Ciężko wchodzące biegi na ciepłym silniku VW BORA.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam Serdecznie.
Mam problem z ciężko wchodzącymi biegami (R,1 i 2 najciężej) gdy silnik się nagrzeje. A bieg wsteczny zgrzyta . Na zimnym silniku jest normalnie i biegi wchodzą ładnie. Co może być nie tak? Problem dotyczy VW Bora 1.9 TDI 90KM 99r.
Mam problem z ciężko wchodzącymi biegami (R,1 i 2 najciężej) gdy silnik się nagrzeje. A bieg wsteczny zgrzyta . Na zimnym silniku jest normalnie i biegi wchodzą ładnie. Co może być nie tak? Problem dotyczy VW Bora 1.9 TDI 90KM 99r.
- sebastian1901
- Gadatliwa bestia
- Auto: Octavia I 1.8T RS
- Silnik: AUQ
- Kontakt:
ja tak miałem jak sprzęgło zaczęło się kończyć... można jeszcze spróbować wymienić płyn hamulcowy a tym samym w wysprzęgliku i dobrze odpowietrzyć może coś pomoże ale wątpię...
Sebastian
Nic z tego kolego dalej to samo. To nie możliwe że sprzęgło się kończy, jeżeli w ogóle się nie ślizga nie tarpie i bierze ładnie od dołu. W moim wcześniejszym MK3 gdy kończyło się sprzęgło to brało wysoko, autko tarpało ale biegi wchodziły płynnie. Po wymianie skrzyni i kompletnego sprzęgła. Znowu zaczął brać od dołu i chodzi do dziś. Dlaczego w Borze miało by być inaczej? myślę że to jakaś drobnostka, gdy dostaje temperatury zaczyna szwankować.
- sebastian1901
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
U mnie też się sprzęgło nie ślizgało do samego końca. Piszę Ci jak było u mnie. Jak wyjąłem skrzynię to tarcza sprzęgłowa była tak starta że brakowało kilka setek mm żeby nity zaczęły trzeć o docisk. Dwumas też był rozwalony. Może faktycznie to drobnostka. Olej w skrzyni jest ? Nie wiem jak jest w mk3 ale w mk4 masz hydraulike zamiast linki i sprzęgło bierze zawsze w tym samym miejscu bez względu na zużycie tarczy...
Sebastian
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
Jak ruszasz na 1 lub R,to puszczając sprzęgło,bierze od podłogi,czy trochę wyżej?
Olej w skrzyni odpowiedni i odpowiednio dużo?
Miałem taki przypadek puchnie skrzynia max 40 km biegi dobrze chodziły na tej co jeździłem . Nie rozbierałem swojej tylko wymieniłem na drugą.
MK2 http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=451131
MK4 http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=546133
Montaż ESP http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=14&t=590914
MK4 http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=546133
Montaż ESP http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=14&t=590914
Re: Ciężko wchodzące biegi na ciepłym silniku VW BORA.
Sprzęgło bierze od podłogi i ładnie bierze nie ślizga się. Tak olej odpowiedni i odpowiednio dużo.Michał_1977 pisze:Jak ruszasz na 1 lub R,to puszczając sprzęgło,bierze od podłogi,czy trochę wyżej?
Czyli bez wymiany skrzyni się nie obejdzie? Jak żyję pierwszy raz widzę taki przypadek by skrzynia puchła Czyli pozostaje mi tylko jeździć i męczyć się z wachlowaniem biegów a jak się skrzynia zarżnie to po prostu ją wymienić.XV2 pisze:Miałem taki przypadek puchnie skrzynia max 40 km biegi dobrze chodziły na tej co jeździłem . Nie rozbierałem swojej tylko wymieniłem na drugą.
- sebastian1901
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
A powiedz mi jak pracuje drążek zmiany biegów ? Ma większy luz jak jest silnik nagrzany niż jak jest zimny ? Też miałem AHFa i zaczynałem od wymiany oleju w skrzyni, później całej kasety biegów razem z linkami, później wybierak biegów ten co jest w skrzyni, nawet wysprzęglik i pedał sprzęgła z pompką i nic to nie pomogło. Dopiero po wymianie sprzęgła które też teoretycznie się nie kończyło biegi zaczęły wchodzić idealnie... dodam że miałem już też zużyty dwumas który zastapiłem kołem jednomasowym + sprzęgło od Golfa II G60.
Jeżeli nie chcesz pchać się w koszty to nie jęcz tylko jeździj. Jeżeli jeszcze nie robiłeś sprzęgła to sądząc po wieku auta i pewnie też po przebiegu niedługo będziesz je musiał wymienić. Ja już nie mam pomysłu co może być nie tak... ale na 90% obstawiam zużyte już sprzęgło...
Spróbuj jeszcze na rozgrzanym silniku zanim wbijesz bieg nacisnąć szybko ze 2,3 razy sprzęgło i zobaczyć czy wtedy haczy wrzucanie 1 lub wstecznego...
Jeżeli nie chcesz pchać się w koszty to nie jęcz tylko jeździj. Jeżeli jeszcze nie robiłeś sprzęgła to sądząc po wieku auta i pewnie też po przebiegu niedługo będziesz je musiał wymienić. Ja już nie mam pomysłu co może być nie tak... ale na 90% obstawiam zużyte już sprzęgło...
Spróbuj jeszcze na rozgrzanym silniku zanim wbijesz bieg nacisnąć szybko ze 2,3 razy sprzęgło i zobaczyć czy wtedy haczy wrzucanie 1 lub wstecznego...
Sebastian
Drążek zmiany biegów pracuje tak samo na zimnym jak i ciepłym silniku, oczywiście ma jakieś luzy, ale nie ogromne. To jednak zostaje mi tylko jeździć i wpychać te biegi Co do wymiany biegi wchodzą tak już od ponad 150 tys przebiegu więc zużyte sprzęgło nie wytrzymało by aż tyle.. Jest delikatna różnica jeżeli wcisnę 3 razy sprzęgło, ale praktycznie jest tak samo. Dzięki że się starałeśsebastian1901 pisze:A powiedz mi jak pracuje drążek zmiany biegów ? Ma większy luz jak jest silnik nagrzany niż jak jest zimny ? Też miałem AHFa i zaczynałem od wymiany oleju w skrzyni, później całej kasety biegów razem z linkami, później wybierak biegów ten co jest w skrzyni, nawet wysprzęglik i pedał sprzęgła z pompką i nic to nie pomogło. Dopiero po wymianie sprzęgła które też teoretycznie się nie kończyło biegi zaczęły wchodzić idealnie... dodam że miałem już też zużyty dwumas który zastapiłem kołem jednomasowym + sprzęgło od Golfa II G60.
Okazało się, że po prostu skończyła się tarcza sprzęgła. Po wymianie całego zestawu jak ręką odjął.