Mk 2 1.6 gaźnik 89r Problem z odpalaniem na gazie lpg

Instalacje gazowe w naszych Volkswagenach. Problemy z eksploatacją, wybór, modyfikacje.

Moderatorzy: miś fazi, Qto, edzio, bongo, VIP

Postprzez MARIO!! » Pn lut 08, 2010 19:59

Witam. Mam golfika II ma on jeden dylemat nie pali dobrze na gazie objawy są takie: Jak przyjdę z nocy do garażu i zacznę kręcić to nie raz za pali a nie raz wcale jak nie za pali to śmierdzi gazem tak jakby go zalewało nie raz parownik zamarza nie wiem co jest przeczyną jestem trochę mechanikowaty sprawdzałem plakiem tam gdzie łączy się gaźnik z kolektorem jak mu tam dłużej psiukne to zgaśnie prawdo podobnie powietrze ciągnie. A czemu parownik zamarza? A z tego co słyszałem te silniki na gazie dobrze chodzą. A silnik nie za rznięty ma przejechane 188tys. Proszę o jakieś rady o pomoc. POZDRO
MARIO!!
Nowicjusz
Nowicjusz

Postprzez gracek1906 » Pn lut 08, 2010 21:44

Myślec że skoro czuć gazem to problem na poł gaźnik reduktor oraz na osadzeniu gaźnika na podstawie gumowej, to że zamarza to może być wina zaworu, on może nie wył prawidłowo i stąd by sie brało zalewanie, zamarzanie i ten smród.

[ Dodano: 08 Lut 2010 20:46 ]
MARIO!! napisał(a):sprawdzałem plakiem tam gdzie łączy się gaźnik z kolektorem jak mu tam dłużej psiukne to zgaśnie prawdo podobnie powietrze ciągnie
usuń nieszczelność a poprawa powinna być w odpalaniu.
gracek1906
Użytkownik
Użytkownik

Pomogl: 51
Auto: Golf 3
Silnik: RP+

Postprzez MARIO!! » Wt lut 09, 2010 01:06

Gracek1906 o jakim zaworze mówisz że zamarza parownik o tym gazowym. Spróbuje uszczelnić to miedzy gaźnikiem a kolektorem tylko pytanie czym to zrobić żeby to siedziało i żeby nie ciągneło powietrza może ma ktoś jakieś pomysły. Z tym zamarzaniem nie wiem czy parownik nie jest za nisko z tego co słyszałem to nie może być niżej niż głowica tak mi o uszy się obiło. A i jeszcze jedna sprawa w tym golfiku praktycznie nie grzeje słabo a oni mają bardzo dobre ogrzewanie wiem że może być nagrzewnica za bita lub układ za powietszony. A może być tak że źle jest podpięty parownik pod układ chłodzenia? POZDRO
MARIO!!
Nowicjusz
Nowicjusz

Postprzez ZbyszekGolf » Wt lut 09, 2010 01:09

Witam parownik ma być niezej niż zbiorniczek wyrównawczy ja miałem trochę nizej niż pompa hamulcowa a połączenie przy gażniku uszczelnij zeby nie łapał lewego powietrza
ZbyszekGolf
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Pomogl: 51
Auto: Golf IV
Silnik: 1.9tdi

Postprzez Paweł Marek » Wt lut 09, 2010 09:15

MARIO!!, jesli chechłasz silnik próbując odpalić na lpg a silnik nie odpala to normą jest ze parownik zamarza. Odpalaj na benzynie. A jesli benzyna nie działa to staraj sie tak wyregulowac instalację żeby odpalał natychmiast, albo używaj przycisku puszczającego dodatkowa porcję gazu do rozruchu o ile posiadasz odpowiedni parownik i przycisk.
Ostatnio edytowano Wt lut 09, 2010 09:15 przez Paweł Marek, łącznie edytowano 1 raz
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Koledzy proszę uzupełniać profile . Wchodzimy w zakładkę "Profil" w Panelu użytkownika
Paweł Marek
_
_

Pomogl: 4310
Auto: Vento
Silnik: 2E

Postprzez sasquatch » Wt lut 09, 2010 11:19

MARIO!!, sprawdz sobie przerwe miedzy elektrodami na swiecach, mialem podobna sytuacje jak Ty i sie okazalo ze przerwe na swiecy mialem 0,9mm, zmienilem na 0,7mm i teraz na gazie pali na dotyk :)
sasquatch
Nowicjusz
Nowicjusz

Pomogl: 2

Postprzez MARIO!! » Wt lut 09, 2010 20:37

Witam. Paweł Marek mam parownik levato posiada ten przycisk ale jak go tylko wcisne to jeszcze gorzej jest nawet jak mam ciepły silnik i jak chodzi silnik wcisnę ten czerwony przycisk to gaśnie a nie powinno być tak że obroty mu wzrastają. SASQUATCH sprawdzę te świece i zrobię tak jak piszesz. Na chwilę obecną zrobię ten gaźnik żeby nie ciągną lewego powietrza no i sprawdzę te świecę. I wtedy zobaczymy jak to porobię i dalej będzie źle to się odezwę. Mam jeszcze jedno pytanie czy można umyć gaźnik specjalnym sprejem do mycia gaźników czy raczej nie myć.

[ Dodano: 09 Lut 2010 19:37 ]
Witam. Paweł Marek mam parownik levato posiada ten przycisk ale jak go tylko wcisne to jeszcze gorzej jest nawet jak mam ciepły silnik i jak chodzi silnik wcisnę ten czerwony przycisk to gaśnie a nie powinno być tak że obroty mu wzrastają. SASQUATCH sprawdzę te świece i zrobię tak jak piszesz. Na chwilę obecną zrobię ten gaźnik żeby nie ciągną lewego powietrza no i sprawdzę te świecę. I wtedy zobaczymy jak to porobię i dalej będzie źle to się odezwę. Mam jeszcze jedno pytanie czy można umyć gaźnik specjalnym sprejem do mycia gaźników czy raczej nie myć. POZDRO
MARIO!!
Nowicjusz
Nowicjusz

Postprzez Paweł Marek » Śr lut 10, 2010 00:10

MARIO!! napisał(a):mam parownik levato
ale stery typ podciśnieniowy z wezykiem do kolektora ssącego czy nowszy na dodatkowy elektrozawór bo to jest istotne
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Koledzy proszę uzupełniać profile . Wchodzimy w zakładkę "Profil" w Panelu użytkownika
Paweł Marek
_
_

Postprzez MARIO!! » Śr lut 10, 2010 00:59

Raczej Elektro zawór tak mi się wydaje. bo nic takiego tam nie widziałem najczęściej się wiecrają w kolektor ssący wiem o co chodzi. Paweł Marek a tak z ciekawości czym się różni i jaką rolę to spełnia i co to daje? POZDRO
MARIO!!
Nowicjusz
Nowicjusz

Postprzez Paweł Marek » Śr lut 10, 2010 11:19

MARIO!!, daj fotki w miare dokładne żeby było widać okolice reduktora i elektrozaworu. Bo zaczynamy gdybać :)

Paweł Marek
_
_

Postprzez MARIO!! » Śr lut 10, 2010 18:32

Paweł Marek mam mały problem nie mogę wrzucić fotek bo muszę się gdzieś logować podaj mi emeila to tam wyślę foto. Mój emeil mario0685@wp.pl
MARIO!!
Nowicjusz
Nowicjusz

Postprzez Paweł Marek » Śr lut 10, 2010 20:42

MARIO!!, wrzuta.pl czy imageschack.us wysyłasz bez logowania link dajesz na forum, albo wklejasz bezośrednio na forum używając przycisku "odpowiedz" pod ostatnim postem a nie okna "szybka odopwiedź"

Paweł Marek
_
_

Postprzez weryfany » Cz lut 11, 2010 11:11

U mnie doszło do tego że z z rana mus było na benzynie odpalać i dopiero na GAZ przełączać. Jak na gazie to trzymać pedał żeby nie zgasł i tak do 5 minut. Potem już trzymał obroty. Ale jak klikałem tym guzikiem czerwonym od ssania to obroty wyrównywały się.

Zregenerowałem ten parownik/reduktor jak tam go zwą i pojawiły się następujące zmiany:

Odpala w -10 stopni (mam podciśnieniowy). Więc obróci z 2-4 razy wałem (-10 stopni) i odpala bez problemu a już przy -2 pali od razu. Przebieg już około 280-300 tysięcy km.
Ale jak wcisnę ssanie to traci obroty. Jak odpalam z rana to raz wciskam tylko go.

http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=290344
Ostatnio edytowano Cz lut 11, 2010 11:13 przez weryfany, łącznie edytowano 2 razy
98% ludzi nienormalnych czyta posty z ręką na myszce.
Nie zdejmuj reki, już jest za późno...

Obrazek na LPG
weryfany
Mały gagatek
Mały gagatek

Pomogl: 20

Postprzez MARIO!! » Pn lut 15, 2010 22:24

Witam. Zdemontowałem gaźnik z kolektora żeby zlikwidować gdzie ciągną powietrze myślałem że to z tej podstawy ale jak złożyłem to dalej ciągną. To więc postanowiłem odpalić go na benzynie ale miałem walniętą pompkę wymieniłem pompkę filterek benzyny i wszystkie przewody paliwowe no i odpalił ale po chodził 10-15minut i zgasł później wypatrzyłem że kapie cieknie benzyna tam jest taki zaworek i nim ciekło po rozebraniu tego zaworka okazało się że tam jest bembrana która jest dziurawa i podejrzewam że też tędy ciągną powietrze. Załączam zdjęcia tego zaworka i bęmbrany. I mam pytanie czy da się naprawić to czy wymieniać jak wymieniać to gdzie coś takiego można dostać. Nie wiem czy są zdjęcia czy nie ładowałem zdjęcia na fotosik.pl i po pewnym czasie coś takiego pisało "Maksymalna wielkość pliku to 1 536 KB nie wiem co jest grane.
MARIO!!
Nowicjusz
Nowicjusz