Witam wszystkich.
Problem pojawia się podczas hamowania, pedał hamulca odbija rytmicznie, jest to bardzo drażniące. Zauważyłem brak tarcia (zaciskania sie klocków) na prawej tarczy. Tarcza od strony zewnętrznej jest zaśniedziała i lekko zardzewiała. Rozkręciłem zacisk i jak się okazało górna tuleja na śubce imbusowej jest z nią połączona. Dolną natomiast tą krótszą można zdjąć ze śrubki imbusowej.
Czy to jest powodem niewłaściwej pracy zacisku hamulca?
Problem z hamulcami MK3
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- Paweł Marek
- V.I.P.
Problem z hamulcami MK3
Tak ale sam ten fakt nie powinien aż tak wpływać na pracę hamulca. Można podejrzewać że musisz z tym zrobić generalny porządek co się trochę wykosztuje. Czyli regeneracja zacisków poprzez rozmontowanie wyczyszczenie wymianę uszczelek , nasmarowanie smarem miedziowym prowadnic co wystarczy jeśli niema dużych wżerów na tłoczkach, i za dużych luzów na prowadnicach, oraz nowe tarcze i klocki, bicie prawdopodobnie jest z powodu nierówności na tarczy spowodowane korozją.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Problem z hamulcami MK3
Dzieki za odpowiedz
Jeżeli zacisk dociskałby klocek do tarczy to powinny być na niej jakieś ślady wyszlifowania? Górna tuleja musi być odzielona od śruby imbusowej? Wymiana tarcz i klocków jest nieunikniona. Pytam ponieważ wymieniałem komplet niecały rok temu. Co spowodowało te uszkodzenia?
Jeżeli zacisk dociskałby klocek do tarczy to powinny być na niej jakieś ślady wyszlifowania? Górna tuleja musi być odzielona od śruby imbusowej? Wymiana tarcz i klocków jest nieunikniona. Pytam ponieważ wymieniałem komplet niecały rok temu. Co spowodowało te uszkodzenia?
- Paweł Marek
- V.I.P.
Problem z hamulcami MK3
Ma być oddzielona, ale jesli w ogóle to chodziło względem siebie to nie powinno być aż takiego objawu że zacisk się blokuje się i nie działa z jednej strony. Dlatego podejrzewam że z zaciskiem też coś jest nie tak i mu sie tłoczek zepiekł
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.