VR6 nie podaje paliwa na listwe 2 pompy paliwa??

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

tomsonikVR6
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: tomsonikVR6 » śr sty 08, 2014 22:12

Witam ostatnio pojawił sie problem ze auto nie odpala
jechałem dosc długa trase było wszystko super zgasiłem auto i gdy chciałem odpalic to odpalił i odrazu zgasł 2 raz juz nie odpalił z rozrusznika
1 podejscie odpalenia na zapych : Auto odpaliło po 5m chodziło ok nie przrywało wkrecało sie na obroty dobrze zgasiłem lecz gdy chciałem odpalic to znow to samo auto odpaliło zgasło i nic
2 podejscie na zapych: auto ciagniete przez inne auto z 100-150m odpaliło chodziło ok przejechałem sie z 2 km było wszystko ok zgasiłem auto Odpaliło zgasiłem 5 in czekałem chciałem odpalic i znow to samo odpaliło i zgasło nastempna pruba na zapych zakonczyła sie niepowodzeniem

lecz gdy cholowałem auto do domu od czasu do czasu wrzuciłem 5 by odpowietrzyc pedał i auto samo odpaliło przejechałem z 10-15 km i znow zgasło

dzis sprawdziłem pompe paliwa w baku jest ok lecz podobno golf 3 Vr6 ma dwie pompy i moze siadała ta 2 w wezach przy listwie wtryskowej brak paliwa nawet jak krece rozrusznikiem i traz 2 pytania

Gdzie jest 2 pompa jakie ma oznaczenia gdzie kupic
2 pytanie czy jeszcze cos innego sprawdzic
Auto nadal nie odpala

Awatar użytkownika
rysiektr
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: rysiektr » śr sty 08, 2014 22:36

Jest 1 pompa paliwa w zbiorniku. Zobacz czy jak kręcisz rozrusznikiem to czy w bagażniku słychać pompę paliwa najlepiej niech 1 osoba kręci albo włącza zaplon a 2 niech w tym czasie słucha czy pompą pracuje. Zobacz czy filtr paliwa jest drozny.

http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=88&t=164952 mój były golf

Dzikun Performance - swapy silników VAG
adaptery do obrotomierza 1.8T VR5 VR6 R32 golf mk1 mk2
M 3.8.X, ME 7.X.X, MED 9.1 immo off, usuwanie sond, błędów DCT, dogrywanie LC, POPS & BANGS itd.
elektryka/wiązki do swapów wysyłkowo

tomsonikVR6
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: tomsonikVR6 » śr sty 08, 2014 22:46

no własnie sa 2 u mnie;) he ta w baku działa miałem ja nawet wyjete tak samo załacza po przekreceniu an sekunde wiec to jest ok ale 2 pompa jest gdzies niby koło filtra ogolnie ostatnio cos burczała nawet moze padała teraz

Awatar użytkownika
rysiektr
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: rysiektr » śr sty 08, 2014 22:59

W mk3 w vr6 jest 1 pompa. Tylko ta w zbiorniku. Pod podłoga masz filtr paliwa. Zobacz czy nie jest zapchany.
Chyba że Twój vr6 nie siedział tam oryginalnie i kogoś coś kombinowal. Oryginalnie pompa jest 1.

M 3.8.X, ME 7.X.X, MED 9.1 immo off, usuwanie sond, błędów DCT, dogrywanie LC, POPS & BANGS itd.

tomsonikVR6
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: tomsonikVR6 » czw sty 09, 2014 09:50

to co mogło mi tam brzeczec koło baku Vr6 jest oryginał po winie;) ogolnie w takim razie tedy powiedz mi jesli mozesz czy np jesli zarece kluczykiem itp to z ktorego weza od pompy powinno leciec paliwo? i na ktorych pinach powinien ic prad i jakie natezenie przez jaki czas u mnie było tak

2 skrajne = na sekunde po przekreceniu nawet nie sekunde z 5volt
jak podłaczałem srodkowe i wtedyjakis z skrajnych było 9-9,5 ale aku troche jest padniete

Awatar użytkownika
rysiektr
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: rysiektr » czw sty 09, 2014 10:31

tomsonikVR6 pisze:to co mogło mi tam brzeczec koło baku Vr6
jeśli masz 2 pompy to masz zrobioną jakaś rzeźbę, nie wiem co Ci brzęczy, może brzęczy Ci pompka od centralnego zamka koło prawej tylnej lampy. Nie widzę tego samochodu ale wystarczy, że się położysz pod samochód i będziesz widział czy masz 2 pompę czy nie. Z pompy wychodzą 2 węże. przy króćcach masz strzałki które określają którym wężem wychodzi paliwo a którym wchodzi.

Obrazek

1 to powrót paliwa do zbiornika
2 wyjście paliwa ze zbiornika
3 to przewody zasilające pompę, brązowy masa, zielony plus
Napięcie na nich powinno być zbliżone do napięciu aku

tomsonikVR6
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: tomsonikVR6 » czw sty 09, 2014 10:54

no wiem no wiec mi z 2 po kreceniu auta i paro krotnym przekrecaniu kluczyka to w wychodzacym jest moze z 20ml paliwa w 2 sucho

moja pompa ma inna troche wtyczke chodz to pewnie nie roznica no ja miałem tych 2 co pokazałes chwilowy uskok do 3-4 wolt

Awatar użytkownika
rysiektr
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: rysiektr » czw sty 09, 2014 11:22

tomsonikVR6 pisze:moja pompa ma inna troche wtyczke chodz to pewnie nie roznica
wynika to z faktu, że zdjęcie przedstawia pompę z Sharana, pierwsze lepsze znalezione w necie
tomsonikVR6 pisze: w wychodzacym jest moze z 20ml paliwa
za mało, natomiast to że w 2 jest sucho to normalne, bo 2 wraca paliwo do zbiornika - czyli to czego silnik nie przepalił, tak w skrócie
tomsonikVR6 pisze:tych 2 co pokazałes chwilowy uskok do 3-4 wolt
jeśli masz dobry miernik i wynik pomiaru jest poprawny to jest to zbyt małe napięcie żeby ruszyć w ogóle pompę

Zobacz czy jak odłączysz wtyczkę od pompy i mierzysz we wtyczce to czy też jest tak małe napięcie. Jeśli tak to coś z elektryką, przekaźnik pompy albo jego sterowanie, brak masy gdzieś, aku ubity.
Jeśli na odłączonej wtyczce pompy pokaże Ci napięcie zbliżone do napięcia aku (zakładam, że elektryka i aku sprawny) to uwalona jest pompa.

tomsonikVR6
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: tomsonikVR6 » czw sty 09, 2014 12:43

na podłaczonym 1 z srodkowych pinow wtyczki i jednym skrajym pokazue około 9-10 volt na rzłaowanym aku ale napiecie jest stałe na 2 skrajnych pokazuje około 4-5 na ułamek sekundy pompe słychac ze załacza i rusza na niecała sekunde wiec prad do niej dochodzi lecz nie wiem czy wystarczajaco dzis jeszcze zrobie experyment i podłacze zamiast czerwonego skrajnego + prosto od akumulatora i zobacze czy pompa załaczy sie i bedzie normalnie pracowac

Awatar użytkownika
rysiektr
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: rysiektr » czw sty 09, 2014 13:08

tomsonikVR6 pisze:na podłaczonym 1 z srodkowych pinow wtyczki i jednym skrajym pokazue około 9-10 volt
które dokładnie podłączasz? Bo albo nie masz w kostce pompy masy albo +

tomsonikVR6
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: tomsonikVR6 » czw sty 09, 2014 13:38

na 2 skrajnych czyli 1 i 4 mam na chwilke około 5 volt a jesli np podłacze 3i4 to mam 9 na stałe ciagle po przekreceniu kluczyka i nie zanika

Awatar użytkownika
rysiektr
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: rysiektr » czw sty 09, 2014 14:09

tomsonikVR6 pisze:np podłacze 3i4 to mam 9 na stałe ciagle po przekreceniu kluczyka i nie zanika
bo wpinasz się w pomiar paliwa, stąd napięcie, nie próbuj stamtąd zasilać na "krótko" pompy paliwa !!

Powiedz mi pin 3 i 4 jakie to kolory przewodów u Ciebie ?
Spróbuj na gruby brązowy podać masę z karoserii jakimś kablem i zobacz czy pompa działa jak kręcisz. Jeśli nie to analogicznie na zielony podaj + na krótko z aku i zobacz czy pompa chodzi.

tomsonikVR6
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: tomsonikVR6 » czw sty 09, 2014 14:15

4 pin wiem ze jest czerwono biały a srodkowy hymm musiałbym zobaczyc no ale ogolnie mi pompa sie załacza jak przekrece kluczyk mozliwe jest ze sie załacza a nie dostaje wystarczajacego napiecia? zaraz sprobuje ten sposób co podałes i sprawdze i wtedy jak pompa by chodziła to wtedy powinno paliwo mi z wezyka leciec tego co z pompy wychodzi z strzałka w gore tak?

Awatar użytkownika
rysiektr
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: rysiektr » czw sty 09, 2014 14:45

tomsonikVR6 pisze:4 pin wiem ze jest czerwono biały
czyli to jest + do zasilania pompy z przekaźnika w skrzynce bezpieczników
brązowy gruby to masa pompy paliwa
tomsonikVR6 pisze:mozliwe jest ze sie załacza a nie dostaje wystarczajacego napiecia?
dokładnie tak, dlatego chcę abyś to sprawdził, podłączając najpierw masę z karoserii na przewód brązowy gruby (sprawdzisz w ten sposób czy jest masa) jeśli nadal będzie źle to będzie znaczyło, że masa jest a nie ma plusa i wtedy na "krótko" musisz podać + z aku na przewód czerwono biały.
tomsonikVR6 pisze:z wezyka leciec tego co z pompy wychodzi z strzałka w gore tak?
dokładnie tak, uważaj, żeby nie spalić samochodu jak będziesz tego plusa podłączał - może zaiskrzyć, poleci benzyna

ODPOWIEDZ

Wróć do „Volkswagen: Golf - mk3 (1991- 1997)”