16V PL , KR , 9A z digifantem

Gotowe opisy różnych podzespołów aut, także nasze porady.

Moderatorzy: Moderatorzy, VIP

ktory DIGIFANT jest lepszy w 16v

DIGIFANT I z g60
243
50%
DIGIFANT II z gti
241
50%
 
Liczba głosów: 484

Awatar użytkownika
mleko1984
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 270
Rejestracja: pt lut 08, 2008 06:44
Lokalizacja: wrocław

16V PL , KR , 9A z digifantem

Post autor: mleko1984 » pn mar 24, 2014 12:09

No i miałem racje:

http://www.a2resource.com/electrical/co ... fant2.html" onclick="window.open(this.href);return false;

co prawda digifant 2 ale idę o zakład, że diagnostyka działa na tej samej zasadzie.



Awatar użytkownika
mleko1984
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 270
Rejestracja: pt lut 08, 2008 06:44
Lokalizacja: wrocław

16V PL , KR , 9A z digifantem

Post autor: mleko1984 » ndz mar 30, 2014 22:17

Witam,

udało mi się uruchomić diagnostykę w tym ECU. Sprawa jest banalna, jeżeli posiada ktoś multimetr z testem ciągłości obwodu jest jeszcze prościej. Ja tak zrobiłem. Schemat połączenia:
Obrazek

Filmik jak u mnie to działa:
" onclick="window.open(this.href);return false;

Oraz strona z kodami błędów, instrukcją kasowania błędów itp:
http://vagdrivers.net/forums/index.php?showtopic=1492" onclick="window.open(this.href);return false;

Wbrew pozorom bardzo przydatna rzecz. Ktoś kilka postów wcześniej pisał, że w tym wtrysku jest tak mało czujników, że można je oblecieć ręcznie. Ten komputer jest w stanie diagnozować o wiele więcej niż rezystancję układów. Na pewno pokaże, że coś jest nie tak np z kablem. Ja dzięki temu ustaliłem dlaczego należy nie używać białego czujnika temp. tylko niebieski. Sprawę potwierdzę jak kupię nowy oryginalny a na dzień dzisiejszy wychodzi na to, że biały zaburza pomiary z czujnika COPOT i czujnika zamknięcia przepustnicy. Ponadto jest w stanie pokazać czy mieszanka jest za uboga/bogata. I wiele innych.



Awatar użytkownika
Dzikibambosh
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 54
Rejestracja: ndz lip 29, 2012 01:41

16V PL , KR , 9A z digifantem

Post autor: Dzikibambosh » czw kwie 03, 2014 21:56

Siemka ;)
Jestem w trakcie swap'a z 1.3 nz na 1.8 pl. Nie montowałem nawet już ke-jeta tylko od razu wkładam Digi I.
Wypiąłem dzisiaj starą wiązkę ze skrzynki i chciałem podłączyć już nową, ale napotkałem kilka problemów więc pytam.
W starej wiązce do skrzynki szły tylko 4 kostki + masa:
Obrazek
W wiązce od digi mam oczywiście te same 4 kostki+ jakieś jeszcze 3 małe wtyczki (gdzie one idą?):
Obrazek
Ponadto od 4 głównych kostek (jakby dorobione przez kogoś bo zaklejone taśmą izolacyjną) idzie coś takiego:
Obrazek
No i jeszcze przekaźnik 90 z 4ema małymi wtyczkami:
Obrazek
Proszę o pomoc ;)



Awatar użytkownika
KoguT
I am the Stig
I am the Stig
Posty: 2031
Rejestracja: wt lis 14, 2006 21:07
Lokalizacja: Dębica
Auto: VW Golf MK4 Cabrio
Silnik: ABF
Kontakt:

16V PL , KR , 9A z digifantem

Post autor: KoguT » pt kwie 04, 2014 10:38

http://www.a2resource.com/electrical/ma ... fant1.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Tu jest opis pinów z Digi I.

Czerwony gruby koło przekaźnika to na pewno +, przekaźnik jest od grzania sondy,
3 wtyczki przy głównych to jedna jest od temp. oleju do MFA, jedną bodajże zostawiałem wolną,

Resztę postaram się napisać jak MłodyKoguT wróci z roboty. Zerknę co tam było robione, bo już nie pamiętam...



Awatar użytkownika
mleko1984
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 270
Rejestracja: pt lut 08, 2008 06:44
Lokalizacja: wrocław

16V PL , KR , 9A z digifantem

Post autor: mleko1984 » pt kwie 04, 2014 10:52

Hej, jestem świeżo po swapie także mam dla Ciebie kilka rad. Twoje pytania są zbyt ogólne tu nie wystarczy wiedzieć, że masz cztery wtyczki, dobrze jakbyś wiedział co one obsługują, przydałyby się kolory kabli i, do którego czujnika albo elementu lecą a najlepiej symbol kostki. Z którego roku jest wiązka ? Powiem Ci tak: najszybciej to zrobisz posługując się schematami i rozpiską pinów i kolorów kabli. Ja tak zrobiłem i używając starej wiązki od PLa przelutowałem 5 albo 6 kabli w kostce G1 i jeden kabel w kostce F (oznaczenia kostek są tu: http://www.a2resource.com/electrical/CE2.html" onclick="window.open(this.href);return false;) i wtrysk ruszył jak złoto. Tego przekaźnika nie pamiętam (90), może dlatego, że został stary odpowiednik w skrzynce od PL. Na pewno potrzebujesz przekaźnika 165 906 381 (j. t. przekaźnik nr 30, powinien być w gnieździe nr 3 w skrzynce przekaźników). Ta 3-pinowa kostka z taśmą izolacyjną to pewnie do sondy lambda (+ i i do grzałki plus ekranowany kabel sygnałowy od sondy), podobną wtyczkę ma COPOT, jeżeli ma tylko dwa kabelki to może być ISV, jeżeli ma ekran to czujnik stukowy. Sam widzisz, że Twoje informacje są zbyt skąpe żeby dokładnie powiedzieć co to jest. Dobrym sposobem jest użycie multimetru z testem ciągłości obwodu. Wybierz jeden pin z kostki (nie masowy) i zobacz, do którego pinu w kostce od ECU leci. W rozpisce pinów od digifanta dojdziesz od czego ona jest. Z pośród tych pojedynczych kabelków, żółty to złącze diagnostyczne i nigdzie go nie podpinasz, ma leżeć luźno.
Wszystkie potrzebne informacje do swapa można znaleźć na stronie, którą już podałem:
http://www.a2resource.com/electrical/CE2.html" onclick="window.open(this.href);return false; - oznaczenia kostek do skrzynki z przekaźnikami
http://www.a2resource.com/electrical/ma ... fant2.html" onclick="window.open(this.href);return false; - rozpiska pinów i kolorów kabli z ECU (pod digifant II jest digifant I)
https://app.box.com/s/8m74uhoqqgd9p09mlfhf" onclick="window.open(this.href);return false; - moim zdaniem jeden z ważniejszych schematów podłączenia digifanta



Hej,
Link podany przez kolegę KoguT na pewno jest nie do tego kompa. Prawidłowy pinout jest tu:
http://www.a2resource.com/electrical/ma ... fant2.html" onclick="window.open(this.href);return false; (na dole strony jest digi 1)

Digifant 1 stosowany w G60 corrado to tak na prawdę digifant II nie wiem dlaczego wypuszczli go pod nazwą I. Zwróć uwagę, że w tej rozpisce są elementy, które w ogóle nie występują w tym wtrysku:
4 Check Engine Light
13 Airflow Sensor Potentiometer
33 Throttle Potentiometer
Osobne piny dla wszystkich wtryskiwaczy, w digi z G60 jest jeden wspólny sterujący dla wszystkich wtryskiwaczy.



Awatar użytkownika
spirit77
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 357
Rejestracja: pt sie 04, 2006 04:35
Lokalizacja: WOR

16V PL , KR , 9A z digifantem

Post autor: spirit77 » sob kwie 05, 2014 00:58

Ta rozpiska ECU wrzucona przez Koguta wygląda mi na jakąś dziwną hybrydę Digi II z Golfa III i Digi III, ale raczej nie ma co się dziwić. W US potrafili wsadzać dziwne ECU do VW, przykład ECU firmy Temic.


Było: Scirocco GT II 91 RIP
Jest: Scirocco GT II 90
Jest: Scirocco 82

ObrazekObrazekObrazek

sevenos
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 22
Rejestracja: czw maja 29, 2008 13:40
Lokalizacja: Libiąż

16V PL , KR , 9A z digifantem

Post autor: sevenos » sob kwie 12, 2014 11:20

mam problem z jednym kablem żółto czarny pin pojedynczy nie wiem gdzie go wpiąć i co to za kabel odpowiada w wtyczce digi 1
03--sterowanie pompą paliwa (zalacza mase przekaznika pompy)
12 wtryski .... 16 ten kabel to ten do niebieskiej wtyczki.
14 zasilanie...... 14
22 krokowiec....17

nie mam napięcia na cewce ??? zielony podpiołem na -1 a ten czarno żółty mam wpiąć na 15+ do cewki ????

Obrazek



sevenos
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 22
Rejestracja: czw maja 29, 2008 13:40
Lokalizacja: Libiąż

16V PL , KR , 9A z digifantem

Post autor: sevenos » sob kwie 12, 2014 19:32

nie aktualne odpalilem :))))))))))))))))))

dzięki za pomoc :)



Awatar użytkownika
mleko1984
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 270
Rejestracja: pt lut 08, 2008 06:44
Lokalizacja: wrocław

16V PL , KR , 9A z digifantem

Post autor: mleko1984 » ndz kwie 13, 2014 17:38

Z tego co pamiętam drugi kabel do cewki był czerwony. Jeżeli jest to ten czarno-żółty, o którym myślę tzn, przekaźnik pompy paliwa to zdaje się musisz go wlutować do przekaźnika nr 30 w pin 87, zobacz na schemacie: https://app.box.com/s/8m74uhoqqgd9p09mlfhf" onclick="window.open(this.href);return false;.



Awatar użytkownika
mleko1984
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 270
Rejestracja: pt lut 08, 2008 06:44
Lokalizacja: wrocław

16V PL , KR , 9A z digifantem

Post autor: mleko1984 » ndz kwie 13, 2014 17:44

Wygląda to raczej na pin 14 we wtyczce od digi, czyli i tak pin 87 w tym przekaźniku . Dlaczego nie wiesz do którego pinu we wtyczce ten kabel leci ? Widzę, że masz multimetr. Nie powinno być problemu no chyba,że kabel jest gdzieś przerwany.



Awatar użytkownika
mleko1984
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 270
Rejestracja: pt lut 08, 2008 06:44
Lokalizacja: wrocław

16V PL , KR , 9A z digifantem

Post autor: mleko1984 » ndz kwie 13, 2014 20:27

Oczywiście kabel wlutuj z tyłu skrzynki bezpieczników w kabel, który leci do pinu 87 w przekaźniku nr 30.



Awatar użytkownika
anti_tank
Ma gadane
Ma gadane
Posty: 198
Rejestracja: śr cze 05, 2013 18:15
Lokalizacja: Jaroszów/Strzegom [DSW]

16V PL , KR , 9A z digifantem

Post autor: anti_tank » pn kwie 14, 2014 23:17

Przestudiowałem temat i mniej więcej wiem co mnie czeka, jednak może ktoś jeszcze mi ostatecznie podpowie i naprostuje, mianowicie..

Mam pod maską PF (uszkodzonego) i planuję wsadzić 9A na osprzęcie z PF.

1. Co będę dokładnie potrzebować z zakupem 9A? Goły blok wystarczy, czy potrzebuję jakieś części osprzętu?
2. Co będę musiał wyrzeźbić? Z tego co wyczytałem to listwę wtryskową z 1.8T z przedłużkami. Coś jeszcze?
3. Co pasuje p&p a co trzeba kombinować? Jak kwestia skrzyni biegów?

Z góry dziękuję za jakieś odpowiedzi a ja ide dalej studiowac stronki tego tematu.



Awatar użytkownika
KoguT
I am the Stig
I am the Stig
Posty: 2031
Rejestracja: wt lis 14, 2006 21:07
Lokalizacja: Dębica
Auto: VW Golf MK4 Cabrio
Silnik: ABF
Kontakt:

16V PL , KR , 9A z digifantem

Post autor: KoguT » wt kwie 15, 2014 09:16

Wszystko znajdziesz w temacie.
Co do skrzyni to zostaw swoją. Tylko musisz zostawić ją ze sprzęgłem. Dzięki temu sprzęgło będziesz miał lżejsze :bigok:

Będziesz potrzebował cały słupek z kolektorami. Dobrze gdybyś miał łapę jeszcze na pompie wody ale może i bez niej się obejdzie.



caleczka
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 50
Rejestracja: wt maja 08, 2012 19:28
Lokalizacja: okolice Warszawy

16V PL , KR , 9A z digifantem

Post autor: caleczka » pt maja 02, 2014 11:06

Cześć,
przekładam digi 1 z pastucha B3 PG pod mojego PL-a ze starą skrzynką.ogarnąłem już wszystkie wtyczki oprócz dwóch,6-pinowa(przewody-czerwony,czarno-żółty,czarno-biały,czerwono-żółty... I 1-pinowa(kabel żółty)



Obrazek

A jeszcze druga sprawa jak spiąć resztę bo przy silniku już raczej wszystko jest ok.został mi wolny brązowy czujnik i ten po lewej stronie tego króćca(można go do czegoś wykorzystać?)
Ostatnio zmieniony pt maja 02, 2014 17:25 przez caleczka, łącznie zmieniany 1 raz.



ODPOWIEDZ

Wróć do „FAQ”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Majestic-12 [Bot] i 2 gości