[mk4] Wymiana oringów zaworu rozprężnego

Wszystko na temat chłodzenia i grzania w naszych autach

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
psilos1
Forum Master
Forum Master

[mk4] Wymiana oringów zaworu rozprężnego

Post autor: psilos1 » czw maja 22, 2025 08:46

Witam,w zeszłym roku mechanik wymienił mi uszkodzoną nagrzewnice co wiązało się z rozszczelnieniem układu klimatyzacji.Przy składaniu chciał wymienić oringi przy zaworze rozprężnym ale nie były dostępne od ręki w ASO i pozostawił stare.Klimatyzacja po napełnieniu działała jakieś 6 miesięcy ale okazało sie ze jest nieszczelna i freon ‚uciekł”.Zamówiłem te cztery oringi i teraz pytanie czy będę w stanie je sam wymienić czy potrzebne są do tego jakieś specjalistyczne narzędzia

Awatar użytkownika
indigo1975
Użytkownik
Użytkownik
Auto: vw golf 3 gtd/vw scirocco

[mk4] Re: Wymiana oringów zaworu rozprężnego

Post autor: indigo1975 » ndz maja 25, 2025 20:58

Wymienialem u siebie taki zawor i potrzebne sa tylko imbusy .Trzeba to tylko dobrze poskladac i uzyc np. jakiegos srodka silikonowego w sprayu zeby nowe oringi dobrze sie ulozyly no i nie naginaj na sile rurek bo poprzecinaja ci oringi.To musi byc dokladnie zrobione bo klima jest nabita pod duzym cisnieniem i minimalna nieszczelnosc i czynnik ucieknie.Lepiej zamowic wiecej oringow bo ja skrecalem to trzy razy i dopiero za trzecim razem bylo git.Rob to powoli i dokladnie.Ja po tej wymianie mialem jeszcze jakis gaz wpuszczony na 2 dni w celu sprawdzenia szczelnosci nim zostal wpuszczony czynnik.

indigo1975

ODPOWIEDZ

Wróć do „Klimatyzacja i ogrzewanie”