Może opiszę po kolei co się wydarzyło. Od jakiegoś czasu jeżdżę na ECON. Wczoraj jadąc przycisnąłem obieg wewnętrzny co spowodowało wyłączenie ECON. W tym samym momencie rozległ się głośny hałas i odczuwalna była wibracja na pedałach. Po chwili ucichło. Gdy chciałem włączyć z powrotem ECON znowu rozległ się hałas i nie chciał ustąpić więc wcisnąłem ECON z powrotem i już nie ruszałem byleby było cicho.
Zajechałem do mechanika i on na oko stwierdził, że to sprzęgło klimy sie rozsypuje. Niby widział nawet jakieś opiłki. Przygazował silnikiem i hałas ustąpił. Kazał wyłączyć klimę i nie włączać, postraszył kosztowną naprawą i stwierdził żeby przejeździć tak do wiosny. Myślę sobie że przecież zimą będę potrzebował nawiew na szybę więc to musi być naprawione.
Pojechałem do drugiego speca i on też potwierdził że to sprzęgło klimy.
On też poradził nie włączać klimy (jeździć na ECON) to nic się nie stanie narazie. Ale dzisiaj jadę sobie z wyłączoną klimą i nagle słyszę ten przeraźliwy dźwięk znowu. Przy nabieraniu obrotów dźwięk narastał. W którymś momencie rozległ się dźwięk jakby coś odpadło, uderzyło mi to jeszcze w podwozie i gdzieś poleciało.
Oto zdjęcie tej części z której odpadł element:

Na tym zaznaczonym kole jeszcze wczoraj miałem taki metalowy talerz takiej samej wielkości przykręcony nakrętką. Ten talerz kolebotał się cały przy dotykaniu palcem. Mechanior próbował to przykręcić ale nie dało się bo kreciło się z drugiej strony. No i dzisiaj odpadło. Plusem jest to że po odpadnięciu ten hałas od razu zniknął. Jednak od momentu gdy to odpało mam klime na OFF i boję się włączyć żeby sprawdzić co działa a co nie.
Moje pytanie co mi odpadło i czy ta rzecz to sprzęgło klimy?
Na allegro znalazłem sprzęgła klimy o numerze 1J0 820 811 L/M i 1J0 820 811 L. Czym one się różnią? Które powinienem kupić?
p.s. Zdiagnozowałem vag'iem i wyszedł jeszcze błąd :
00603 - silnik klapy nawiewu i odmrażania.