problem ze wzbudzeniem wzmacniacza

Sprzęt audio do Naszych aut i wszystko co z nim związane.

Moderatorzy: dan124, powalla, VIP

Awatar użytkownika
Bobrozaur
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 96
Rejestracja: pt kwie 28, 2017 10:14
Lokalizacja: Milicz
Auto: VW Golf IV 1.8t | VW Golf IV 2.3 VR5
Kontakt:

problem ze wzbudzeniem wzmacniacza

Post autor: Bobrozaur » sob lut 24, 2018 11:24

Od jakiegoś czasu mam problem ze wzbudzeniem wzmacniacza.
Mianowicie jak na starym radiu (JVC KD-AVX44) wszystko było ok. Po zmianie radia na Kenwood DDX317BT na początku wszystko było ok, ale od jakiegoś czasu coś się dzieje złego (nie wiem czy to ze wzmakiem czy z radiem).
Mianowicie teraz jak wyłączam radio (czy to wyjme kluczyk ze stacyjki czy po prostu wyłączę radio) to wzmacniacz zostaje wzbudzony (włączony) i ciągle pobiera prąd... Z racji, że pracuję jako kierowca i mam do dyspozycji inne auto to Golfem wyjeżdżam raz na kilka dni i niestety za każdym razem jak chce wyjechać to muszę podładować akumulator. Problemu tego nie ma jak jeżdżę codziennie ale tak czy siak wzmacniacz ciągle chodzi - a tak nie powinno być...
Zacząłem sprawdzać kable (remote) - w radiu jest podłączony dobrze, we wzmacniaczu też (w końcu wcześniej działało dobrze). Odpiąłem kabel od wzmacniacza i od radia, podpiąłem nowy kabel i było wszystko ok (radio wyłączało się po wyłączeniu auta/radia), ale, że było późno i nie chciało mi się rozbierać plastików, że póścić nowy kabel to podłączyłem spowrotem stary i odziwo też wszystko działało poprawnie, ale po kilku dniach wzmacniacz znowu zaczął żyć własnym życiem i jest ciągle włączony. Zaczyna mnie to naprawdę irytować a nie chcę dawać jakiegoś przełącznika na kablu prądowym więc myślę czego to może być wina i pytam o to was.
Czy to może być wina wcześniejszego przewodu, że gdzieś ma zwarciei raz działa a raz nie?

Obecne radio Kenwood DDX317BT, Wzmacniacz Excursion SXA-1K


Ponoć coś tam fotografuję i filmuję :D
MOJA STRONA
FANPAGE
INSTAGRAM

MOJE AUTO

jendrek1975
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 19
Rejestracja: pn cze 26, 2017 17:45

Re: problem ze wzbudzeniem wzmacniacza

Post autor: jendrek1975 » ndz lut 25, 2018 09:12

Przewód który podłączasz do wzmacniacza Remote powinien być zasilany 12 v po zapłonie,ja podłączyłem radio w ten sposób żeby działało dopiero jak będą wsadzone kluczyki w stacyjce.



Awatar użytkownika
Bobrozaur
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 96
Rejestracja: pt kwie 28, 2017 10:14
Lokalizacja: Milicz
Auto: VW Golf IV 1.8t | VW Golf IV 2.3 VR5
Kontakt:

Re: problem ze wzbudzeniem wzmacniacza

Post autor: Bobrozaur » ndz lut 25, 2018 15:15

no i tak mam, radio włącza sie dopiero po wsadzeniu kluczyka do stacyjki a jak go wyciągne to sie wyłącza automatycznie a jak nie ma kluczyka to radia nie da się włączyć.


Ponoć coś tam fotografuję i filmuję :D
MOJA STRONA
FANPAGE
INSTAGRAM

MOJE AUTO

Awatar użytkownika
powalla
_
_
Posty: 3729
Rejestracja: wt sty 10, 2006 19:43
Lokalizacja: Mikołów

Re: problem ze wzbudzeniem wzmacniacza

Post autor: powalla » ndz lut 25, 2018 23:42

jendrek1975 pisze:
ndz lut 25, 2018 09:12
Przewód który podłączasz do wzmacniacza Remote powinien być zasilany 12 v po zapłonie,
Bzdura! Radio po to ma wyjście Remote żeby sterować współpracującymi z nim urządzeniami (procesor, antena, podświetlenie np. subwoofer itd,) . Podłącz miernik do tego wyjścia w radiu i pobaw się włączaniem i wyłączaniem radia by zobaczyć czy to własnie radio jest winowajcą .



Awatar użytkownika
Bobrozaur
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 96
Rejestracja: pt kwie 28, 2017 10:14
Lokalizacja: Milicz
Auto: VW Golf IV 1.8t | VW Golf IV 2.3 VR5
Kontakt:

Re: problem ze wzbudzeniem wzmacniacza

Post autor: Bobrozaur » pn lut 26, 2018 00:06

powalla pisze:
ndz lut 25, 2018 23:42
jendrek1975 pisze:
ndz lut 25, 2018 09:12
Przewód który podłączasz do wzmacniacza Remote powinien być zasilany 12 v po zapłonie,
Bzdura! Radio po to ma wyjście Remote żeby sterować współpracującymi z nim urządzeniami (procesor, antena, podświetlenie np. subwoofer itd,) . Podłącz miernik do tego wyjścia w radiu i pobaw się włączaniem i wyłączaniem radia by zobaczyć czy to własnie radio jest winowajcą .
a wiesz, ze nie pomyslalem o tym zeby mierniak dac do remote xF
ogarne to na dniach i moze cos sie wyjasni :D


Ponoć coś tam fotografuję i filmuję :D
MOJA STRONA
FANPAGE
INSTAGRAM

MOJE AUTO

jendrek1975
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 19
Rejestracja: pn cze 26, 2017 17:45

Re: problem ze wzbudzeniem wzmacniacza

Post autor: jendrek1975 » pn lut 26, 2018 16:52

powalla pisze:
ndz lut 25, 2018 23:42
jendrek1975 pisze:
ndz lut 25, 2018 09:12
Przewód który podłączasz do wzmacniacza Remote powinien być zasilany 12 v po zapłonie,
Bzdura! Radio po to ma wyjście Remote żeby sterować współpracującymi z nim urządzeniami (procesor, antena, podświetlenie np. subwoofer itd,) . Podłącz miernik do tego wyjścia w radiu i pobaw się włączaniem i wyłączaniem radia by zobaczyć czy to własnie radio jest winowajcą .
W takim razie zbaraniałem,tak jest u mnie w instrukcji Alphine i tak podłączyłem :
Obrazek



Awatar użytkownika
Bobrozaur
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 96
Rejestracja: pt kwie 28, 2017 10:14
Lokalizacja: Milicz
Auto: VW Golf IV 1.8t | VW Golf IV 2.3 VR5
Kontakt:

Re: problem ze wzbudzeniem wzmacniacza

Post autor: Bobrozaur » pn lut 26, 2018 21:21

jendrek1975 pisze:
pn lut 26, 2018 16:52
powalla pisze:
ndz lut 25, 2018 23:42
jendrek1975 pisze:
ndz lut 25, 2018 09:12
Przewód który podłączasz do wzmacniacza Remote powinien być zasilany 12 v po zapłonie,
Bzdura! Radio po to ma wyjście Remote żeby sterować współpracującymi z nim urządzeniami (procesor, antena, podświetlenie np. subwoofer itd,) . Podłącz miernik do tego wyjścia w radiu i pobaw się włączaniem i wyłączaniem radia by zobaczyć czy to własnie radio jest winowajcą .
W takim razie zbaraniałem,tak jest u mnie w instrukcji Alphine i tak podłączyłem :
Obrazek
to sa kabel w kostce od strony radia :) wszystko jest ok


Ponoć coś tam fotografuję i filmuję :D
MOJA STRONA
FANPAGE
INSTAGRAM

MOJE AUTO

Awatar użytkownika
Bobrozaur
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 96
Rejestracja: pt kwie 28, 2017 10:14
Lokalizacja: Milicz
Auto: VW Golf IV 1.8t | VW Golf IV 2.3 VR5
Kontakt:

Re: problem ze wzbudzeniem wzmacniacza

Post autor: Bobrozaur » sob mar 10, 2018 20:14

problem rozwiązany.
kilka godzin ostrożnego przekłądania kabli (co by nic nie spalić) i udało się...

ostateczne podłączenie polega na przeciągnięciu REMOTE od wzmacniacza bezpośrednio do kabla zasilającego który idzie od kostki ISO do radia - ten zaznaczony na screenie. tylko tutaj idzie remote, nigdzie indziej, do radia też go nie podłączam.

i wszystko działa tak jak powinno :D

Obrazek


Ponoć coś tam fotografuję i filmuję :D
MOJA STRONA
FANPAGE
INSTAGRAM

MOJE AUTO

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 16 gości