Skoda Octavia VRS 2.0 TSI 245HP
Moderatorzy: palio, jhosef, VIP
Re: Skoda Octavia VRS 2.0 TSI 245HP
No czyli typowa charakterystyka turbo-benzyny zamienia się obecnie w diesla, ciekawe jaka będzie trwałość układów napędowych itd.
Bo dawniej w benzynie sprzęgło było bardzo trwałe.
I teraz już wiadomo skąd to czerwone pole w Octavii RS przy 6k obrotach po prostu ten silnik jedzie dołem i środkiem, góry nie ma.
i to właśnie jeśli mowa o vagach rozpoczęło się od czasów golfa 7.
Bo dawniej w benzynie sprzęgło było bardzo trwałe.
I teraz już wiadomo skąd to czerwone pole w Octavii RS przy 6k obrotach po prostu ten silnik jedzie dołem i środkiem, góry nie ma.
i to właśnie jeśli mowa o vagach rozpoczęło się od czasów golfa 7.
- kamska
- Użytkownik
- Auto: Skoda Karoq Sportline FL 2.0 TDI, Suzuki Bandit 650N, Renault Premium 270dci, Kangoo 1,5 DCI
Ja tam wole poczciwe TDI, póki jest dostępne bo nie wiadomo jak długo będą mogli produkować...Pastusiak pisze: ↑sob wrz 10, 2022 19:38Dziwne jest tylko to że taka potężna turbo-benzyna i zrobili czerwone pole przy 6k obrotach, niedługo to przy 5 będzie jak w 2,0 TDI, raczej przy takich silnikach fajnie jak się wkręca i dobrze środkiem i górą idzie a nie jak diesel.
Może przy dsg nie ma takich potrzeb ale jak manual np to fajnie jest sobie powkręcać a nie jeździć jak ropą.
seryjne 2.0 TDI 150PS 4,7l w 1500kg Karoq, fakt spokojna trasa. Ale mimo wszystko, jaka benzyna to zrobi? 8,8 s do setki w serii i bardzo podatna na modyfikacje. Ropa ma potencjał, z resztą auto w dieslu jest znacznie droższe w zakupie.
Fakt wrażenia z jazdy PB trochę inne...
- kamska
- Użytkownik
- Auto: Skoda Karoq Sportline FL 2.0 TDI, Suzuki Bandit 650N, Renault Premium 270dci, Kangoo 1,5 DCI
Znajoma w passacie 2001r 1.9 TDi 131 PS ( nówka) wcześniej jeździła beczką starym D mercedesem, chciała lać do Passka benzyne, dziś się nie da .
Dziś w nowym TDI nic już nie słychać w kabinie.
- kamska
- Użytkownik
Mocne silniki ze stajni Vaga są tylko w DSG od 184 w GTD w Golf i Octavi III się zaczyna i wszystko co mocniejsze. Niedostępne są w manualach.Pastusiak pisze: ↑sob wrz 10, 2022 19:38Dziwne jest tylko to że taka potężna turbo-benzyna i zrobili czerwone pole przy 6k obrotach, niedługo to przy 5 będzie jak w 2,0 TDI, raczej przy takich silnikach fajnie jak się wkręca i dobrze środkiem i górą idzie a nie jak diesel.
Może przy dsg nie ma takich potrzeb ale jak manual np to fajnie jest sobie powkręcać a nie jeździć jak ropą.
Współczesna hybryda jeszcze mniej, a MPI z LPG wyjdzie podobnie, pamiętaj że diesel spali 5/100 ale 1 litr kosztuje wciąż w okolicy 7zł, zagazowana bena spali z 10 ale cena lpg jest o połowę niższa.
No i spalanie 4,7/100 to raczej po dłuższej spokojnej jeździe? Wątpię żeby zaraz po wyjechaniu z garażu tyle palił, więc pytanie ile w rzeczywistości spalił.
Mi się udało zejść w Scirocco 2,0 TDI 140 do 3,9 ale to było 30 km jazdy równo 70 km/h na drodze wojewódzkiej, tak normalnie ciężko o taki wynik.
- doggie
- V.I.P.
- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
To fikcja podana na papierze. Z wiatrem i z górki swoim Tiguanem TDI 210hp też mogłem wycisnąć 4,5 ale podczas normalnej jazdy a zwłaszcza uśrednionej nie ma na to szans. Poza tym wówczas masz z 70 koni do dyspozycji a nie 150, bo jeśli chcesz mieć 8,8 do setki to spalanie x2 zwłaszcza w nadwoziach typu kiosk na kółkach jak Tiguan i inne podobne
- kamska
- Użytkownik
Na dzień dzisiejszy 2900km 6.1/100km ale gdy ją odbierałem, to miała 8.2 pewnie dużo testów fabryka przeprowadziła. Aktualnie jezdze po miescie, raptem 2-3 długie trasy miała a srednia 6.1 a lubię czasami pociskać na expresówce.doggie pisze: ↑śr wrz 21, 2022 12:09To fikcja podana na papierze. Z wiatrem i z górki swoim Tiguanem TDI 210hp też mogłem wycisnąć 4,5 ale podczas normalnej jazdy a zwłaszcza uśrednionej nie ma na to szans. Poza tym wówczas masz z 70 koni do dyspozycji a nie 150, bo jeśli chcesz mieć 8,8 do setki to spalanie x2 zwłaszcza w nadwoziach typu kiosk na kółkach jak Tiguan i inne podobne
Golf 1.6 TDi gdy go brałem, miał 5,9 l/100 gdy oddawałem 5.2l wiec jednak mniej palił robiac podobna prace. 0,9l mniej na 100km
Przy dzisiejszym taryfikatorze, nawet 70 koni jest niebezpieczne
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony pt wrz 23, 2022 21:10 przez kamska, łącznie zmieniany 1 raz.
- kamska
- Użytkownik
Diesla w firmę wrzucisz, vat odliczyć ( raptem 8%), ale wróci do normy. LPG same kłopoty... ale kto co lubiPastusiak pisze: ↑śr wrz 21, 2022 10:46Współczesna hybryda jeszcze mniej, a MPI z LPG wyjdzie podobnie, pamiętaj że diesel spali 5/100 ale 1 litr kosztuje wciąż w okolicy 7zł, zagazowana bena spali z 10 ale cena lpg jest o połowę niższa.
No i spalanie 4,7/100 to raczej po dłuższej spokojnej jeździe? Wątpię żeby zaraz po wyjechaniu z garażu tyle palił, więc pytanie ile w rzeczywistości spalił.
Mi się udało zejść w Scirocco 2,0 TDI 140 do 3,9 ale to było 30 km jazdy równo 70 km/h na drodze wojewódzkiej, tak normalnie ciężko o taki wynik.
pozdrawiam
Trwałość diesla razy trzy w stosunku do benzyny. A taka sytuacja na czasie umnie w robocie. Kolega ma audi a4 2008r 1.8 tfsi. Cos mu tam wariator zaczął szwankować. No i chyba wymieni łańcuch i ślizgi. Generalnie rozrzadzik plus to koło bo tylko jedno. I co jaki wynik? Jeszcze nie mam pełnej kwoty ale słyszałem że będzie 4000 zł. Zerknijcie sobie ile kosztuje silnik na allegro 1.8 tfsi a ile 2.0 tdi. Zobaczcie opinie tych 1.8tfsi z tych lat 2007 itp, jaką ich trwałość jest.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to
- doggie
- V.I.P.
Ale to nie ma związku z aktualnymi silnikami TSI/TFSI. Poza tym żaden TDI nie ma 3x większej żywotności. 2.0 TDI PD były zaje...te pompy oleju, pękające głowice i mnóstwo innych pierdów, nic lepsze od tamtych TSI.
muszę Ci chyba orzypomniec że vp miały problemy z puszczaniem uszczelki głowicy na drugim garze że PD mają do dziś problem z gniazdami pompowtryskow.
Pompa oleju? Hmm to w klasie premium czyli audi a4 i wyższe czy VW Passat i nie tylko tdi miało ta pompę na imbus kolego ale benzynki też.
Jesli chodzi o żywotność to diesel zawsze jest żywotniejszy. Ile trzeba km trzeba dieslem wykonać by pierścienie na tłokach się skończyły. W benzynie jak masz nakulane 40-50 tys to masz sprężanie książkowe ake przy 150 tys masz już 1 bara mniej przy 250 to że 2 bary mniej. A zobacz tdi po 400 tys miał więcej o kilka barów jak to co podaje producent.
Pompa oleju? Hmm to w klasie premium czyli audi a4 i wyższe czy VW Passat i nie tylko tdi miało ta pompę na imbus kolego ale benzynki też.
Jesli chodzi o żywotność to diesel zawsze jest żywotniejszy. Ile trzeba km trzeba dieslem wykonać by pierścienie na tłokach się skończyły. W benzynie jak masz nakulane 40-50 tys to masz sprężanie książkowe ake przy 150 tys masz już 1 bara mniej przy 250 to że 2 bary mniej. A zobacz tdi po 400 tys miał więcej o kilka barów jak to co podaje producent.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to
- doggie
- V.I.P.
Temat jest o kilkuletnim TSI/TFSI, nie mam zamiaru schodzić do dyskusji o śmierdzących klekotach z lat 80-tych.