek
- V.I.P.

Znajdziesz opisy na forum. Trzeba mieć jakieś zaplecze i najlepiej kolegę do pomocy, bo trzeba odkręcić skrzynię od silnika. I na ogół zmienia się całe skrzęgło czyli tarcza z dociskiem.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
"Paweł Marek"
wiem ze powinno sie calosc wymieniac ale nie mam kasy na taka inwestycje
a poza tym niedlugo bede sprzedawal auto ale chcialem cos z tym zrobic. czy mogl bys mi pomoc to znalezc na forum bo nigdzie tego nie widze 
wiem ze powinno sie calosc wymieniac ale nie mam kasy na taka inwestycje
Ostatnio zmieniony czw gru 04, 2008 23:00 przez matti6060, łącznie zmieniany 1 raz.
- Paweł Marek
- V.I.P.

poczytaj, używaj wyszukiwarki z samego dołu strony http://www.google.pl/custom?domains=for ... %3A1&hl=pl
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- Maćkooo
- Forumowy spamer :)

Często wystarcza wymiana samej tarczy.
Roboty jest sporo, sam tego nie zrobisz bo trzeba zdjac skrzynie. Wg mnie najtrudniej własnie wyjąć skrzynie, no i duze jest roboty bez kanału.
Roboty jest sporo, sam tego nie zrobisz bo trzeba zdjac skrzynie. Wg mnie najtrudniej własnie wyjąć skrzynie, no i duze jest roboty bez kanału.
Pomagają Tobie , pomagaj innym - pisz jak rozwiązałeś swój problem.
Zawsze do przodu :D
http://pl.youtube.com/watch?v=eT0MHN827hs&feature=related
Zawsze do przodu :D
http://pl.youtube.com/watch?v=eT0MHN827hs&feature=related
-
raf1al
- Gadatliwa bestia

- Kontakt:
Re: Wymiana tarczy sprzegla
ja zmieniałem a raczej założyłem sam tarcze! i jest git!matti6060 pisze:Witam
od pewnego czasu zastanawiam sie nad nastepujaca sprawa...Moj golf MK3 2.0 (115KM) 2E staje sie coraz slabszy....Zauwazylem ze od pewnego czasu wydobyc pisku z pod kol mojej bestiistaje sie problemem,wkreca sie normalnie na obroty puszczam sprzeglo obroty nadal sa dosyc wysokie a tu drobne piskniecie jak z poloneza
jak by chcial a nie mogl...w dodatku dzisiaj gdy holowalem kolege przy zmianie biegu z 2 na 3 po puszczeniu sprzegla i dodaniu gazu obroty wzrosly a auto nie przyspieszylo...Wiec mysle ze czeka mnie wymiana tarczy.... i tu powstaje problem bo nigdy tego nie robilem....Moje pytanie jest takie czy ktos wymienial w 2E owa tarcze??? Jak sie do tego zabrac i na co zwracac uwage???Prosze o pomoc i jakies instrukcje
taniej wychodzi a jak docisk OK tzn sprężyny całe i nie porysowany to można spokojnie założyć stary!
[ Dodano: 04 Gru 2008 23:51 ]
a nawet w piz....Maćkooo pisze:Często wystarcza wymiana samej tarczy.
skrzynie wyjąłem sam ale do włożenia to już dwie osoby musiały być!
Ostatnio zmieniony pt gru 05, 2008 00:52 przez raf1al, łącznie zmieniany 1 raz.
macie problemy
Wszystko zrobisz sam-troche dobrych chęci,kawałek kanału i zrobisz sobie sprzegło-a skrzynie na lewarku sobie podrzuc do góry i wskoczy na wałek=trzeba pokombinowac ale to nie problem-5-6 godzin i sprzęgiełko zrobione bo golfy mają dobry dostęp do wszystkiego..ja juz przerabiałem sporo samochodów na sprzegło-i naprawde vw mają super dostę i co dziwne hondy crx-w hondzie wywalam i skąłdam skrzynie w 3h-tam jest idealnie hehehehhe..chcesz to wpadnij zrobie Ci to sprzęgło:):)