[wnętrze + zewnątrz] czyszczenie szyb
Moderatorzy: Moderatorzy, VIP
A czym zmyć z szyby pozostałość po folii przyciemniającej?
Próbowałem benzyną ekstrakcyjną, acetonem ale idzie masakrycznie...
Próbowałem benzyną ekstrakcyjną, acetonem ale idzie masakrycznie...
-
- Użytkownik
- Kontakt:
jhosef, ale co zostało, klej czy folia się tak rwała że została? T&G removery powinny sobie spokojnie poradzić. Już nie raz usuwałem naklejki z numerem rejestracyjnym z szyb i dobrze szło to i tu powinno dać radę
VCDS, VAG K+CAN COMMANDER, VAG-COM, OP-COM
Kolejny co go szkoda komentować.g0rky pisze:Za te wasze drogie specyfiki
Meguiar's glass cleaner concentrate, zużycie na 1 przemycie wszystkich szyb to maks 40ml czyli koszt ok. 18gr, licząc że myjemy co tydzień daje nam to 10zł rocznie
RainX aplikowany raz na rok (na bocznych szybach wytrzyma 2x dłużej), zużycie na cały samochód ok 20ml (kładąc od serca), koszt (aplikacji i roczny) 2zł
No faktycznie - 12zł rocznie to majątek, a gwarantuje że M GC po RainX domyję szybę zawsze idealnie i szyba będzie idealnie zabezpieczona powłoką hydrofobową.
A sprawdźmy teraz ceny nitro
5l kosztuje 22zł, zużywamy powiedzmy 25ml (w końcu nie psikamy tylko jedziemy ze szmatki, więc mniej niż GC). Koszt mycia 11gr a więc roczny 5.70zł.
Zaoszczędzamy niesamowite 7zł rocznie (ROCZNIE!) decydując się na drażniący zapach, niszczenie dłoni, brak powłoki hydrofobowej, smród w środku samochodu (tam szyby też się brudzą). Nawet dodając do tego jakiś glass polish który użyjemy 2x w roku - raz pod rainX i raz po 6 miesiącach, dostaniemy dodatkowe koszta roczne w skali 3-4zł więc różnica rośnie do 10zł rocznie czyli ceny czteropaka z biedronki albo niecałych 2l paliwa.
Klej. Folia jakaś dziwna, chyba marnej jakości. Mam ubabrane tym szybę tylną i boczne trójkąty...Salwinek91 pisze:jhosef, ale co zostało, klej czy folia się tak rwała że została? T&G removery powinny sobie spokojnie poradzić. Już nie raz usuwałem naklejki z numerem rejestracyjnym z szyb i dobrze szło to i tu powinno dać radę
Rozpuszczalnik i aceton tylko to rozmazują...
jhosef, spróbuj IPĄ .....
Miarą inteligencji człowieka-jest umiejętność szukania w Google
MK IV Variant AGR NAPĘDZANY przez ON
MK IV Variant AGR NAPĘDZANY przez ON
Re: [wnętrze + zewnątrz] czyszczenie szyb
pomoże też na klej i reszty badziewiastych naklejek typu "wrzutka" (wiecie, kibice nie mają już gdzie naklejać swoich haseł, więc czyjś samochód to super miejsce, większy zasięg -_-)?Salwinek91 pisze:jhosef, ale co zostało, klej czy folia się tak rwała że została? T&G removery powinny sobie spokojnie poradzić. Już nie raz usuwałem naklejki z numerem rejestracyjnym z szyb i dobrze szło to i tu powinno dać radę
-
- Użytkownik
- Kontakt:
marcinkoz, pomoże pomoże
VCDS, VAG K+CAN COMMANDER, VAG-COM, OP-COM
Re: [wnętrze + zewnątrz] czyszczenie szyb
Meguiar's glass cleaner concentrat - 129,90 zł - aha, dziękuję postojęShmatan pisze:Kolejny co go szkoda komentować.g0rky pisze:Za te wasze drogie specyfiki
Meguiar's glass cleaner concentrate, zużycie na 1 przemycie wszystkich szyb to maks 40ml czyli koszt ok. 18gr, licząc że myjemy co tydzień daje nam to 10zł rocznie
RainX aplikowany raz na rok (na bocznych szybach wytrzyma 2x dłużej), zużycie na cały samochód ok 20ml (kładąc od serca), koszt (aplikacji i roczny) 2zł
RainX - 24,90 PLN - no na to jeszcze mnie stać
Shmatan nie stresuj się, ja po prostu zaproponowałem specyfik na szybkie i jednorazowe odtłuszczenie szyb w razie potrzeby, bo mnie to wystarcza raz na rok zakładając, że każdy ma w garażu nitro
" Tylko krowa zdania nie zmienia. "
Sprawdź pojemność, rozcieńczalność i wydajność. Nikt nie każe Ci kupować całego galona (czyli de facto 11 galonów) - wystarczy Ci odkupić od kogoś 100ml i zrobić sobie litr gotowego płynu.g0rky pisze:Meguiar's glass cleaner concentrat - 129,90 zł - aha, dziękuję postoję
Ostatnio kupiłem mleczko do polerowania szyb firmy Turtle Wax. Zapłaciłem za niego w Praktikerze 24 zł.
Tak to wygląda:
Na etykiecie napisane, że poleruje drobne rysy, odtłuszcza i czyści szyby z zewnątrz i wewnątrz. Najpierw musimy umyć szybę z większego syfu, a potem nałożyć mleczko, poczekać aż wyschnie i wypolerować na błysk.
Myślałem, że będzie lepszy efekt jeśli chodzi o rysy, ale nie jest źle jak na taką prostą robotę Natomiast świetnie odtłuszcza szyby szczególnie wewnątrz jest efekt na długi czas. Bardzo mi się to podobywuje polecam b. wydajny, umyłem 2 auta wewnątrz i zewnątrz i jeszcze ze 3/4 butelki mam
Tak to wygląda:
Na etykiecie napisane, że poleruje drobne rysy, odtłuszcza i czyści szyby z zewnątrz i wewnątrz. Najpierw musimy umyć szybę z większego syfu, a potem nałożyć mleczko, poczekać aż wyschnie i wypolerować na błysk.
Myślałem, że będzie lepszy efekt jeśli chodzi o rysy, ale nie jest źle jak na taką prostą robotę Natomiast świetnie odtłuszcza szyby szczególnie wewnątrz jest efekt na długi czas. Bardzo mi się to podobywuje polecam b. wydajny, umyłem 2 auta wewnątrz i zewnątrz i jeszcze ze 3/4 butelki mam
tego typu środków się nie nakłada - je się wpracowuje, najlepiej filcem. Poza tym środki z grupy glass polishów są świetne, niezależnie od marki.
o to może mi kolego pomożesz.
Mam drobne pęknięcie od kamyczka na środku szyby zalepione u majstra. Chciałem kupić troszkę tlenku ceru i wypolerować całą szybę ręcznie z małych rysek, ale boję się, że uszkodzę to zalepione pęknięcie i mi poleci dalej. Myślę, że na pewno mechanicznie bym to uszkodził, ale czy ręcznie?
Mam drobne pęknięcie od kamyczka na środku szyby zalepione u majstra. Chciałem kupić troszkę tlenku ceru i wypolerować całą szybę ręcznie z małych rysek, ale boję się, że uszkodzę to zalepione pęknięcie i mi poleci dalej. Myślę, że na pewno mechanicznie bym to uszkodził, ale czy ręcznie?
Ręcznie nie masz szans usunąć czegokolwiek, maszyną jest bardzo ciężko (kilka ładnych godzin a efekt średni). Więc działaj bez obaw, doczyścisz dobrze szybę chociaż.