Nie opieraj sie tak na tych polskich ksiazkach typu WKL, bo tam potrafia czasami glupoty pisac.inspire pisze:Ksiązka serwisowa golf 4 strona 11-13
Wymiana filtrow i oleju
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Użytkownik
Oj widze ze tu dyskusja rozewrzala na temat tych filtrow.Kazdy ma troche inne zdanie.
Postanowielem ze sie z warsztatem samochodowym na wymiane oleju i tych filtrow,zaobacze u nich jak to sie robi.A pozniej juz bede sam sobi wymieniale. NIestety na dzien dzisiejszy do konca nawet nie wiem gdzie jaki filtr sie znajduje.WIem,to wydaje sie smieszne.No ale to jest moj pierwszy samochod.
Dzieki za pomoc.
Postanowielem ze sie z warsztatem samochodowym na wymiane oleju i tych filtrow,zaobacze u nich jak to sie robi.A pozniej juz bede sam sobi wymieniale. NIestety na dzien dzisiejszy do konca nawet nie wiem gdzie jaki filtr sie znajduje.WIem,to wydaje sie smieszne.No ale to jest moj pierwszy samochod.
Dzieki za pomoc.
W takim razie zwracam honor Napisalem tak, bo wiekszosc ludzi na forum piszac "ksiazka serwisowa" ma na mysli "ksiazka obslugi i naprawy". Niekiedy z tego powodu wynikaja nieporozumienia takie ja to...inspire pisze:To nie jest książka wkl bo tam niekiedy głupoty piszą. To jest książka serwisowa vw w której mam przeglądy wbijane
Do TDI PD zaleca sie czestą wymiane filtra paliwa czyli pewnie co 30kkm Ja tam przy zwyklym TDI bede wymianial co 60kkm no i oczywiscie spuszczanie z filtra syfu np co wymiane oleju. Wymiana nie wiecej niz co 15kkm przy tym oleju ktory masz czyli 10w40. Choc zalecane jest do PD stosowania oleju 505.01 a takich mobil nie robi. Tylko oryginal lub zamiannik Castrola. Innych olejow o tej specyfikacji nie znam. Ze wzgledu ne cene tego oleju (80zł litr, wymiana co 20kkm) nie dziwie sie ze masz inny, ale dlaczego polsyntetyk a nie syntetyk?
-
- Użytkownik
-
- Użytkownik
-
- Użytkownik
Bylem dzisaj na wymianie.W warszttacie tez byli zdziwieni ze jezdze na 10W40.
Miales racje Egon,takze polecili mi 5W40 Castrol 505.01
Wiec na taki zamienilem.Tylko ze jest cholernie drogi.No ale coz...
A czy moge tak zamienic, zapomnialem o to sie zapytac.No ale sadze ze jakbym nie mogl to by mi go nie polecali.
P.S mowisz ze ten olej 80 zl za 1l? ja mialem za 50 zl.
Oczywiscie zapomnialem takze spytac sie za ile kolejna wymiana, na pewno przy tym oleju mozna co 20 kkm?
Miales racje Egon,takze polecili mi 5W40 Castrol 505.01
Wiec na taki zamienilem.Tylko ze jest cholernie drogi.No ale coz...
A czy moge tak zamienic, zapomnialem o to sie zapytac.No ale sadze ze jakbym nie mogl to by mi go nie polecali.
P.S mowisz ze ten olej 80 zl za 1l? ja mialem za 50 zl.
Oczywiscie zapomnialem takze spytac sie za ile kolejna wymiana, na pewno przy tym oleju mozna co 20 kkm?
80 za oryginal
Mozliwe ze gdzies znalazlem taniej, juz nie pamietam. Zazwyczaj mowili 80 za oryginal.
Castrol byl nie wiele tanszy. Niestety potrzebowalem olej odrazu.
Gdy bym mial czas mozliwe za zamowil bym sobie z allegro
http://moto.allegro.pl/item172051244_ca ... ylka_.html
Do 20kkm
Mozliwe ze gdzies znalazlem taniej, juz nie pamietam. Zazwyczaj mowili 80 za oryginal.
Castrol byl nie wiele tanszy. Niestety potrzebowalem olej odrazu.
Gdy bym mial czas mozliwe za zamowil bym sobie z allegro
http://moto.allegro.pl/item172051244_ca ... ylka_.html
Do 20kkm