Ostrzeganie o nie wyłączeniu świateł w MK3

Gotowe opisy różnych podzespołów aut, także nasze porady.

Moderatorzy: Moderatorzy, VIP

Awatar użytkownika
Cefaloid
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 513
Rejestracja: śr sty 04, 2006 14:02
Lokalizacja: qqqq

Ostrzeganie o nie wyłączeniu świateł w MK3

Post autor: Cefaloid » śr sie 09, 2006 21:19

Niektóre MK3 nie miały tego ale łatwo dorobić ten bajer.
Tutaj PDF z opisem co i jak

PS. Dzięki Donpablobbowi (kilkanaście postów poniżej) muszę jedno sprostować w instrukcji: Kabel wyłącznika otwarcia drzwi jest ŻÓŁTO-BRĄZOWY a nie biało-brązowy!
W wolnej chwili poprawię instrukcję.
Ostatnio zmieniony śr lis 08, 2006 12:50 przez Cefaloid, łącznie zmieniany 1 raz.


Konto usunięte.

Awatar użytkownika
Bożuch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 372
Rejestracja: ndz cze 12, 2005 22:05
Lokalizacja: Katowice
Kontakt:

Post autor: Bożuch » czw sie 10, 2006 10:41

a do mk2 jest cosik takiego ? bo mam taki osobny brzeczek ale on ostatnio się zepsół i rozładował mi akumulator :(


PozdraVWiam - Tomek :pub:

zapraszam do oględzin mojego VWeja :bajer:

http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=224068

Awatar użytkownika
Cefaloid
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 513
Rejestracja: śr sty 04, 2006 14:02
Lokalizacja: qqqq

Post autor: Cefaloid » czw sie 10, 2006 11:55

Nic nie stoi na przeszkodzie by ten sam przekaźnik 36 założyć do MKII czy do jakiegokolwiek innego. Opis wyprowadzeń przekaźnika:

58R - do prawego światła pozycyjnego
58L - do lewego światła pozycyjnego
85 - do wyłącznika drzwi (zwarcie do masy = otwarte drzwi)
86 - do stacyjki (brak napięcia = wyjęty kluczyk / wyłączony zapłon). Jak stacyjka nie ma wyłącznika na kluczyk to podłączamy to do plusa za wyłącznikiem zapłonu.

Pewnie kabelki już masz gotowe od obecnie założonego.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony czw sie 10, 2006 12:55 przez Cefaloid, łącznie zmieniany 1 raz.


Konto usunięte.

Awatar użytkownika
djtom
V.I.P.
V.I.P.
Posty: 32166
Rejestracja: wt sty 10, 2006 14:51
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: djtom » czw sie 10, 2006 12:09

tylko własnie u mnie chyba nie ma czegos takiego jak gaszenie radia wyjęciem kluczyka :(

[ Dodano: Czw Sie 10, 2006 12:09 ]
ale w sumie to tego nie chce bo czasem zdaza mi sie postac gdzies na postojówkach, wiec wystarczy mi na drzwi..


Nocne Mary Squad :partyman:
djtom w 2009 pisze:Sebastian.... gratuluję. :prayer:

Zlot w Nysie na dzień dzisiejszy jest najlepszym zlotem w kraju w całorocznym kalendarzu.

Awatar użytkownika
Bożuch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 372
Rejestracja: ndz cze 12, 2005 22:05
Lokalizacja: Katowice
Kontakt:

Post autor: Bożuch » czw sie 10, 2006 12:23

Hmm... czy dam rade to wykombinować :-k


PozdraVWiam - Tomek :pub:

zapraszam do oględzin mojego VWeja :bajer:

http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=224068

Awatar użytkownika
Cefaloid
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 513
Rejestracja: śr sty 04, 2006 14:02
Lokalizacja: qqqq

Post autor: Cefaloid » czw sie 10, 2006 12:59

djtom pisze:tylko własnie u mnie chyba nie ma czegos takiego jak gaszenie radia wyjęciem kluczyka :(
Nic nie szkodzi że nie ma - zamiast do kluczyka przyłączysz się do plusa za wyłacznikiem zapłonu.

Zamiast sygnalizować zapalone światła przy otwartych drzwiach kierowcy i wyjętym kluczyku będzie to wtedy robić przy otwartych drzwiach i wyłączonym zapłonie. Funkcjonalnie wg mnie jest to praktycznie tak samo dobre rozwiązanie.


Konto usunięte.

greg

Post autor: greg » czw sie 10, 2006 13:00

Bożuch pisze:Hmm... czy dam rade to wykombinować
da



Awatar użytkownika
djtom
V.I.P.
V.I.P.
Posty: 32166
Rejestracja: wt sty 10, 2006 14:51
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: djtom » czw sie 10, 2006 13:05

tzn jesli ma działac to nie chciałbym własnie zeby kluczyk był brany pod uwagę przez układ. interesuje mnie tylko zeby bzykał jak otwieram drzwi a jakiekolwiek światło zewnętrzne jest zapalone.


Nocne Mary Squad :partyman:
djtom w 2009 pisze:Sebastian.... gratuluję. :prayer:

Zlot w Nysie na dzień dzisiejszy jest najlepszym zlotem w kraju w całorocznym kalendarzu.

Awatar użytkownika
Cefaloid
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 513
Rejestracja: śr sty 04, 2006 14:02
Lokalizacja: qqqq

Post autor: Cefaloid » czw sie 10, 2006 13:12

djtom pisze:tzn jesli ma działac to nie chciałbym własnie zeby kluczyk był brany pod uwagę przez układ. interesuje mnie tylko zeby bzykał jak otwieram drzwi a jakiekolwiek światło zewnętrzne jest zapalone.
No to będzie jeszcze prościej - nie podłączaj w ogóle tego przewodu od stacyjki / zapłonu i będzie dokładnie tak działać.


Konto usunięte.

Awatar użytkownika
djtom
V.I.P.
V.I.P.
Posty: 32166
Rejestracja: wt sty 10, 2006 14:51
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: djtom » sob sie 12, 2006 19:24

no i niestety :(

UWAGI:
1. Ta pojedyncza wtyczka z biało-brązowym jest zupełnie inna u mnie niż na fotce (inny kształt).
2. specjalnie uchyliłem tylny boczek zeby zobaczyć jakie kable wychodzą z czujnika otwarcia. Wychodzą trzy - w tym rzeczywiście też biało-brązowy ale to chyba nie był ten sam który jest w tej pojedynczej wtyczce... (wyrażnie inny odcień brązu). Może to głupie ale chyba ten kabel jeszcze przez coś musi przechodzic.


Nocne Mary Squad :partyman:
djtom w 2009 pisze:Sebastian.... gratuluję. :prayer:

Zlot w Nysie na dzień dzisiejszy jest najlepszym zlotem w kraju w całorocznym kalendarzu.

Awatar użytkownika
Cefaloid
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 513
Rejestracja: śr sty 04, 2006 14:02
Lokalizacja: qqqq

Post autor: Cefaloid » sob sie 12, 2006 23:08

Może być tak że inny rocznik - nieco inne wiązki. Otwarcie drzwi = zwarcie do masy, mając miernik uniwersalny powinno się dać wyłapać który to kabel. Z odpiętym akumulatorem, miernik ustaw na piszczenie i wepnij jedną sondę na masę. Teraz podpinaj drugą na kolejne kabelki. Powinno piszczeć przy otwartych drzwiach a przy zamkniętych nie. O ile uda się taki znaleźć przy przekaźnikach to sukces. Jak się nie uda w najgorszym wypadku można pociągnąć kawałek przewodu i podłączyć się gdzieś, gdzie wiadomo że jest to kabel od wyłącznika drzwi. Jeden z przewodów przy wyłączniki drzwiowym kierowcy to masa, jeden jest od świateł kabiny a ostatni jest nasz.
Ostatnio zmieniony sob sie 12, 2006 23:18 przez Cefaloid, łącznie zmieniany 1 raz.


Konto usunięte.

Awatar użytkownika
djtom
V.I.P.
V.I.P.
Posty: 32166
Rejestracja: wt sty 10, 2006 14:51
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: djtom » sob sie 12, 2006 23:15

tzn ja widziałem ze kolory sa inne tuz przy wyłączniku i przy wtyczce "niby tej". Kurde, nie mam miernika, jak to sprawdzic inaczej?


Nocne Mary Squad :partyman:
djtom w 2009 pisze:Sebastian.... gratuluję. :prayer:

Zlot w Nysie na dzień dzisiejszy jest najlepszym zlotem w kraju w całorocznym kalendarzu.

Awatar użytkownika
Cefaloid
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 513
Rejestracja: śr sty 04, 2006 14:02
Lokalizacja: qqqq

Post autor: Cefaloid » sob sie 12, 2006 23:26

Bez miernika:
potrzebna bateria + żaróweczka lub cokolwiek co świaci /gra itp - i wpinamy je tak jak miernik.


Konto usunięte.

Awatar użytkownika
djtom
V.I.P.
V.I.P.
Posty: 32166
Rejestracja: wt sty 10, 2006 14:51
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: djtom » sob sie 12, 2006 23:31

czyli minus baterii do masy auta, plus prrzez żarówkę w to złącze i bawić się czujnikiem?


Nocne Mary Squad :partyman:
djtom w 2009 pisze:Sebastian.... gratuluję. :prayer:

Zlot w Nysie na dzień dzisiejszy jest najlepszym zlotem w kraju w całorocznym kalendarzu.

ODPOWIEDZ

Wróć do „FAQ”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot], Pablo_krk i 4 gości