16V PL , KR , 9A z digifantem

Gotowe opisy różnych podzespołów aut, także nasze porady.

Moderatorzy: Moderatorzy, VIP

ktory DIGIFANT jest lepszy w 16v

DIGIFANT I z g60
243
50%
DIGIFANT II z gti
241
50%
 
Liczba głosów: 484

Awatar użytkownika
derman
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 15
Rejestracja: wt gru 17, 2013 20:23
Lokalizacja: Zgorzelec

16V PL , KR , 9A z digifantem

Post autor: derman » pt cze 13, 2014 21:27

Witam, walczę dalej z wolnymi obrotami. Niestety nie mam oryginalnego ISV z pf na dwa piny tylko z pl na trzy. Mam pytanie w jaki sposób (które piny ) podpiąć pod kostkę dwu pinową aby działał on prawidłowo (sprawdzałem wszystkie kombinacje i za każdym razem działa inaczej i czy w ogóle da rade zostawić ten krokowiec zamiast oryginalnego z pf. Założyłem przepustnice z pf ze sprawnymi switchami, zaślepiłem wszystkie króćce i podpiąłem regulator ciśnienia paliwa do wyjścia za klapką przepustnicy (?)
Autko fajnie się wkręca i żwawo reaguje na pedał gazu ale wolne obroty ma jak w c 330
zapłon ustawiony na słuch ( w poniedziałek będę miał stroboskop)
dolot na pcv uszczelniony pastą
króciec z odmy nie podpięty tak samo króciec z isv
sonda nie podłączona (chciałbym softa bez sondy) o ile da rady
czujnik temp. biały z pl
podejrzewam problem z podciśnieniami a najprawdopodobniej z isv ale ciężko o oryginał z pf
podpowiedzcie coś
z góry dzięki



Awatar użytkownika
Marszall
Forum Master
Forum Master
Posty: 1937
Rejestracja: ndz lut 26, 2006 16:47
Lokalizacja: Łuków
Kontakt:

16V PL , KR , 9A z digifantem

Post autor: Marszall » sob cze 14, 2014 11:37

Każdy ISV podejdzie nie musi być z PF, może być z ADL, ABF, 2E, PG, 9A, ACE, ABK, NG


BLACK BERTA 2.0 16V(T) >>> viewtopic.php?f=91&t=604514

Awatar użytkownika
mleko1984
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 270
Rejestracja: pt lut 08, 2008 06:44
Lokalizacja: wrocław

16V PL , KR , 9A z digifantem

Post autor: mleko1984 » sob cze 14, 2014 20:14

Hej, moim zdaniem tracisz czas na kombinacje z używaniem 3-pinowego ISV zamiast 2-pin. Po pierwsze 3-pin to nie ISV tylko silniczek krokowy, ISV to jest po prostu zawór, który działa zero-jedynkowo (zamknięty/otwarty) a silniczek krokowy ma płynną regulację dlatego ma trzy piny. Po drugie program jaki masz albo zdobędziesz jest napisany pod odpowiedni ISV i tylko ten będzie działał dobrze, pod który jest on napisany, no chyba, że masz taką wprawę, że zmodyfikujesz ten program i może zadziała z innym ISV ale z silniczkiem krokowym wątpię. Musisz znaleźć odpowiedni ISV do swojego silnika, najlepiej obczaj nr katalogowy i np na stronie http://e-katalog.intercars.com.pl/" onclick="window.open(this.href);return false; wyśledź w jakich innych autach był stosowany i znajdź na allegro hasło: "ISV/silniczek krokowy nazwaAuta" (wielu ludzi myli zawór ISV z silniczkiem krokowym) albo po prostu wklep nr katalogowy. Ja np znalazłem silniczek krokowy do PLa na oryginalnym wtrysku z Hyundai'a, podejrzewam, że ISV jakiego szukasz był stosowany w wielu niemieckich autach: BMW, Audi, VW i w innych wyposażonych we wtrysk BOSCH a takich jest od zatrzęsienia. Pewnie ktoś na forum poda ci jaki jest numer katalogowy tego zaworu, wklep go w podanej stronce i zobacz w jakich autach był stosowany.



Awatar użytkownika
Marszall
Forum Master
Forum Master
Posty: 1937
Rejestracja: ndz lut 26, 2006 16:47
Lokalizacja: Łuków
Kontakt:

16V PL , KR , 9A z digifantem

Post autor: Marszall » ndz cze 15, 2014 14:12

Szumią kłaki koło sraki!

Zawór wolnych obrotów 2 pinowy nie działa 0-1 co to za pierdzielenie, jest sterowany wypełnieniem. Zawór 3 pinowy jest również sterowany wypełnieniem z tym że w 3 pinowym jedna cewka otwiera a drga zamyka a w 2 pinowym jedna otwiera a zamyka spręzyna. Nie widzę wiekszego sensu kombinować z 3 pinowym skoro 2 pinowych jest na rynku od groma i są do dostania za psie pieniądze


BLACK BERTA 2.0 16V(T) >>> viewtopic.php?f=91&t=604514

Awatar użytkownika
derman
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 15
Rejestracja: wt gru 17, 2013 20:23
Lokalizacja: Zgorzelec

Re: 16V PL , KR , 9A z digifantem

Post autor: derman » ndz cze 15, 2014 14:35

Marszall pisze:Każdy ISV podejdzie nie musi być z PF, może być z ADL, ABF, 2E, PG, 9A, ACE, ABK, NG
W tych modelach jest dwu pinowy na allegro używka ok 100zł, najtańszy zamiennik od 250 a oryginał od ok 800zł nr 037 906 457 C lub D z tego co widzę montowany tylko w autach z grupy VAG o pojemnościach 1.8 do 2.0 (107-115km), a taki z pl 3 pinowy stosowany był od hyundai po ferrari.
Po podłączeniu wtyczki dwu pinowej do trzy pinowego silniczka (pin1 i pin3) krokowiec działa (tak mi się wydaje) 0-1 czyli zamknięty otwarty a silnik skacze na obrotach od 500 do 3000 rmp, Wydaje mi się że będę musiał kupić oryginał chyba że ktoś ma taki trzy pinowy pod digi i działa to dobrze wtedy szukam dalej usterki



Awatar użytkownika
Marszall
Forum Master
Forum Master
Posty: 1937
Rejestracja: ndz lut 26, 2006 16:47
Lokalizacja: Łuków
Kontakt:

16V PL , KR , 9A z digifantem

Post autor: Marszall » pn cze 16, 2014 16:12

za 50 ci moge sprzedać a jak dobrze poszukasz to i taniej znajdziesz


BLACK BERTA 2.0 16V(T) >>> viewtopic.php?f=91&t=604514

Awatar użytkownika
homer21
Forum Master
Forum Master
Posty: 1011
Rejestracja: wt lis 15, 2011 13:25
Lokalizacja: Pniówek

16V PL , KR , 9A z digifantem

Post autor: homer21 » wt cze 17, 2014 00:28

Pany jaka jest wydajność pompy zew. z gx ? Bo cienienie to 6,5 bar ? , bosch 0 580 254 033 , 191 906 01 H


Mój Mk2 1.8 T :D http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=514787" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
Marszall
Forum Master
Forum Master
Posty: 1937
Rejestracja: ndz lut 26, 2006 16:47
Lokalizacja: Łuków
Kontakt:

16V PL , KR , 9A z digifantem

Post autor: Marszall » wt cze 17, 2014 11:20

Do 16V digi na wolnossaku starcza


BLACK BERTA 2.0 16V(T) >>> viewtopic.php?f=91&t=604514

Awatar użytkownika
Marszall
Forum Master
Forum Master
Posty: 1937
Rejestracja: ndz lut 26, 2006 16:47
Lokalizacja: Łuków
Kontakt:

16V PL , KR , 9A z digifantem

Post autor: Marszall » czw cze 19, 2014 13:55

Panowie pytanie do znawcow na ile mozna przesunac odcinke w silniku 2.0 16v 9A/ACE na digi z ADL?
Udal mi sie zdobyc tego kompa i bed na nim skladal. 16v tylko z tego co wiem ma on odcinke cos na poziomie 6800. W poprzedni,16v na digi I mialem odciecie na poziomie 7400 i bylo bardO dobrze. Jak w przypadku digi z ADL? Tez mozna tyle zrbic?

Bede zciagal immo i gosc przesunie mi odrazu limiter tylko nie wiem na ile


BLACK BERTA 2.0 16V(T) >>> viewtopic.php?f=91&t=604514

Awatar użytkownika
homer21
Forum Master
Forum Master
Posty: 1011
Rejestracja: wt lis 15, 2011 13:25
Lokalizacja: Pniówek

16V PL , KR , 9A z digifantem

Post autor: homer21 » śr cze 25, 2014 23:46

walnij 7200 to już max jak na takie silniki


Mój Mk2 1.8 T :D http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=514787" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
toffic
V.I.P.
V.I.P.
Posty: 3842
Rejestracja: pn gru 25, 2006 14:35
Lokalizacja: RKR
Kontakt:

16V PL , KR , 9A z digifantem

Post autor: toffic » czw cze 26, 2014 18:36

7500 da rade



caleczka
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 50
Rejestracja: wt maja 08, 2012 19:28
Lokalizacja: okolice Warszawy

Re: 16V PL , KR , 9A z digifantem

Post autor: caleczka » śr lip 02, 2014 12:14

Witam ponownie,dalej mam problem z digim w mojej pl-ce.Auto zapala wtedy kiedy ma na to ochote,silnik kręci,iskra jest a nie zagada..zapłon jest ustawiony,wolne obroty są ok,ładnie się wkręca na luzie ale podczas jazdy już tak nie jest.W okolicy 2000rpm ma dziure i przestaje jechać,później jakoś się toczy ale bez rewelacji,a jak jest rozgrzany to strasznie nim szarpie i jazda jest masakryczna..Myslałem,że to wina softu z 8v ale założyłem lpg i nadal jest to samo..

EDIT

Dzisiaj podlubalem troche przy aparacie i auto zapaliło,ładnie się wkręcało i nie szarpało.Dopóki było ciepłe to zapalało a jak wystygł to kupa...



Awatar użytkownika
Marszall
Forum Master
Forum Master
Posty: 1937
Rejestracja: ndz lut 26, 2006 16:47
Lokalizacja: Łuków
Kontakt:

Re: 16V PL , KR , 9A z digifantem

Post autor: Marszall » czw lip 03, 2014 19:07

toffic pisze:7500 da rade
Ale czy na seryjnych wałkach ABF nie bedzie tak jak bedzie słabł pod odcinką? W poprzednim 16V miałem max moc na odcięciu ale nie jestem pewiem ile tam dokładnie było odcięcia, 7000 lub wiecej


BLACK BERTA 2.0 16V(T) >>> viewtopic.php?f=91&t=604514

Awatar użytkownika
toffic
V.I.P.
V.I.P.
Posty: 3842
Rejestracja: pn gru 25, 2006 14:35
Lokalizacja: RKR
Kontakt:

16V PL , KR , 9A z digifantem

Post autor: toffic » sob lip 05, 2014 13:43

zależy jak je ustawisz



ODPOWIEDZ

Wróć do „FAQ”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości