Witam wszystkich! Ostatnio wsiadam do golfa i okazuje się, że nie mogę przekręcić kluczyka... Poczytałem trochę na forum i wiadomo próbowałem ogarnąć to sam. Grzebałem coś przy wkładzie do stacyjki i w pewnym momencie przestał mi działać pilot(główny i zapas) w końcu zadzwoniłem po fachowca, ktory powiedział że to na pewno pękła blokada kierownicy. No i naprawił ale od tamtego momentu rzeczy które działy się po wyciągnięciu kluczyka ze stacyjki np. : automatyczne wyłączanie się świateł i radia nie działa. No i ten pilot. Zaznaczam, że centralny zamek działa. Pojechałem do elektromechanika z polecenia i powiedział że trzeba zakodowac na nowo kluczyki, a te funkcje się wyłączyły bo nie ma blokady kierownicy. Coś mi nie pasowało bo gdy klikałem na pilot to było charakterystyczne cykanie.
No i odpiąłem kostkę stacyjki i nagle pilot zaczął działać. Podpiąłem z powrotem i odpiąłem tylko i wyłącznie wkład stacyjki od zasilania i nagle pilot działa.
I tu moje pytanie. Za co odpowiada wkładka stacyjki czy musi być podpięta do auta oraz czy w tym momencie można coś z tym zrobić poza wymianą wkładki oraz zabawą na dwa kluczyki.
Problem z wkładką stacyjki golf 5
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Re: Problem z wkładką stacyjki golf 5
Było odrazu oddać do fachowca. Swoją drogą pewnie zamków w drzwiach, zawiasów i wkładki też nigdy nie smarowała co nie. Proste i logiczne jest to że skoro nie odbija do końca wkładka w stacyjce to tak jakby był kluczyk nadal w niej. Logiczne jest to że pilot nie zamknie drzwi bo to jest ochrona przed zamknięciem auta jak jest kluczyk wewnątrz. Woda było jeszcze polać po stacyjce, zawiasach, i całym autem wjedź do rzeki. Napewno się nie zatrze i nie skoroduje. Zapewne zaraz klapa tylna się zepsuje a potem mechanizm wycieraczek bo tam pewnie też nigdy nie zaglądane.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to
Odpięcie stacyjki skutkuje że pilot działa? Czyli stacyjka nie odcina wyłączania radia (styk S) i informacji dla komfortu o wyjęciu kluczyka a to znaczy że cała stacyjka do wymiany (mechanizm wraz z kostką) a przekładasz tylko wkładkę co wsuwasz kluczyk.
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
- Majster06
- Nowicjusz
- Auto: VW Golf V 1.6 2007
- Silnik: fsi
Witam,
Panowie, mam problem ze stacyjką. Przycinała się przez jakiś czas. Dziś umarło całkiem. Kluczyk przekręca się do momentu odblokowania kierownicy i koniec. Pytanie moje czy cała stacyjka do wymiany czy wkładka?? Czy może się uda naprawić jeszcze?? Wielkie dzięki
Panowie, mam problem ze stacyjką. Przycinała się przez jakiś czas. Dziś umarło całkiem. Kluczyk przekręca się do momentu odblokowania kierownicy i koniec. Pytanie moje czy cała stacyjka do wymiany czy wkładka?? Czy może się uda naprawić jeszcze?? Wielkie dzięki
-
- Nowicjusz
- Auto: Volkswagen Golf V Kombi 1.9
- Silnik: TDI
Miałem kiedyś taka historię w innym aucie. Ja wymieniłem wkładkę i było ok.