Jak zdemontować plastiki wokół stacyjki

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
mojama
Użytkownik
Użytkownik

Jak zdemontować plastiki wokół stacyjki

Post autor: mojama » sob lut 09, 2008 17:06

Witam,

Chciałbym odświeżyc te plastiki wokół stacyjki bo mam w kiepskim stanie. Potrzebuje je odkręcić i popracować nad nimi w zaciszu domowym :)
Oczywiście nie udało mi się tego zrobić podczas dzisiejszej próby.
Otóż od dołu odkręciłem te dwie śruby na skrajach i torx20 gdzieś po środku:

Obrazek

Górna część plastiku ładnie poszła w górę ale ta dolna trzymana jest jeszcze przez śruby które chowają się za kierownicą:

Obrazek

Jak je odkręcić? Jest tak mało miejsca że żaden śrubokręt mi nie pasuje. Czy należałoby najpierw (nie daj Bóg) odkręcić kierownicę?

Druga sprawa, ta górna część w sumie nie trzyma się już na niczym tylko na tej maskującej "firance" połączonej z tym elementem:

Obrazek

Jak ten element się wyjmuje? Troche próbowałem go podważać ale zrezygnowałem bojąc się że coś połamię. Potwierdzcie mi że go nic nie trzyma i trzeba go po prostu wyciągnąć.

pozdrawiam,

Awatar użytkownika
cylinder
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: cylinder » sob lut 09, 2008 17:17

Witam, wkrety pod kiera mozna odkrecic za pomoca małego srubokreta krzyzaka, nie musisz odkrecac kierownicy, musisz ja tak przekrecic aby uzyskac jak najwiecej miejsca srubokret, natomias ten plastk z fieranka trzyma sie na zatrzaskach, trzeba je podwadzic i wtedy wyjdzie razem z ta osłona pod licznikiem.
na takich zatrzaskach jest.
Obrazek
Przed sciagnieciem dolnego plastiku musisz jescze sciagnac ten plastik do regulacji wysokosci kierownicy.(dwie sruby torx)

Awatar użytkownika
mojama
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: mojama » ndz lut 10, 2008 17:34

Próbowałem dzisiaj odkręcić te śruby które schowane są za kierownicą bardzo długim i cienkim śrubokrętem. Niestety nie udało się.
Uważam, że jest to niemożliwe. Kierownica (obojętnie w jakiej pozycji) minimalnie zgina mi tor śrubokręta i nie trafiam w łepek. Na moje oko można to odkręcić jakimś zginanym cudactwem :kac:

Awatar użytkownika
cylinder
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: cylinder » ndz lut 10, 2008 18:10

ja to odkrecałem własnie takimc ienkim a długim srubokretem, kiera delikatnie zmienia tor srubokreta, ale da rade odkrecic, mozesz czyms poswiecic sobie zeby namiezyc łepek wkretu.
Troche cierpliwosci i wytrwałosci a da rade.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”