Wykryto adblocka.: Forum wyświetla subtelne reklamy, prosimy o rozważnie wyłączenia ich blokowania i dopisania nas do listy wyjątków.
Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
Dawidoosek
- Nowicjusz

autor: Dawidoosek » czw lis 11, 2010 17:56
Witam wszystkich
Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem golfa póki co nie narzekam bo nie mam na co jedyne co mnie zastanawia to fakt, że od pewnego czasu zniknęło u mnie oświetlenie wnętrza chociaż z tym też bywa różnie, miałem ściągnięty plastik który jest przy szyber i sprawa wygląda tak absolutny brak prądu do tych lampek jednak gdy przekręci się stacyjkę i prąd popłynie do szyber to i oświetlenie zaczyna działać (jednak trzeba mu trochę pomóc dotknąć pin z blaszką która trzyma żarówkę). I teraz moje pytanie co może być przyczyną takiego zajścia podejrzewam że masa ale kompletnie nie wiem gdzie szukać ów usterki. Proszę o jakiekolwiek porady. (jeśli temat był poruszany który może mnie nakierować a pominąłem go w "szukajce") to prosiłbym o nakierowanie. Za wszystkie opinie serdeczne dzięki.

Wystarczy, że odpowiesz sobie na jedno zajebiście, ale to zajebiście ważne pytanie – co lubię w życiu robić. A potem zacznij to robić.
-
miś fazi
- _

kolego , ale nie świeci Ci tylko lampka oświetlenia wnętrza , czy nie działa tak samo oświetlenie zegara i podświetlenie wyłączników ?
-
Dawidoosek
- Nowicjusz

autor: Dawidoosek » czw lis 11, 2010 21:38
tylko lampka wnętrza zegary, nawiewy wszystko hula aż miło
zauważyłem jeszcze że szyber dach sie nie otwiera na silniku po przesunięciu przycisku odpowiadającego za otwarcie dachu słychać "tyk" i na tym koniec może to ma coś wspólnego z tym oświetleniem również ?
Wystarczy, że odpowiesz sobie na jedno zajebiście, ale to zajebiście ważne pytanie – co lubię w życiu robić. A potem zacznij to robić.
-
stilu
- Ma gadane

czyli szyber nie otwiera sie w ogole, ani swiatlo sie nie pali? sprawdz kostki, moze jakis wtyk sie wypial z niej, moze jest wsadzone nie na swoje miejsce. wypnij lamkpe i sprawdz bo moze poprzednik cos lutowal i zlutowal ze soba oddzielne laczenia. jak masz mozliwosc to pozycz od kogos ten wlacznik i sprawdz i bedziesz wiedzial czy to sprawa samego wlacznika czy kabli.
-
Dawidoosek
- Nowicjusz

autor: Dawidoosek » pt lis 12, 2010 12:26
to znaczy sprawa wyglądała tak że szyber normalnie się otwierał jak było światło, teraz nie ma światła w środku to i szyber nie pracuje jakby ktoś mógł mnie poprowadzić co gdzie i jaką kostkę sprawdzić ewentualnie kable to byłbym wdzięczny

-
stilu
- Ma gadane

sciagnij najlepiej lampke, podwaz z prawej strony plaskim srubokretem i wypnij ja, pozniej odepnij dwie kostki, jedna bardziej kwadratowa, od szybera i druga plaska i jest od swiatelek. wypnij cala. sciagnij pozniej taka plaska plytke ochronna i popatrz bo moze masz jakas sciezke przepalona. moze ktos z Twoich znajomych ma mk3 to pozycz sama lamkpe podepnij pod siebie i zobacz czy dziala...ja stawiam na sciezki albo polaczenie kostek:) pozdro;)
-
Paweł Marek
- V.I.P.

autor: Paweł Marek » pt lis 12, 2010 21:10
Dawidoosek, a nie zeruje się czasem licznik dzienny z każdym wyłączeniem zapłonu? jeśli tak - wymień bezpiecznik 21
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
-
Dawidoosek
- Nowicjusz

autor: Dawidoosek » pt lis 12, 2010 23:22
Paweł Marek nie licznik dzienny jest ok, bezpieczniki mam wszystkie wymienione, nic ich nie przepala
-
Paweł Marek
- V.I.P.

autor: Paweł Marek » sob lis 13, 2010 00:04
no to już nie wykombinujemy chyba konkretnie na odległość. Są schematy, miernik do rączki i sprawdzamy czego we wtyczce brak - najpierw kable masowe brązowe
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
-
Dawidoosek
- Nowicjusz

autor: Dawidoosek » sob lis 13, 2010 10:55
a mógłbym prosić jakieś schematy bądź linki naprowadzające mnie na tą elektrykę, bo elektryk ze mnie żaden

-
Dawidoosek
- Nowicjusz

autor: Dawidoosek » wt gru 07, 2010 21:17
Witam panowie ostatnio zrobiłem filmik co do tego w jaki sposób reaguje szyber po naciśnięciu przełącznika zamieszczam film w linku
http://w887.wrzuta.pl/film/ajNbNQXoF9n/mov00301" onclick="window.open(this.href);return false; (z góry przepraszam za jakość ale myślę, że będzie wystarczająca)
Co myślicie o tym ? czy może to mieć związek z oświetleniem wnętrza ?