Blok 1Z do AAZ

Forum o modyfikacjach wszystkich silników TD.Turbiny, pompy, wydechy i wszystko na te tematy

Moderatorzy: Michał_1977, bugalon, kkkacper, toffic, VIP

kaczek77
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 110
Rejestracja: pn gru 10, 2012 17:46
Lokalizacja: Podkarpacie RKL

Blok 1Z do AAZ

Post autor: kaczek77 » pn sty 11, 2016 18:41

Też stwierdziłem że nie bede się bawił w to bo szkoda zachodu. Może wytrzyma może nie.
Kejpi, Buduje TD na podzespołach 1z i chciał bym w miare pewny silnik.
Ale myśle że jak się wszystko ustawi z głową i bedzie się jeździć z głową to silnik bedzie służył;)


http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f= ... 5#p6390175" onclick="window.open(this.href);return false;

drakula500
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 292
Rejestracja: czw sty 31, 2013 22:58

Blok 1Z do AAZ

Post autor: drakula500 » pn sty 11, 2016 19:33

kup sobie panewki sputter z AFN



Havan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 284
Rejestracja: sob kwie 05, 2014 16:10

Re: Blok 1Z do AAZ

Post autor: Havan » pn sty 11, 2016 20:16

drakula500 pisze:kup sobie panewki sputter z AFN

A czym się one wyróżniają spośród innych??
np. glyco



drakula500
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 292
Rejestracja: czw sty 31, 2013 22:58

Blok 1Z do AAZ

Post autor: drakula500 » wt sty 12, 2016 12:35

Havan pisze:A czym się one wyróżniają spośród innych??
np. glyco
głupich pytań nie ma, ale trochę kolego havan jak na tunera to przesadziłeś z tym pytaniem :pub:

zawsze można kupić panewki sputter glyco :bajer: a teraz trochę lektury i będzie dobrze :pub:



Havan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 284
Rejestracja: sob kwie 05, 2014 16:10

Re: Blok 1Z do AAZ

Post autor: Havan » czw sty 14, 2016 10:22

drakula500 pisze:
Havan pisze:A czym się one wyróżniają spośród innych??
np. glyco
głupich pytań nie ma, ale trochę kolego havan jak na tunera to przesadziłeś z tym pytaniem :pub:

zawsze można kupić panewki sputter glyco :bajer: a teraz trochę lektury i będzie dobrze :pub:
Kto pyta nie błądzi :) Lektura też była i wszystko jest już jasne. Nie jestem też istotą wszechwiedzącą i nadal się uczę ciekawostek o mechanice :)

Myślę że złożę blok na bazie 1Z/AFN z Korbami z AMF albo zostaną te z bloku i tymi sputterami do AAZ i zobaczymy czy to będzie twardy zestaw. Jak się złoży to się pochwalę.



Awatar użytkownika
Kejpi
Ma gadane
Ma gadane
Posty: 214
Rejestracja: wt maja 29, 2012 22:20
Lokalizacja: Stalowa Wola
Kontakt:

Re: Blok 1Z do AAZ

Post autor: Kejpi » czw sty 14, 2016 17:39

kaczek77 pisze:Też stwierdziłem że nie bede się bawił w to bo szkoda zachodu. Może wytrzyma może nie.
Kejpi, Buduje TD na podzespołach 1z i chciał bym w miare pewny silnik.
Ale myśle że jak się wszystko ustawi z głową i bedzie się jeździć z głową to silnik bedzie służył;)
Pewny silnik jego pewność maleje z wzrostem mocy dlatego pytam w jaką moc oscylujesz


Jest: VW Golf II GTD 1.9 AAZ 75KM/150Nm@180KM/357Nm (TD04-13T-4 + Składak Arwama:11mm)
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=583227 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Było: VW Golf II TD 1.6 JR 70KM@120KM GovMod, TimingMOD, LDA*180, KKK24=1.4Bar

kaczek77
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 110
Rejestracja: pn gru 10, 2012 17:46
Lokalizacja: Podkarpacie RKL

Blok 1Z do AAZ

Post autor: kaczek77 » czw sty 14, 2016 20:18

Kejpi, Bedę celował w 180KM na początek. Myśle że na lekka bude golfa mk1 w zupełności mi to wystarczy.
pompa 11mm i TD04 na początek. Później mam zamiar iść w strone większego VNT jeśli bedzie mi brakować mocy.
A co z tego wyjdzie to zobaczymy. Nie napalam się na nic. I nie spieszę się z niczym bo mam czym jeździć. Golf bedzie zabawką.
Narazie cały czas zbieram informacje z zagranicznych projektów i powoli ruszam z pracami;)


http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f= ... 5#p6390175" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
Kejpi
Ma gadane
Ma gadane
Posty: 214
Rejestracja: wt maja 29, 2012 22:20
Lokalizacja: Stalowa Wola
Kontakt:

Re: Blok 1Z do AAZ

Post autor: Kejpi » śr sty 27, 2016 15:35

kaczek77 pisze:Kejpi, Bedę celował w 180KM na początek. Myśle że na lekka bude golfa mk1 w zupełności mi to wystarczy.
pompa 11mm i TD04 na początek. Później mam zamiar iść w strone większego VNT jeśli bedzie mi brakować mocy.
A co z tego wyjdzie to zobaczymy. Nie napalam się na nic. I nie spieszę się z niczym bo mam czym jeździć. Golf bedzie zabawką.
Narazie cały czas zbieram informacje z zagranicznych projektów i powoli ruszam z pracami;)
180KM to ja mam na seryjnym słupku ;) daj dół od 1Z i starczy


Jest: VW Golf II GTD 1.9 AAZ 75KM/150Nm@180KM/357Nm (TD04-13T-4 + Składak Arwama:11mm)
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=583227 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Było: VW Golf II TD 1.6 JR 70KM@120KM GovMod, TimingMOD, LDA*180, KKK24=1.4Bar

kaczek77
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 110
Rejestracja: pn gru 10, 2012 17:46
Lokalizacja: Podkarpacie RKL

Blok 1Z do AAZ

Post autor: kaczek77 » śr sty 27, 2016 23:31

Tylko zastanów się jak długo ten słupek wytrzyma? Ja po to zakładam dół tdi żeby mieć coś pewniejszego.
Ja po prostu celuje w 180 na początek. Jak bedzie się dało to bede szedł w wiecej. Słupek odrazu przygotowywuje pod więcej jak coś. Żeby nie robić 2 razy


http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f= ... 5#p6390175" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
paczekszczecin
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 32
Rejestracja: czw paź 13, 2011 00:15
Lokalizacja: Szczecin

Blok 1Z do AAZ

Post autor: paczekszczecin » czw lut 02, 2017 23:11

składam aaz z dołem od ahu/1z jaką uszczelke zastosować aaz czy 1z lub afn ( nie wiem czy sie różnią) panewki zostane przy serii 200km raczej nie rozekroczę więc powinny znieść bez problemu.


Jedyna dwója i dymu od CH..A :)

kaczek77
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 110
Rejestracja: pn gru 10, 2012 17:46
Lokalizacja: Podkarpacie RKL

Blok 1Z do AAZ

Post autor: kaczek77 » sob lut 04, 2017 20:28

Załóż uszczelkę AFN. Zresztą to chyba to samo co 1z


http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f= ... 5#p6390175" onclick="window.open(this.href);return false;

damian13
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 1
Rejestracja: czw mar 21, 2019 15:42
Lokalizacja: Zabrze

Re: Blok 1Z do AAZ

Post autor: damian13 » czw mar 21, 2019 15:59

Witam. Robie remont aaz szlif cylindrów pod tłoki nadwymiarowe szlif wału nowe panewy, wał i korby oczywiscie 1z głowica do regeneracji i teraz pytanie w sprawie osprzetu czy dawac od razu wieksze turbo, pompe wtryskową, dodawc FMIC czy zostawic wszystko na seryjnym osprzecie i poczekac az sie silnik dotrze.



Havan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 284
Rejestracja: sob kwie 05, 2014 16:10

Re: Blok 1Z do AAZ

Post autor: Havan » pn mar 25, 2019 21:17

mozesz dac setup docelowy i niech lepiej na nim sie dociera. Po prostu zmniejsz moc na start aby go nie zaorać



bioly2010
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 5
Rejestracja: pn lis 03, 2014 23:15
Lokalizacja: Gorlice
Auto: Golf mk2 1.9 AAZ

Re: Blok 1Z do AAZ

Post autor: bioly2010 » ndz lis 10, 2019 22:40

1.9 td blok wał i korby 1z pompa 10mm
https://www.youtube.com/watch?v=PRfwe41OWOo



ODPOWIEDZ

Wróć do „TD”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości