***Kupujemy używany samochód - informacje pytania, porady***
Moderatorzy: palio, jhosef, VIP
Re: ***Kupujemy używany samochód - informacje pytania, porady***
Kolega z pracy ma takiego 308 św 1.6 hdi i też mu tam się pocilo. Podjechał po pracy do mnie i się okazało że oring był uszkodzony. Poleciał do IC i kupił chyba za 10 zł. Wymienił i po temacie.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to
Dopóki nie kupi to raczej nikt się nie zgodzi na sprawdzenie tegodoggie pisze:Zapocenie to nie problem jesli nie ma oleju w IC
Koledzy warto się zainteresować tym autem?
https://www.mobile.de/pl/Samochod/Seat- ... 29955.html
https://www.mobile.de/pl/Samochod/Seat- ... 29955.html
Najlepiej to zdjąć przewód z ic i zobaczyć co tam jest.
Witam.
CZy jest ktoś na forum kto jest mi w stanie odpłatnie zweryfikować historię serwisową Golfa VII?
CZy jest ktoś na forum kto jest mi w stanie odpłatnie zweryfikować historię serwisową Golfa VII?
Zweryfikować to raczej się nie da. Można tylko odczytać to co było robione przy aucie gdy odwiedził autoryzowana sracje obsługi. To co robił odwiedzając nieautoryzowany serwis to raczej nikt nie zweryfikuje.
- doggie
- V.I.P.
- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
Pytając o historię serwisową każdy chyba ma na myśli serwis ASO a nie garaż u Mietka, przynajmniej tak mi sie wydaje.
Ale już nie ma obowiązku serwisowania auta koniecznie w autoryzowanej stacji. Unas jest taki dos fany zakład mechaniki pojazdowej autosan specjalizują się w volvo. Poprawiają wiele robut po aso volvo i co teraz? Moj dobry kolega tam kierownikiem jest. Z Koszalina auta przyjeżdżają bo tają opinie mają. I co autoryzacji nie mają i nie chcą ja mieć. Teraz będziesz tam naprawiał auto to co historii nie będzie co nie. Co ci po sprawdzeniu w aso. Jak przerysujesz cały bok auta to oddasz do aso na naprawę za 5 tys zł albo więcej czy do jakiegoś normalnego zakładu lakierniczeg, który zrobi to za 2000 czy nawet 2500? Kiedyś kolega oddał auto do aso to mu tak pomalowali maskę że komara zamalowali. Niekiedy lepiej poza aso pewne rzeczy robić. Taniej i lepiej będzie zrobione. A w historii będzie że auto przez 5 lat to tylko oleje i filtry miało robione.
-
- Użytkownik
Panowie od czego zależy jak ciężko "chodzi" sprzęgło? Gdzieś usłyszałem, że niby ciężko wciskające sprzęgło oznacza że dwumasa siada...
Szukam auta, jeździłem 3 Peugeotami 308,
- pierwszy 1.6 BlueHDI sprzęgło wciskalo się ciężej jak w moim starym golfie (mam jednomas może dlatego?)
- drugi 2.0 BlueHDI tutaj to już w ogóle trzeba było gnieść sprzęgło, nie wydało mi się to normalne żeby tak ciężko wciskalo się sprzęgło. Przypomniały mi się czasy jak u wujka Ursusem 360 jeździłem
- trzeci 1.6 BlueHDI i tu w miarę normalnie ale i tak nie tak lekko jak w moim mk4.
Szukam auta, jeździłem 3 Peugeotami 308,
- pierwszy 1.6 BlueHDI sprzęgło wciskalo się ciężej jak w moim starym golfie (mam jednomas może dlatego?)
- drugi 2.0 BlueHDI tutaj to już w ogóle trzeba było gnieść sprzęgło, nie wydało mi się to normalne żeby tak ciężko wciskalo się sprzęgło. Przypomniały mi się czasy jak u wujka Ursusem 360 jeździłem
- trzeci 1.6 BlueHDI i tu w miarę normalnie ale i tak nie tak lekko jak w moim mk4.
ALH -> seria 98,1KM/225Nm -> soft 122,2KM/290,5Nm -> 0,205 & korekta 142,5KM/319Nm
Od dociku zależne. W dwumasie koło zamachowe jest grubsze więc docisk jest cienki a w jednomasie zamach cuenki więc więcej miejsca zostaje na konstrukcje docisku. Grubszy docisk to łatwiej zrobić kołyskę na słoneczko by zwalniało tzw żelazo. Nie dość że na jednomasie miękko pedal sprzęgła chodzi to jeszcze mocniej klei tarcze
Te hdi to nie mają lekko działającego sprzęgła. Ja jak co jakiś czas jadę swoim leonkiem to się zastanawiam czy wcisnąĺem czy nie bo taka jest różnica.
- doggie
- V.I.P.
- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
Każdy przecież serwisuje gdzie chce, ASO jest historia, nie w ASO nie ma jej w sieci ale może być w danym warsztacie a można i samemu prowadzić książkę serwisową. Nie chodzi o to tylko jeśli ktoś pyta o historię serwisową to pyta o historię w ASO. A poza tym np. Peugeot nie prowadzi pełnej historii w EU, tylko akcje serwisowe a normalne wizyty są tylko w danym ASO. BMW serwisowałem poza ASO a w nieautoryzowanym serwisie BMW Kwiatkowski w Luzinie, prowadzili historię serwisową wszystkich swoich klientów. Peżo serwisuję w ASO bo mam tam dobrego kolegę bo tak bym to olał pewnie
Raczej nie, jak dwumas siada to prędzej szarpie, brak płynności w ruszaniu, telepie, wibracje i stuka.flatron1984 pisze: ↑śr sie 03, 2022 22:47Panowie od czego zależy jak ciężko "chodzi" sprzęgło? Gdzieś usłyszałem, że niby ciężko wciskające sprzęgło oznacza że dwumasa siada...
Z resztą w mk4 GTI 1,8T miałem uwalony dwumas i zarówno przed wymianą na nowy komplet jak i po można by palcem wciskać sprzęgło, natomiast w rodzinie jest też Golf Vi i Scirocco 2,0 TDI to tam to jest niczym trening jak na suwnicy na nogi żeby wciskać sprzęgło a dwumas zdrowy. Niżej biorą sprzęgła niż 1,8T ale za to ciężko chodzą.