gdzie jest kabel masowy?

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

bueno
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 66
Rejestracja: pt lis 19, 2010 20:57

gdzie jest kabel masowy?

Post autor: bueno » ndz kwie 17, 2011 20:58

witam,

szukałem w necie i na forum, ale nigdzie nie informacji gdzie jest kabel masowy w golfie 4



jeryk10
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Posty: 2745
Rejestracja: śr maja 27, 2009 22:31
Lokalizacja: pomorskie

gdzie jest kabel masowy?

Post autor: jeryk10 » ndz kwie 17, 2011 21:14

O dobre pytanie :D Pierwszy masz przy akumulatorze a reszta kabli masowych jest usnuta jak pajeczyna pajaka i sa koloru brazowego


Swap instalacji z grupy VAG .

Posiadam schematy elektryczne 1.8 T AUM,AUQ,AGU,APP,BAM,AWT
1.9 TDI ASV,AHF,ALH,AWX,ATD
Posiadam przerobione instalacje od 1,8T AGU,AUM do MK2,MK3
Posiadam na sprzedaż kompletna instalacje do R32

bueno
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 66
Rejestracja: pt lis 19, 2010 20:57

gdzie jest kabel masowy?

Post autor: bueno » ndz kwie 17, 2011 21:35

ten przy akumulatorze, jest tym głównym masowym?



Awatar użytkownika
Qto
_
_
Posty: 19173
Rejestracja: pt wrz 01, 2006 19:14
Lokalizacja: Guadalajara
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

gdzie jest kabel masowy?

Post autor: Qto » pn kwie 18, 2011 01:27

bueno pisze:ten przy akumulatorze, jest tym głównym masowym?
chyba że masz inne źródło zasilania niż akumulator pod maską...
jakbyś napisał co kombinujesz to można by precyzyjniej odpowiedzieć...


Sprzedam:
Cały osprzęt 1.4 APE, skrzynia DUW, sprzęgło ok 20kkm
LB5N mk4 3D: maska, drzwi lewe/prawe
LA7W BORA: wszystkie furtki, klapa bagażnika
Pełny FIS 3B0920849 w obudowie z mk4 ze wsadem pod 1.4
Elementy karoserii odbiór osobisty - północ wlkp

bueno
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 66
Rejestracja: pt lis 19, 2010 20:57

gdzie jest kabel masowy?

Post autor: bueno » pn kwie 18, 2011 14:38

chcę go wyczyścić, bo zapewne po zimie trochę nazbierało się różnych naleciałości. może by to rozwiązało kilka problemów z elektryką w samochodzie



Awatar użytkownika
Qto
_
_
Posty: 19173
Rejestracja: pt wrz 01, 2006 19:14
Lokalizacja: Guadalajara
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

gdzie jest kabel masowy?

Post autor: Qto » pn kwie 18, 2011 16:39

wyczyść połączenia kabli od aku, rozrusznika i alternatora - najgrubsze kable pod maską. Odkręcasz i czyścisz np szczotką drucianą czy papierem ściernym


Sprzedam:
Cały osprzęt 1.4 APE, skrzynia DUW, sprzęgło ok 20kkm
LB5N mk4 3D: maska, drzwi lewe/prawe
LA7W BORA: wszystkie furtki, klapa bagażnika
Pełny FIS 3B0920849 w obudowie z mk4 ze wsadem pod 1.4
Elementy karoserii odbiór osobisty - północ wlkp

bueno
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 66
Rejestracja: pt lis 19, 2010 20:57

gdzie jest kabel masowy?

Post autor: bueno » pn kwie 18, 2011 19:36

prawdopodobnie zlokalizowałem kabel masowy, otóż jest z prawej strony poniżej podstawy, na której spoczywa akumulator. przy czym w tym miejscu spotykają się dwa kable, niezbyt grube. mam nadzieje, że to jest to miejsce.
mam silnik 1.9 sdi aqm, może to coś pomoże



Awatar użytkownika
guziolek
Forum Master
Forum Master
Posty: 1396
Rejestracja: czw mar 11, 2010 14:31
Lokalizacja: Lublin okolice
Kontakt:

gdzie jest kabel masowy?

Post autor: guziolek » pn kwie 18, 2011 21:25

Najprościej będzie jak zlokalizujesz klemę oznaczoną znakiem "-" i od niej odchodzący kabel to będzie właśnie ten od masy :bigok: Grubość tego kabla to pi razy oko grubość małego palca u ręki, no chyba że masz nienormalnie cienkie lub grube paluchy :grin:


Obrazek

Sprzedam części bora: dokładka zderzaka przód, kilka plastików do deski, schowek tanio:).

Awatar użytkownika
marcin7x5
_
_
Posty: 7126
Rejestracja: śr lut 23, 2011 13:14

gdzie jest kabel masowy?

Post autor: marcin7x5 » wt kwie 19, 2011 09:35

Przewód masowy jest przytwierdzony w dwóch miejscach. Pierwsze to styk z nadwoziem pod podstawą akumulatora drugie to styk na jednej ze śrub od skrzyni biegów.



Awatar użytkownika
beetle
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 904
Rejestracja: pt sie 10, 2007 14:34
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

gdzie jest kabel masowy?

Post autor: beetle » wt kwie 19, 2011 09:41

i to jest właściwa odpowiedź, a ten styk z nadwoziem jest dokładnie na podłużnicy.


Krzycho, black new beetle 2.0i apk>aqy '99
www.newbeetle.pl
Obrazek

bueno
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 66
Rejestracja: pt lis 19, 2010 20:57

gdzie jest kabel masowy?

Post autor: bueno » wt kwie 19, 2011 13:34

no właśnie o to mi chodziło, dzięki panowie :pub:



StuW
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 6
Rejestracja: ndz mar 10, 2019 15:36
Auto: New Beetle
Silnik: AQY

Re: gdzie jest kabel masowy?

Post autor: StuW » czw gru 12, 2019 18:14

Ktos moze zna przyblizone dlugosci tych przewodow?



ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 20 gości