[mk4] Przegrzena koło
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
[mk4] Przegrzena koło
Cześć
Czy po raz przegrzanym kole do takiego stopnia, że się kopciło i było czuć spaleniznę należy wymienić od razu tarczę hamulcową i łożysko koła? Chodzi o lewy przód.
Czy po raz przegrzanym kole do takiego stopnia, że się kopciło i było czuć spaleniznę należy wymienić od razu tarczę hamulcową i łożysko koła? Chodzi o lewy przód.
[mk4] Re: Przegrzena koło
Bez przesady. Jedyne co to pewnie klocki się zeszkliły. Chyba że tarcza kiepskiej jakości była i powstały spękania na powierzchni...
Klocków jeszcze nie oglądałem, ale dzisiaj już koło się nie grzeje więc nie wiem co mogło być. Jedynie przytopiła się izolacja wiązki elektrycznej oraz czujnik odpadł z klocka. Tarcza nie wygląda na przepaloną.
Pytanie. Czy jest dużym problemem wymienić wiązkę przy kole? Widzę, że leci do komory silnika, ale gdzie dalej? Jest tam jakaś wtyczka? Zestawy z ASO są zakończone kabelkami więc trzeba wciąć się do istniejącej wiązki?
Drugie pytanie dotyczy zacisków. Te były regenerowane profesjonalnie regenerowane w 2020 r. więc mają nie całe dwa lata a już miałem problem z grzejącym się kołem z tyłu, a teraz z przodu. Czy w związku z tym lepiej kupić nowe zaciski trw lub ate czy znowu iść w regenerację tych? Czy możliwa jest też teoria o tym że na zacisku i zwrotnicy prowadzenia się już tak wytarły, że klocek się blokuje?
Pytanie. Czy jest dużym problemem wymienić wiązkę przy kole? Widzę, że leci do komory silnika, ale gdzie dalej? Jest tam jakaś wtyczka? Zestawy z ASO są zakończone kabelkami więc trzeba wciąć się do istniejącej wiązki?
Drugie pytanie dotyczy zacisków. Te były regenerowane profesjonalnie regenerowane w 2020 r. więc mają nie całe dwa lata a już miałem problem z grzejącym się kołem z tyłu, a teraz z przodu. Czy w związku z tym lepiej kupić nowe zaciski trw lub ate czy znowu iść w regenerację tych? Czy możliwa jest też teoria o tym że na zacisku i zwrotnicy prowadzenia się już tak wytarły, że klocek się blokuje?
Te zaciski przednie FSIII to są prowadzone na takich ekręcanych sworzniach. Jeśli są skorodowane wewnątrz to będą się blokować. Musisz je wykręcić i zobaczyć. To tak hak że sworzniami w mechanizmie wycieraczek. Tam si6 może zablokować głównie przez korozja. Zaciski w mk4 to najlepiej raz do roku sprawdzić i przesmarować. Uszkodzenia jarzma raczej to raczej sporadycznie występuje.
Ciekawe, też mam zaciski FSIII i jeszcze żadnych problemów z nimi nie było. Tłoczki etc. chyba jeszcze wszystko siedzi oryginalne, jedynie prowadnice były zmieniane (ale tutaj zgodnie ze sztuką powinno się je wymieniać za każdym razem przy demontażu). Z tyłu faktycznie jest problem z mechanizmem ręcznego i tam te zaciski często siadają...
Jak się regeneruje zaciski na zamiennikach to po latach wychodzi co to warte było...
Właśnie oddawałem do firmy zajmującej się regeneracją w której nie wiadomo jakich części użyto. Teraz kupiłem Frenkit. Ale oryginalnych zestawów naprawczych z tłoczkiem chyba nie ma? W katalogu są uszczelki ale nie widzę tłoczka,.
Kiedyś dobre były firmy autofren. Ostatnio kupiłem kilka zestawów tej firmy. Wiosna będę atakował swoje tourany i robił kompleksowo wszystkie hamulce.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to