[mk3]wskaznik temperatury[AAZ]
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Ma gadane
witam ja tez mam problem z czujnikiem jakims w VW t4 mruga mi cały czas kontrolka od wody wszystko jets sprawne bo sie zagrzewa wody nie ubywa cisnienie w zbiorniczku jets normalne ani duze ani małe (napewno mam czujnik sprawny w baniaczku ) a jak to własciwie jest z ta rezystancja czujników i mniej wiecej gdzie sa one zlokalizowane?
- ziembul
- Mały gagatek
- Kontakt:
Witam ponownie!
W koncu mialem troche czasu zeby pogrzebac w moim golfie.
Wymienilem termostat (Vernet). Wszystko jakby w normie tzn termostat sie otwiera(dolna rura goraca), ogrzewanie w srodku super, ale czujnik wskazuje 70 stopni. Do tego nagle zaczal dzialac wentylator i okazalo sie ze jest zwarcie na szybszym biegu. Tymczasowo odlaczylem drugi bieg i wentylator wlacza sie na pierwszy bieg jak silnik sie zagrzeje. Dodam, ze wymienilem tez czujnik temp.
Moim zdaniem wszsytko dziala jak trzeba, bo wlacza sie went, dolna rura ciepla i jest ogrzewanie. Ale ten wskaznik na 70 stopni...
Troche mnie to denerwuje, ale na razie tak jezdze.
Macie jeszcze jakies pomysly?
pozdrawiam
W koncu mialem troche czasu zeby pogrzebac w moim golfie.
Wymienilem termostat (Vernet). Wszystko jakby w normie tzn termostat sie otwiera(dolna rura goraca), ogrzewanie w srodku super, ale czujnik wskazuje 70 stopni. Do tego nagle zaczal dzialac wentylator i okazalo sie ze jest zwarcie na szybszym biegu. Tymczasowo odlaczylem drugi bieg i wentylator wlacza sie na pierwszy bieg jak silnik sie zagrzeje. Dodam, ze wymienilem tez czujnik temp.
Moim zdaniem wszsytko dziala jak trzeba, bo wlacza sie went, dolna rura ciepla i jest ogrzewanie. Ale ten wskaznik na 70 stopni...
Troche mnie to denerwuje, ale na razie tak jezdze.
Macie jeszcze jakies pomysly?
pozdrawiam
Juz po problemie(hamulce):
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=81532
magiczny PIN :)))
BREMBO MAX|FERODO PREMIER
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=81532
magiczny PIN :)))
BREMBO MAX|FERODO PREMIER
-
- Ma gadane
- Kontakt:
u mnie kontrolka nie zapala sie tylko jeżeli motor jest dobrze nagrzany ale to podobno zależy od świec żarowych a co do tej temperatury to jest ciekawy temat w td bo ja ma podobnie wiesz z tym że jeżeli stoi długona wolnych obrotach to nawet do około 100 stopni wzrośnie temp. a podczas jazdy to nigdy mi nie przekroczyła 70. wiec już sam niewiem co z tym robić. bo płyn nagrzewa się normalnie. wić termostat jest chyba ok. ale z tego co wiem to zmora vw diesli.ziembul pisze:kontrolka od swiec zapala mi sie przy kazdym odpalaniu niezaleznie czy silnik jest nagrzany czy nie.
- RAFI_ZGIERZ
- Nowicjusz
- Kontakt:
O to coś nowego !!pw524 pisze:Miałem coś podobnego u mnie była wina tyrystora sterującego wskażnikiem. To takie małe g.... z tyłu w zegarach wygląda jak tranzyator jedna nóżka idzie na wskażnik temperatury a druga na wskażnik poziomu paliwa. U mnie to było walnięte i żle wskazywało temperature. Do kupienia w elektronicznym.
Ja też wymieniłem sprawny termostat Verneta na jeszcze lepszy Vahlera, pomierzyłem czujnik temperatury, kupiłem drugi nowy czujnik - wartości rezystancji ma takie same
tzn. na stykach 1,3 ma większą prawie 2x rezystancję niż na stykach 2,4...
wg autodaty to własnie styki 2,4 idą na wskaznik temp. (tzn 2 chyba na mase)
Napisz jakie miales objawy? - wyhylał Ci się wskaźnik ?
u mnie przy zwraciu 2 i 4 (rezystanacja 0 Ohm) wskazówka grzecznie wedruje na 130 stopni...
-
- Ma gadane
- Kontakt:
z przodu w do głowicy masz przykręcony taki czarny ,gruby plastykowy kruciec. od niego wychodzi waż do chłodnicy. i w ten plastyk masz wpięte dwa czujniki najprawdopodobniej. jeden z nich podaje temp. na komputer a drugi na wskaźnik w desce rozdzielczej. widze że to jest wada co 3 vw. diesla bo benzyniaki szybciej sie grzeją raczej.RAFI_ZGIERZ pisze:gdzie się znajduje czujnik temp. silnika ???
[ Dodano: Sro Mar 01, 2006 23:45 ]
Z wypowiedzi kolegów widze ze niema sensu ciągłe wymienianie czujników i termostatów bo to nic nie daje zbytnio. kurde co to jest że tak powoli rośnie wskaźnik temperatury. ja moge jeździć godzine po mieście i cały czas 70 stopni mam na desce. a jak tak postoi na wolnych obrotach z w 25 minut to nawet do prawie 100 stopni wzrośnie temp. a na dodatek nie załącza mi sie wentylator w chłodnicy. czujnik pewnie padł bo na zworke działa. CO JESZCZE MOGĘ SPRAWDZIĆ KOLEDZY ???
Mała poporawka jeden czujnik, który pełni dwie funkcje, żadne dwa czujniki. Jeden czujnik, który posiada 4 styki, 2 idą na wskaźnik, drugie 2 styki idą na komputer.Grzegi Siedlce pisze:z przodu w do głowicy masz przykręcony taki czarny ,gruby plastykowy kruciec. od niego wychodzi waż do chłodnicy. i w ten plastyk masz wpięte dwa czujniki najprawdopodobniej. jeden z nich podaje temp. na komputer a drugi na wskaźnik w desce rozdzielczej. widze że to jest wada co 3 vw. diesla bo benzyniaki szybciej sie grzeją raczej.