Które i jaki rozmiar tarcz do 1.4l 16V?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam, jako ,że zbliża mi się przegląd techniczny muszę wymienić tarcze i klocki w moim Golfie, tarcz i klocków nie mam w najgorszym stanie jednakże muszę je wymienić ponieważ są źle założone i mój obecny mechanik zalecił mi wymianę tarcz z klockami.
O tym ,że klocki mam ,źle założone zasugerował jeden z forumowiczów w moim temacie jak się potem okazało ,mechanik do ,którego jeżdżę potwierdził to:
Części szukam przeważnie sam, ponieważ te w tutejszych sklepach są o wiele droższe niż przez internet, czy w sklepach w polsce.
Jednakże, z tarczami mam pewien problem:
Jaka powinna być ich średnica na przodzie 256mm czy 280mm? U jednych w aukcjach jest napisane ,że 256mm z kolei u drugich 280mm, nawet byłem dzisiaj w sklepie porównać ceny i gość powiedział ,mi że są dwie opcje 256mm lub 280mm. Dzwoniłem do mechanika i mówi mi ,że mam kupić dokładnie takie same jakie mam obecnie u siebie, mnie jednak trochę interesuje temat większych tarczy. Czy jeśli mam 256mm u siebie (nie wiem bo nie sprawdzałem) mógłbym założyć tarcze 280mm czy one już by się nie zmieściły w zaciskach?
Ewentualnie tak na przyszłość co potrzebowałbym do przerobienia hamulców na te 280mm czy 312mm z Golfów z większymi silnikami, czy warto się w takie coś w ogóle bawić? Czy zostać typowo przy standardowych hamulcach? Wiem ,że mam tylko 1.4l jednakże bardziej mi chodzi tutaj o bezpieczeństwo i skrócenie drogi hamowania.
Które z poniższych firm produkujących klocki byście mogli polecić?
Mintex, EBC, Apec, QH?
Znalazłem na forum informacje o polecanych firmach takich jak Ferodo, ATE, Mikoda a co myślicie o tych wyżej?
Prosiłbym o wyjaśnienie mi tych kwestii
z góry dziękuje
O tym ,że klocki mam ,źle założone zasugerował jeden z forumowiczów w moim temacie jak się potem okazało ,mechanik do ,którego jeżdżę potwierdził to:
Części szukam przeważnie sam, ponieważ te w tutejszych sklepach są o wiele droższe niż przez internet, czy w sklepach w polsce.
Jednakże, z tarczami mam pewien problem:
Jaka powinna być ich średnica na przodzie 256mm czy 280mm? U jednych w aukcjach jest napisane ,że 256mm z kolei u drugich 280mm, nawet byłem dzisiaj w sklepie porównać ceny i gość powiedział ,mi że są dwie opcje 256mm lub 280mm. Dzwoniłem do mechanika i mówi mi ,że mam kupić dokładnie takie same jakie mam obecnie u siebie, mnie jednak trochę interesuje temat większych tarczy. Czy jeśli mam 256mm u siebie (nie wiem bo nie sprawdzałem) mógłbym założyć tarcze 280mm czy one już by się nie zmieściły w zaciskach?
Ewentualnie tak na przyszłość co potrzebowałbym do przerobienia hamulców na te 280mm czy 312mm z Golfów z większymi silnikami, czy warto się w takie coś w ogóle bawić? Czy zostać typowo przy standardowych hamulcach? Wiem ,że mam tylko 1.4l jednakże bardziej mi chodzi tutaj o bezpieczeństwo i skrócenie drogi hamowania.
Które z poniższych firm produkujących klocki byście mogli polecić?
Mintex, EBC, Apec, QH?
Znalazłem na forum informacje o polecanych firmach takich jak Ferodo, ATE, Mikoda a co myślicie o tych wyżej?
Prosiłbym o wyjaśnienie mi tych kwestii
z góry dziękuje
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Mój 1.4l Red MK4 << click HERE >>
RECARO SEATS, 18 ALLOYS, LOWERING SPRINGS AND MORE
Musisz zmienic cala zwrotnice bo ta w mk4 w wersjach 256mm i 280mm jest zintegrowana z jarzmem. W wersjach 288mm i 312mm zwrotnica jest ta sama, z oddzielnym jarzmem. Wspolne maja tez zaciski i same klocki._Lucas_ pisze:Ewentualnie tak na przyszłość co potrzebowałbym do przerobienia hamulców na te 280mm czy 312mm z Golfów z większymi silnikami, czy warto się w takie coś w ogóle bawić? Czy zostać typowo przy standardowych hamulcach? Wiem ,że mam tylko 1.4l jednakże bardziej mi chodzi tutaj o bezpieczeństwo i skrócenie drogi hamowania.
Najlepiej przejsc odrazu na 312mm, z tym ze to droga sprawa i malo dostepna (MK4 V6, Octavia RS, Audi S3, Audi TT). Przejscie na 288mm da ci mozliwosc pozniejszejszej, latwej przerobki na 312. Tarcze 288mm wystepowaly m.in. w TDI 130 i 150 konnych.
Najtansza alternatywa jest przejscie na 280mm. Sporo sie tego wala, bo i wiekszosc mk4 na tym wyjezdzala z fabryki. Ale i tutaj potrzebuejsz caly komplet.
Jakby Cie interesowalo to mam caly komplet na przednia os 280mm wlasnie, bo sam przechodzilem na 312mm (posiadam dwie kompletne uzbrojone zwrotnice z zaciskami, koronkami ABS, czujnikami itd)
BTW, po zdjeciu mi tu wyglada u Ciebie wlasnie na 280mm, ale wez poprostu miare w reke, sciagnij kolo i zmierz srednice Twoich tarcz
SToRM punkcik dla Ciebie greg ale te tarcze 312mm raczej by się zmieściły w 18stki? Jeżeli się mylę to sory To teraz jakiej firmy tarcze kupić z czterech wymienionych przeze mnie? Mintex, Apec, QH, czy EBC?
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Mój 1.4l Red MK4 << click HERE >>
zimówki też takie masz?_Lucas_ pisze:ale te tarcze 312mm raczej by się zmieściły w 18stki?
Ja lubię zimmermana - z tymi co podałeś nie miałem wogóle styczności
Taaa - 16" minimum z odpowiednim osadzeniem_Lucas_ pisze:greg ale te tarcze 312mm raczej by się zmieściły w 18stki?
_Lucas_, dałeś fotkę i mówisz, że źle klocki założone. Co jest źle?
Re: Które i jaki rozmiar tarcz do 1.4l 16V?
Tu masz cytat z mojego tematu, mechanik u ,którego ostatnio byłem potwierdził to:zozol pisze:_Lucas_, dałeś fotkę i mówisz, że źle klocki założone. Co jest źle?
Antonioo pisze:chciałem zaznaczyć iż te klocki są źle założone ten klocek z tym czymś powinien być z drugiej strony tarczy założony wciśnięty w tłoczek bo na tą strone przychodzi gładki klocek hamulcowy..
Nic nie rozumiem. Jaki gładki klocek hamulcowy? Do Golfa IV 1.4 16V idą takie klocki jak na zdjęciu. Po lewej klocki do tłoczka, po prawej klocki na zewnątrz. Na Twojej fotce jest klocek taki jak z prawej strony. Czyli dobry. Chyba, że ślepy jestem._Lucas_ pisze:Tu masz cytat z mojego tematu, mechanik u ,którego ostatnio byłem potwierdził to:zozol pisze:_Lucas_, dałeś fotkę i mówisz, że źle klocki założone. Co jest źle?Antonioo pisze:chciałem zaznaczyć iż te klocki są źle założone ten klocek z tym czymś powinien być z drugiej strony tarczy założony wciśnięty w tłoczek bo na tą strone przychodzi gładki klocek hamulcowy..
No to mnie teraz zaskoczyłeś, ale w sumie dobrze ,że wziąłeś udział w dyskusji bo jednak może mam dobrze założone i może zaoszczędzę trochę pieniędzy dzięki temu ale nie zapeszam, może ktoś jeszcze by się wypowiedział w tym temacie?zozol pisze:Nic nie rozumiem. Jaki gładki klocek hamulcowy? Do Golfa IV 1.4 16V idą takie klocki jak na zdjęciu. Po lewej klocki do tłoczka, po prawej klocki na zewnątrz. Na Twojej fotce jest klocek taki jak z prawej strony. Czyli dobry. Chyba, że ślepy jestem._Lucas_ pisze:Tu masz cytat z mojego tematu, mechanik u ,którego ostatnio byłem potwierdził to:zozol pisze:_Lucas_, dałeś fotkę i mówisz, że źle klocki założone. Co jest źle?Antonioo pisze:chciałem zaznaczyć iż te klocki są źle założone ten klocek z tym czymś powinien być z drugiej strony tarczy założony wciśnięty w tłoczek bo na tą strone przychodzi gładki klocek hamulcowy..
@edit.
poszukałem na allegro i rzeczywiście te takie srebrne zaciski są na wszystkich 4 klockach
Jak wyżej, dzisiaj miałem przegląd i na 100% te klocki są poprawnie zamontowane, mechanik po dokładniejszym sprawdzeniu oznajmił ,że jest wszystko ok i ,że w prowadził mnie w błąd wtedy tym razem koło zostało ściągnięte przy okazji wymiany końcówki drążka kierowniczego.
Także podsumowując:
jak ci ktoś kiedy troszkę zamota w głowie jak mi w moim temacie:
Także podsumowując:
jak ci ktoś kiedy troszkę zamota w głowie jak mi w moim temacie:
to bądź pewny ,że jest w błędzie a klocki są poprawnie zamontowaneAntonioo pisze:chciałem zaznaczyć iż te klocki są źle założone ten klocek z tym czymś powinien być z drugiej strony tarczy założony wciśnięty w tłoczek bo na tą strone przychodzi gładki klocek hamulcowy..
I wszystko gra. Życzę bezawaryjnej jazdy._Lucas_ pisze:mechanik po dokładniejszym sprawdzeniu oznajmił ,że jest wszystko ok