[mk4] Regeneracja zacisku hamulcowego przód
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
[mk4] Regeneracja zacisku hamulcowego przód
Witam wszystkich
Mam prośbę. Czy mógłby ktoś powiedzieć, jeśli posiada to wrzucić jakieś zdj, jak zregenerować przedni zacisk w borze/golfie 4 ?
Nie umiem znaleźć nic pożytecznego, a potrzebował bym wymienić uszczelki i nie bardzo wiem jak się do tego zabrać
Z góry dzięki
Mam prośbę. Czy mógłby ktoś powiedzieć, jeśli posiada to wrzucić jakieś zdj, jak zregenerować przedni zacisk w borze/golfie 4 ?
Nie umiem znaleźć nic pożytecznego, a potrzebował bym wymienić uszczelki i nie bardzo wiem jak się do tego zabrać
Z góry dzięki
Bora Variant 2.0 115KM AZJ 2002r. +LPG
[mk4] Re: Regeneracja zacisku hamulcowego przód
Poszukaj na yt filmików. Są gotowe zestawy naprawcze do zacisków.....pamiętaj też o smarze do tłoczków i nowych podkładkach miedzianych do uszczelnienia przewodu.
-
- Gadatliwa bestia
Musisz kupić zestaw uszczelek i gumek na przód, odpowietrzniki + trzpienie prowadzące. Jeśli podejrzewasz ze tłok jest skorodowany to tez zakup. Do demontażu potrzebujesz inbus 7mm . Tloczek najlepiej wypchać pompując pedałem hamulca( oczywiście jak zdejmiesz zacisk i wyjmiesz klocki,dodatkowo dobrze jest nalać płynu do pełna żeby nie brakło w zbiorniczku) tylko najlepiej w dwie osoby żeby kontrolować ile tego tłoczka wyszło i czy jest płyn w zbiorniczku(cobyś sobie nie zapowietrzył układu bo ino problem niepotrzebny). Jak tłoczek będzie już na 3/4 wysunięty to musisz zobaczyć czy da rade go już ręką/szczypcami wyjąć bez pompowania. Jeśli chcesz to można odkręcić przewód gumowy od zacisku, ale trzeba lekko zagnieść przewód żeby płyn nie zszedł( jeśli nie odkręcasz od zacisku to i tak trzeba jakoś zatrzymać wypływ płynu). Mozna wcisnąć i zablokować pedał hamulca wciśnięty - wtedy tłok w pompie przechodzi za otwory wylotowe i płyn nie ucieknie. Jednak trzeba albo aku odłączyć albo bezpiecznik świateł stopu wyjąć. Chyba tyle - może ktoś ma jakieś inne patenty to dopisze.
VW Bora 1.9TDI 01' ASV+sprzedany.
VW Golf 4 1.4 99' LPG -sprzet zony
Seat Leon 1.6 16 05' LPG
Seat Leon 1.6 16 05' LPG
pisałem że nie mogę znaleźć nić przydatnego. ale jak znajdziesz filmik na yt to wrzucaj link chodziło mi głównie o sposób wyciągnięcia tłoczka z zacisku a potem to już z górki. Wczoraj robiłem naprawę tylnych zacisków, które łatwiej rozłożyć na części także z rzeczami technicznymi sobie poradzę. Nie byłem tylko pewny jak wyciągnąć tłoczek ale jeśli jest to tak proste jak piszecie to powinno łatwo pójść. Dzięki za pomoc
Bora Variant 2.0 115KM AZJ 2002r. +LPG
Luzujesz przewód hamulcowy żeby się z nim później nie siłować i lekko dokręcasz,odkręcasz zacisk i na zdjętym zacisku naciskasz tyle razy hamulec aby się tłoczek wysunął i już możesz wziąć go na stół. Po zdjęciu zacisku proponuje wcisnąć hamulec i zablokować go jakimś kijem o fotel to wtedy płyn nie kapie z odkręconego przewodu. Robota dużo łatwiejsza jak z tyłem
tłoczek to sobie kompresorem wypchnij... a nie kombinacje z pompowaniem hamulcem.
Jak tłoczek jest skorodowany to kompresorem życzę powodzenia.
-
- Gadatliwa bestia
Świetna porada ..przecież każdy ma kompresor...
Seat Leon 1.6 16 05' LPG
Seat Leon 1.6 16 05' LPG
-
- Nowicjusz
Czy między zaciskiem a klockami powinny być blaszki tak jak mam z tył ? Bo jak zacznę cofać i wcisnę hamulec to tak łupnie że szok ale jakby tylko w prawym kole.
-
- Gadatliwa bestia
W klockach są takie 3 wąsy - od strony tłoczka większy rozstaw , z drugiej zewnętrznej ciut mniejszy. Klocki zapinasz w zacisk i potem musisz dolnym wycięciem klocków zaczepić o jarzmo i docisnąć góra zacisku - i lapnąć trzpieniami. Może daj fotkę jak złożyłeś bo się zabijesz...
Seat Leon 1.6 16 05' LPG
Seat Leon 1.6 16 05' LPG